Benediktas XVI ragina „išrauti su šaknimis“ fundamentalizmą

Popiežius

Pagrindiniai darbotvarkės klausimai tikriausiai bus religinis pliuralizmas ir regiono krikščionių gerovė, bet taip pat tikimasi, kad pontifikas paragins nutraukti konfliktą Sirijoje ir abiejų jo šalių ginklavimą.<br>"Reuters"
Pagrindiniai darbotvarkės klausimai tikriausiai bus religinis pliuralizmas ir regiono krikščionių gerovė, bet taip pat tikimasi, kad pontifikas paragins nutraukti konfliktą Sirijoje ir abiejų jo šalių ginklavimą.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 14, 2012, 2:56 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:42 PM

85 metų pontifiko vizitas surengtas tokiu metu, kai regioną apėmė ir protestai dėl Jungtinėse Valstijose sukurto mėgėjiško filmo, kuriame išjuokiamas islamas. Šie neramumai Libijos Bengazio mieste jau pareikalavo JAV ambasadoriaus Libijoje ir dar trijų JAV pareigūnų gyvybių.

Libane, į kurį atvyko popiežius Benediktas XVI, yra 14 krikščioniškų denominacijų tarp 18 oficialiai pripažįstamų religinių bendruomenių, bet priklausymo religinėms bendruomenėms duomenys yra tik apytikriai, nes gyventojų surašymo šioje šalyje nebuvo nuo1932 metų, kai ją dar administravo prancūzai ir 51 proc. gyventojų buvo krikščionys.

Naujo gyventojų surašymo tikimybė ir toliau yra maža dėl opaus politinio klausimo - lygybės tarp konfesinių grupių išlaikymo.

Nerašyta, bet tvirtai saugoma tradicija numato, kad šalies prezidentas visuomet turi būti krikščionis maronitas, premjeras - musulmonas sunitas, o parlamento pirmininkas - šiitas.

Po Egipto koptų Libano krikščionių bendruomenė neabejotinai yra antroji pagal dydį Artimuosiuose Rytuose.

Dabar krikščionys sudaro beveik 35 proc. registruotų šalies gyventojų, kurių iš viso yra maždaug 4,6 mln., sako mokslininkas Youssefas Shahidas Doueihi (Jusefas Šahidas Dueihis) iš Libano fondo „Maronite Foundation in the World“.

Libano krikščionys priklauso šešioms bendruomenėms, kurios paklūsta popiežiaus autoritetui, o didžiausia jų yra Maronitų Bažnyčia.

Libane dar yra keturios Rytų ortodoksų bendruomenės, trys protestų bendruomenės, neseniai oficialiai pripažinta egiptiečių Koptų Bažnyčia.

Maronitų Bažnyčios ištakos siekia 4-ojo amžiaus Siriją, sirų vienuolį šv.Maroną, kuris bėgdamas nuo persekiojimo rado prieglobstį Šiaurės Libano Kadišos slėnyje.

1736 metais ši Bažnyčia susivienijo su Roma, bet išlaikė savas tradicijas ir apeigas, tarp jų - liturgiją senovės sirų kalba.

Daugelis šiandienos krikščionių yra palikuonys tų, kurie 19-ajame amžiuje, per įvairius Osmanų imperijos aljansus su Europos valstybėmis priėmė lotynų, protestantų ir anglikonų ritus.

Armėnai, kurie Pirmojo pasaulinio karo metais bėgo nuo genocido Turkijoje, yra susiskaldę į Armėnijos (Grigaliaus) Bažnyčios, uniją su Roma sudariusių unitų ir protestantų bendruomenes.

Chaldėjai, kurie taip pat yra sudarę uniją su Roma, atvyko iš Irako 6-ajame dešimtmetyje, mat Libanas tuomet buvo krikščionių dominuojama oazė nacionalistų perversmų krečiamame regione.

Maronitai, kurių šiandien yra kiek mažiau nei 1 mln., buvo įtakingiausia bendruomenė iki Libano 1975-1990 metų pilietinio karo. Vėliau jų įtaka mažėjo, nes bendruomenė traukėsi dėl emigracijos ir mažo gimstamumo.

Maronitai drauge su maždaug 310 tūkst. graikų ortodoksų ir 204 tūkst. graikų katalikų, kurie laikosi Bizantijos rito, bet yra susivienijusi su Roma, sudaro beveik visą Libano krikščionių bendruomenę, vienijančią 1,59 mln. žmonių.

Prancūzų žurnalo redaktorius teisina nuotraukas Apie įžymybes rašančio prancūzų žurnalo „Closer“ redaktorius penktadienį sakė, jog iki pusės nuogos princo Williamo žmonos Catherine nuotraukų publikavimas nepadarė jokios žalos. „Šios nuotraukos nė iš tolo nėra šokiruojančios. Jose matyti jauna moteris, besideginanti nuoga iki pusės, kaip ir milijonai moterų, kuriuos matote paplūdimiuose“, - sakė Laurence'as Pieau. Žurnalo „Closer“ prancūziškoji versija viršelyje ir dar penkiuose puslapiuose išspausdino nuotraukas, kuriose Catherine įamžinta per atostogas su vyru Provanse, Prancūzijos pietuose, vilkinti tik juodos ir baltos spalvų bikinio kelnaites. Šiuo metu pora Williamo senelės, karalienės Elizabeth II valdymo 60 metų jubiliejaus proga lankosi Malaizijoje.

Popiežius ragina „išrauti su šaknimis“ fundamentalizmą Popiežius Benediktas XVI paragino krikščionis, žydus ir musulmonus „išrauti su šaknimis“ religinį fundamentalizmą“, kai per Artimuosius Rytus nusirito protestų prieš islamą įžeidžiantį filmą banga. Penktadienį trijų dienų vizito į Libaną atvykęs popiežius padrąsino krikščionių mažumą Artimuosiuose Rytuose nebijoti dėl savo ateities. Šie pamokslai buvo paviešinti jam pasirašius prieš dvejus metus sušaukto Vyskupų Sinodo parengtus paraginimus. Vyskupų Sinodas Artimiesiems Rytams nagrinėjo krikščionių mažumos regione ateitį ir jos ryšius su Islamu ir Judaizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.