Gyvybės mokslų forumą Vilniuje atidarė A. Kubilius

Trečiadienį Vilniuje startuoja didžiausias Baltijos šalyse tris dienas truksiantis gyvybės mokslų forumas „Life Sciences Baltics“, į kurį susirinko aukščiausio lygio biotechnologijų specialistai ir farmacijos pramonės atstovai. Kinijoje šiuo metu viešintis Lietuvos premjeras Andrius Kubilius renginio dalyvius pasveikino iš vaizdo įrašo.

Į renginį susirinko aukščiausio lygio biotechnologijų specialistai ir farmacijos pramonės atstovai. Renginį veda Audrius Giržadas.<br>D. Umbrasas
Į renginį susirinko aukščiausio lygio biotechnologijų specialistai ir farmacijos pramonės atstovai. Renginį veda Audrius Giržadas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Sep 12, 2012, 11:01 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:55 PM

Viena iš svarbiausių forumo temų – kamieninių ląstelių tyrimai, susilaukiantys prieštaringo vertinimo.

Globėjas – premjeras

Oficialioje atidarymo kalboje Lietuvos premjeras A. Kubilius sveikino per 700 forumo dalyvių, atskirai paminėdamas daugiau nei 100 narių Izraelio šalies delegaciją.

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas savo laiške džiaugėsi bendradarbiavimu su ministru pirmininku ir vylėsi, kad toks renginys taps reguliariu.

Tyrimai vertinami prieštaringai

Kamieninės ląstelės – viena perspektyviausių ateities medicinos sričių, tačiau dėl tyrimams galimai naudojamų embrionų, ši mokslo sritis susilaukia vis daugiau politikų priešiškumo, ypač – krikščioniškomis vertybėmis besiremiančių politinių jėgų.

Paradoksalu, kad mūsų šalyje vykstantį gyvybės mokslų forumą atidarė TS-LKD lyderis. Šios politinės jėgos atstovai ne tik griežtai pasisako prieš kamieninių ląstelių tyrimus, bet yra ir Europos piliečių iniciatyvos „Vienas iš mūsų“ rėmėjai.

Baltijos šalių potencialas

Lietuvos gyvybės mokslų pramonė per pastaruosius du dešimtmečius auga sparčiausiai visame Vidurio ir Rytų Europos regione. Fiksuojamas biochemijos ir farmacijos mokslų tyrimų metinis augimas siekia 22 proc., o sektoriaus produkcijos eksportas – 80 proc.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, sveikindamas forumo idėją, teigė tikintis, kad tokio lygio tarptautiniai renginiai ne tik sustiprins verslo ir mokslo ryšius šalyje, globalių ryšių stiprinimo, bet prisidės prie bendro žmonių gyvenimo kokybės gerėjimo – kamieninių ląstelių tyrimai ateityje gali padėti pasveikti nuo šiandien nepagydomų ligų ir išgelbėti žmonių gyvybių.

Konferencijos „Life Sciences Baltics 2012“ plenarinę sesiją atidarė Nobelio premijos laureatė iš Izraelio profesorė Ada E. Yonat, kuri 1968 m. įgijo daktaro laipsnį rentgenologijos ir kristalografijos srityje Weizmano institute. Profesorė garsi visame pasaulyje savo pasiekimais ribosomų struktūros srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.