Buvęs policininkas stojo į kovą su Kelių policija

Už tai, kad „keliukų“ buvo nubaustas 125 litų bauda, kaunietis Darius Krukonis pasiskundė net kelių instancijų teismams. Atkaklus vairuotojas įsitikino: kad galėtų apsiginti, kiekvienas lietuvis privalo žinoti ne tik Kelių eismo taisykles, bet ir visus įstatymus. Kol teismas sprendžia, ar patenkinti kauniečio civilinį ieškinį, D. Krukonis prisipažįsta: kovoti su Kelių policija kartais tenka vien iš principo, tačiau tai daryti reikia.

Kaunietis teigia pajutęs, kad policijos pareigūnas ieško priekabių - siekia nubausti, o ne padėti.<br>V. Balkūnas
Kaunietis teigia pajutęs, kad policijos pareigūnas ieško priekabių - siekia nubausti, o ne padėti.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

Sep 13, 2012, 6:16 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:06 PM

„Policijai nekaltumo prezumpcija negalioja. Jeigu jau tave sustabdė, vadinasi, esi kaltas ir policijoje teisybės nerasi“, - neslėpdamas apmaudo kalba kaunietis. Jis – Šaulių sąjungos 2-osios Vytauto Didžiojo rinktinės kuopos vadas. Prieš tai septynerius metus dirbo Vidaus reikalų ministerijos tarnybose, taip pat ir policijoje.

Kas jau kas, o D. Krukonis žino visas Kelių policijos darbo taisykles. Už tai, kad esą nepelnytai buvo nubaustas, kaunietis Kauno apygardos administracinio teismo prašo priteisti 880 litų. Prieš tai Kauno apylinkės teismas nusprendė, kad D. Krukonis buvo nubaustas neteisingai.

Su skirta bauda nesutiko

Iš Prancūzijos su baltarusiui nupirktu automobiliu kaunietis be jokių trikdžių pervažiavo Vokietiją, Belgiją, Liuksemburgą, Lenkiją, tačiau buvo sulaikytas Kaune. „Pažįstamas baltarusis prašė, kad iš Prancūzijos parvairuočiau jo įsigytą „Audi A8“. Kadangi Prancūzijoje lankausi dažnai ir kaip tik tuo metu buvau joje, tai sutikau pagelbėti bičiuliui“, - pasakojo laisvai prancūziškai kalbantis D. Krukonis.

Pernai balandžio 16-ąją šiuo automobiliu jis kirto Lenkijos-Lietuvos sieną ir pasiekė Kauną, kur A. Juozapavičiaus prospekte buvo sustabdytas Kelių policijos pareigūnų.

„Pareigūnas neprisistatė, nenurodė teisėtos sustabdymo priežasties, pareiškė, kad sustabdė dėl to, jog automobilis turi Prancūzijos valstybinius registracijos numerius, ir paprašė pateikti dokumentus“, - prisimena D. Krukonis.

Netrukus patrulis Rimvydas Lukoševičius surašė protokolą ir paskyrė baudą. Kaunietis esą pažeidė Administracinių teisės pažeidimų kodekso 123 straipsnį, tai yra, jo vairuojama transporto priemonė Lietuvoje neįregistruota tinkama tvarka.

Po tokiu administraciniu nurodymu D. Krukonis nesutiko pasirašyti. „Ši teisės norma buvo blanketinė, turinti nukreipti į kitas poįstatymines normas, tačiau jokios poįstatyminės normos nebuvo ir neatsirado iki šiol“, - tikina kaunietis.

Vadovaujasi teisės aktais

Kaunietis vadovavosi ES priimta direktyva, numatančia, kad valstybėse narėse galioja vienoda automobilio registracijos liudijimo forma ir turinys. Šis liudijimas leidžia vienoje valstybėje narėje registruotoms transporto priemonėms laisvai judėti kitų valstybių narių teritorijose esančiais keliais.

„Patrulis dėl įstatymų neišmanymo ar kitų asmeninių paskatų surašė protokolą. Nors mano vairuotas automobilis teisėtai dalyvavo tarptautiniame eisme ir turėjo ES valstybės narės transporto registracijos liudijimą, kurį pripažįsta ir Lietuvos Respublika“, - aiškino D. Krukonis.

Maža to, teismui jis pateikė visą ES ir Lietuvos įstatymų seriją, pagal kuriuos jis negalėjo būti nubaustas. LR Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas skelbia: reikalavimas įregistruoti motorinę transporto priemonę LR netaikomas su ES valstybėse narėse įregistruota motorine transporto priemone į LR atvykusiems asmenims. Jeigu užsienietis Lietuvoje užsibūna ilgiau kaip tris mėnesius, jis savo automobilį laikinai privalo įregistruoti „Regitroje“.

Policija nežino įstatymų?

D. Krukonį sulaikęs policijos patrulis R. Lukoševičius teismui aiškino esą kauniečio vairuojama priemonė Prancūzijoje buvo išregistruota dar 2008 metais. Tačiau tokius pareigūno teiginius D. Krukonis vadina melagingais.

Jo turimi dokumentai rodo, kad „Audi“ buvo užregistruota Prancūzijos centrinėje informacinėje sistemoje. „Priešingai nei Lietuvoje, kur parduodant, perkant ar dovanojant automobilį reikia jį išregistruoti ir naujam savininkui vėl priregistruoti automobilį. Prancūzijoje jokiais kitokiais pagrindais automobiliai neišregistruojami, keičiasi tik savininkų duomenys Centrinėje duomenų sistemoje“, - pasakoja D. Krukonis.

Nuo 2009 metų Prancūzija panaikino ir tranzitinių numerių išdavimą užsieniečiams, įsigijusiems naudotus automobilius, todėl šie gali teisėtai vieną mėnesį važinėti po ES šalis. Tuo tarpu Vokietija, Belgija, Lietuva numato laikinuosius numerius.

Kovoja iš principo

Kauno miesto apylinkės teismas policijos nutarimą panaikino ir bylą D. Krukonio atžvilgiu nutraukė.

Rugsėjo 17-ąją Kauno apygardos administracinis teismas paskelbs nutartį dėl D. Krukonio prašymo atlyginti jo patirtą žalą, įvertintą 880 litų. Tiek kaunietis sumokėjo advokatui, padėjusiam gintis teisme. Į šią sumą įskaičiuotos ir kai kurių dokumentų vertimo iš ir į prancūzų kalbą išlaidos.

D. Krukonis sutinka, kad jau metus kovoja beveik dėl menkniekio, tačiau tai darąs iš principo.

„Prastai teisiniu požiūriu paruošti policininkai dirba gatvėse. Jie neteisėtais veiksmais nevykdo savo pareigos ginti žmonių teises ir laisves, jas pamina ir padaro žmonėms didelių materialinių ir moralinių nuostolių. Maža to, pareigūnai jaučia nebaudžiamumą dėl savo veiksmų“, - piktinosi kaunietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.