Išsimiegoti neleidžia elektroninis vanagas

Naktimis neišsimiegantys Senamiesčio gyventojai kreipėsi į savivaldybę prašydami išjungti aparatą, visą parą garsais baidantį varnas ir kovus nuo Šv. Jonų bažnyčios varpinės.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

Sep 15, 2012, 11:57 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:28 PM

Kas penkios minutės pasigirstantis vanago balsą imituojantis cypimas varo iš proto Pilies ir Šv. Jono gatvių gyventojus.

Nuo Šv. Jonų bažnyčios varpinės sklindantys garsai vilniečiams labiausiai įkyri naktį, kai senamiestyje nutyla triukšmas. Dėl to jie pasiskundė savivaldybei.

„Mes suprantame, kad tai yra sprendimas baidyti varpinę dergiančius paukščius, bet gal nereikia to daryti gyventojų ramybės sąskaita?

Mūsų pasiūlymas būtų labai paprastas ir efektyvus: perprogramuoti įrenginį taip, kad nuo 23 valandos vakaro iki 7 valandos ryto jis tiesiog neveiktų.

Taip būtų galima gerai išsimiegoti, kartu išsaugant švarią varpinę”, – siūlė savivaldybei vieno Pilies gatvės namo gyventojai.

Negali praverti lango

Šiame name gyvenanti Ana Iljina prisipažino kenčianti nuo elektrinio paukščio cypimo.

„Kai sūnus išvyko dirbti į Angliją, nuėjau į jo kambarį miegoti. Bet ten ne tik miegoti – būti neįmanoma. Tas vanagas iš proto gali išvaryti”, – piktinosi vilnietė.

Anot jos, šie nemalonūs garsai girdėti ir toliau, bet ne visi gyventojai supranta, iš kur jie sklinda. Tik varpinės kaimynai žino ir kenčia jau beveik metus.

„Sucypia, tyla. Lauki, skaičiuoji, kada vėl sucyps. Juk kadaise taip žmones kankindavo – pastatydavo po lėtai lašančiu vandeniu ir jie išprotėdavo laukdami, kada vėl ant galvos nukris lašas”, – karčiai juokavo tame pačiame name gyvenanti Jolita.

Net per karščius ji buvo priversta naktimis užverti langus. Juos atverdavo tik išaušus, kai vanago cypimas susimaišydavo su kitais miesto garsais.

Kovas krankia dienomis

Šv. Jono gatvėje gyvenančiai Irmai vanagas netrukdo dėl to, kad jos buto langai – į kiemą. Jame neįtikėtinai tylu, ne tik vanago cypimo, bet ir senamiesčio triukšmo negirdėti.

Irmai daug nemalonesnis ne elektrinio vanago, o namuose laikomo kovo krankimas. Prieš septynerius jį jauniklį sūnus parsinešė iš kiemo. Pagailo, kad gali šunys ar katės sudraskyti.

Kovas gyvena bute taip ir neišmokęs skraidyti, tiesa, krankia dienomis, o naktimis miega.

Labiau nei iš varpinės sklindantys garsai Irmai ramybės neduoda ir kunigaikščiu Vildaugu save vadinantis Stasys Urniežius.

Mat Pilies gatvėje gyvenantis keistuolis mėgsta garsiai plėšti dainą „Amerika, Amerika”.

Žadėjo naktį išjungti

Vilniaus universiteto muziejaus, kuriam priklauso varpinė, direktorius Ramūnas Kondratas sakė nenorįs pyktis su senamiesčio gyventojais. Tik prieš skųsdamiesi savivaldybei jie galėjo apie problemą pranešti universitetui.

Dabar vanago balsą imituojantis aparatas įjungtas ir dieną, ir naktį dėl to, kad varnų pulkai aplink varpinę suka 17–18 valandą vakaro ir 5–6 valandą ryto. Šie paukščiai apdergdavo varpinę, o nuvalyti būdavo sunku.

Tiesa, galima nustatyti aparato dienos režimą. Jis nuo jutiklio įsijungtų tik prašvitus, o sutemus išsijungtų.

Šiuo metu įjungtas ir dienos, ir nakties režimas.

„Nenorime konfliktuoti. Jei yra tokių skundų, naktimis aparatą išjungsime. Gal paukščiai labai neapdergs varpinės”, – vylėsi R. Kondratas.

Baidė paukščius ir nuo Arkikatedros

Anksčiau didžiuliai kovų būriai sukdavo ratus ir virš Katedros aikštės. Todėl prieš dešimtmetį ieškota būdų, kaip juos išbaidyti.

Kad nuo paukščių nenukentėtų Arkikatedros skulptūros – Šv. Kazimiero, Šv. Elenos ir Šv. Stanislovo, buvo įrengtas aparatas, iš kurio sklinda vanago balsas. Pavojaus signalas paukščiams buvo siunčiamas nuo Arkikatedros stogo, iš po Šv. Elenos skulptūros kojų.

Nutilus triukšmui dirbtinis vanago balsas buvo girdimas visame senamiestyje. Tačiau dabar šis aparatas nebeveikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.