Zarasų mokyklas ištuštino streikas: mokytojai atsisako dirbti (papildyta)

Zarasų rajone 6 mokyklų mokytojai trečiadienį pradėjo neterminuotą streiką. Streiko rengėjų teigimu, mokyklos tuščios, pamokos nevyksta, atėjusių mokinių saugumą užtikrina streiko komitetai.

Zarasų rajono mokytojai trečiadienį pradėjo neterminuotą streiką.<br>T. Bauro asociatyvi nuotrauka
Zarasų rajono mokytojai trečiadienį pradėjo neterminuotą streiką.<br>T. Bauro asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 12, 2012, 1:57 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:47 PM

„Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje klasės tuščios, į darbą atėjo tik keli mokytojai. Galvojom, kad reikės užtikrinti mokinių saugumą, bet nėra vaikų. Buvo 5 ar 6 atėję, bet jau išėjo“, - trečiadienį ryte lrytas.lt sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Zarasų rajono susivienijimo pirmininkas, Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos darbuotojas Andrius Navickas.

Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijoje iš 41 į darbą atėjo 13 mokytojų.

Antradienį susitikę su savivaldybės atstovais, švietimo darbuotojai užtruko dvi minutes. „Buvome pasiruošę kalbėtis, norėjome lygiaverčių derybų. Tarp jų (savivaldybės atstovų. - Red.) buvo teisininkas, mūsų teisininkas taip pat norėjo dalyvauti, bet buvo nepageidaujamas. Mes apsirengėm švarkus ir išėjom“, - pasakojo A. Navickas.

Valdininkai bandė perkalbėti

Jis tikino antradienį popiet Zarasų mokyklose stebėjęs mūšį – į mokyklas važiavo savivaldybės atstovai, ragino mokytojus dirbti, nestreikuoti. Jiems nepavyko mokytojų perkalbėti.

„Streikuoja net Zarasų Santarvės pradinė mokykla, kurioje streiko komitetas vakar ryte atsistatydino. Mokykloje žmonės pirmą valandą išrinko naują streiko komitetą“, - pasakojo A. Navickas.

Jis negalėjo pasakyti tikslaus streikuojančių mokyklų bei nedirbančių mokytojų skaičiaus. Trečiadienį 10 val. Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje susirinko apie 40 streikuojančių mokytojų.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai neigiamai vertino streiką, vylėsi, kad jis nebus ilgalaikis. Zarasų savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vadovas sakė nesuprantantis, dėl ko vyksta streikas: savivaldybė esą jau išpildė visus LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo reikalavimus, yra parengta ir kolektyvinė sutartis. Jos esą nepasirašo patys švietimo darbuotojai.

Negaus atlyginimo

Mokytojai, kurie nusprendė dirbti, žymėjo į mokyklą neatėjusius mokinius, rašė jiems n raides. Jie baiminosi, kad dėl streiko mokiniai turės mokytis ir vasarą.

Dirbantiems mokytojams bus įforminama prastova – kai darbas sutrinka ne dėl jo kaltės, darbuotojui mokamas 2/3 atlyginimo.

Streikuojantys mokytojai visai negaus atlyginimo, streiko rengėjai žada dalį prarastų pajamų kompensuoti iš profsąjungų lėšų. „Mus palaiko visos Lietuvos (švietimo darbuotojų. - Red.) profsąjunga. Taip pat derėsimės su mokyklų direktoriais, kad jie dalį kompensuotų“, - aiškino A. Navickas.

Politinis reikalas

„Kad streikas vyks, sužinojome pavėluotai. Mokyklų vadovai mane apie tai informavo penktadienį, o oficialiai – pirmadienį. Šnekėjome su vadovais. Bandėme kalbėti su streiko organizaciniu komitetu. Jiems netiko mūsų pusės sudėtis. Per daug buvo asmeniškumų. Teisine kalba jie nenori kalbėti“, - sakė Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Sekonas.

Zarasų meras Arnoldas Abramavičius savaitei išėjęs atostogų, į darbą grįš penktadienį.

Paklaustas, ar leistų mokytojų atstovams į derybas pasikviesti teisininką, V. Sekonas nedvejodamas atsakė: „O kas neleidžia?“

Jo asmenine nuomone, tai – politinis reikalas – artėja rinkimai.

Sprendimas dėl valgyklų

„Ar gi jų yra kompetencija – maitinimas? Lietuvoje 45 savivaldybės jau yra priėmusios sprendimą dėl valgyklų. Mes darome viską, kaip kitos savivaldybės, - aiškino V. Sekonas. - Kodėl sako, kad nesikalbame? Buvo gegužės antroje pusėje išvyka mokyklų vadovams, tėvų komitetų nariams, važiuoti į kitą rajoną, pažiūrėti, kaip vyksta, kad žmonės patenkinti. Nemanau, kad čia ta diskusija nevyko. Buvo atlikti skaičiavimai, kad sprendimai ekonomiškai apsimokėtų.“

Jo įsitikinimu, anksčiau ar vėliau prie sprendimo dėl valgyklų, kuris leis jas privatizuoti, reikės grįžti. Tai šiuo metu – pagrindinis švietimo darbuotojų priekaištas savivaldybei.

Kreipsis į teismą

Trečiadienį savivaldybės atstovai išvažiavo kalbėtis su streikų komitetais. „Po pietų rinksimės savivaldybėje, spręsime, ką daryti. Greičiausiai kreipsimės į teismą, ar streikas teisėtas, ar reikalavimai teisėti“, - tikino savivaldybės administracijos direktorius.

Jo teigimu, į savivaldybę skambina labai daug tėvai. Jie pyksta, yra nepatenkinti, kad nevyksta pamokos. Prie ko čia vaikai?

Nori priimti sprendimus

Kaip lrytas.lt jau rašė, nesutarimai tarp mokytojų ir savivaldybės tęsiasi nuo šių metų balandžio. Švietimo darbuotojai pratrūko dėl savivaldybės ketinimo leisti privatizuoti mokyklos valgyklas.

Prieš metus buvo leista privatizuoti mokyklinius autobusiukus. Mokyklų darbuotojus taip pat piktina, kad savivaldybė, anot jų, visai nefinansuoja buitinių mokyklos reikmių.

Taip pat streiko organizatoriai norėtų dialogo su savivaldybe dėl teritorinės kolektyvinės sutarties. Jai esant svarbius sprendimus savivaldybė galėtų priimti tik švietimo darbuotojams pritarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.