Kandidatų į Seimą piniginės – labai skirtingo svorio

Turtingiausio šalies politiko karūną ilgai nešiojęs Darbo partijai vadovaujantis Viktoras Uspaskichas gali ją prarasti, jeigu rinkėjai kelią į Seimą atvers kitam turtuoliui Vladimirui Romanovui.

Andrius Kubilius deklaravo turįs prvalmo registruoti turto už 460 tūkst. litų, 150 tūkst. litų vertės vertybinių popierių, meno kūrinių ir tik apie 2000 litų<br>J. Stacevičius
Andrius Kubilius deklaravo turįs prvalmo registruoti turto už 460 tūkst. litų, 150 tūkst. litų vertės vertybinių popierių, meno kūrinių ir tik apie 2000 litų<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius ("Lietuvos rytas")

Sep 15, 2012, 12:24 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:28 PM

Į Seimo rinkimų traukinį staiga įšokęs bankininkas V.Romanovas deklaravo turįs daugiau kaip 180 mln. litų vertės turto ir pajamų. Tai matyti iš Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktos deklaracijos.

Krepšinio klubo „Žalgiris” savininkas nurodė, kad jo privalomas registruoti turtas vertas kiek daugiau nei 1,9 mln. litų, o vertybiniai popieriai, meno kūriniai ir juvelyrikos dirbiniai – 176 mln. litų. Kaunietis taip pat yra sukaupęs per 2,3 mln. litų santaupų.

Tiesa, visą šį multimilijonieriaus turtą gerokai viršija gauta paskola – ji siekia net 238 mln. litų. Nors pernai bankininkas gavo 20 mln. litų pajamų, valstybei sumokėjo tik 135 tūkst. litų mokesčių.

Artimiausias V.Romanovo varžovas pagal turtus – jo tautietis V.Uspaskichas. Naujausioje deklaracijoje pastarasis nurodo turįs daugiau kaip 60 mln. litų vertės turto ir pajamų.

Prieš savivaldos rinkimus V.Uspaskicho turto vertė siekė per 84 mln. litų. Pernykštės politiko nurodomos pajamos – 1,6 mln. litų, sumokėta bemaž 7 tūkst. litų mokesčių.

Broliai – turtingi lietuviai

V.Romanovo vadovaujamos Lietuvos žmonių partijos sąraše – ir daugiau milijonierių.

Šešiaženklį turtą savo deklaracijose nurodo ir į Seimą kandidatuojantys broliai krepšininkai Kšyštofas ir Darjušas Lavrinovičiai, pastaruoju metu abu žaidžiantys V.Romanovui priklausančiame klube.

K.Lavrinovičius deklaravo, kad privalomas registruoti jo turtas siekia per 3,9 mln. litų. Jis taip pat turi 2 mln. litų santaupų ir 20 tūkst. litų vertės vertybinių popierių, o jo pajamos pernai siekė kone 2,6 mln. litų.

Darjušas pernai uždirbo mažiau – 1,7 mln. litų. Šis krepšininkas nurodė, kad jo privalomas registruoti turtas vertas 3,8 mln. litų, o santaupų turėjo 500 tūkst. litų.

Beje, abu krepšininkai anketose nurodė, kad jų tautybė – lietuviai.

Panašų kaip ir broliai turtą deklaravo turįs ir dar vienas šios partijos kandidatas krepšininkas Rimas Kaukėnas. Jo turtas įvertintas beveik 3,9 mln. litų, o santaupų jis nurodė turėjęs 203 tūkst. litų.

Tiesa, R.Kaukėnas skelbia, kad pernai neturėjo jokių pajamų ir nemokėjo mokesčių.

Našlė – irgi apsirūpinusi

Turtuolių sąraše – ir dabartinis parlamentaras Valdemaras Valkiūnas.

Respublikonų partijos sąrašo lyderis deklaravo turįs daugiau kaip 35 mln. litų vertės turto ir pajamų. Turtingiausias Seimo narys nurodo pernai gavęs 89 tūkst. litų pajamų ir sumokėjęs 12 tūkst. litų mokesčių.

Tačiau už jį turtingesnis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis deklaravo turįs daugiau kaip 37 mln. litų vertės turto ir pajamų. Vien jo pajamos pernai siekė 4,3 mln. litų, o mokesčių ūkininkas sumokėjo 191 tūkst. litų.

Prezidento našlės rentos siekianti Kristina Brazauskienė pernai gyventojų pajamų mokesčio išvengė, nes skelbia negavusi jokių pajamų. Nepaisant to, ji – apsirūpinusi moteris.

Demokratinės darbo ir vienybės partijos vadovė deklaravo turinti daugiau kaip 3 mln. litų vertės turto ir santaupų. Piniginių lėšų ji nurodė sukaupusi beveik 280 tūkst. litų.

Sąjungai TAIP vadovaujantis Artūras Zuokas irgi tarp į Seimą kandidatuojančių milijonierių. Vilniaus mero turtas ir pajamos siekia 6,4 mln. litų, tiesa, jis nurodo ir 1,5 mln. litų paskolą. Pernykštės politiko pajamos – 233 tūkst. litų, jis sumokėjo 28 tūkst. litų mokesčių.

Moterys lenkia vyrus

Kiti Seimo rinkimuose dalyvaujančių partijų lyderiai tokiais turtais pasigirti negali.

Antai Socialdemokratų partijos vedlys Algirdas Butkevičius nurodė, kad jo turimas privalomas registruoti turtas vertas 52 tūkst. litų, o piniginės lėšos – 530 tūkst. litų.

Be to, politikas nurodo gavęs 148 tūkst. litų paskolą.

Antra šios partijos sąraše įrašyta Vilija Blinkevičiūtė pagal turtus gerokai lenkia A.Butkevičių. Ji deklaravo turinti daugiau kaip 1,1 mln. litų vertės turto. Iš jų vien santaupos siekia per 800 tūkst. litų.

Būdama europarlamentarė V.Blinkevičiūtė ir uždirbo gerokai daugiau už partijos lyderį. Jos metų pajamos – beveik 330 tūkst. litų. Tiesa, Lietuvoje ji nesumokėjo nė lito mokesčių.

Antra konservatorių kandidatų sąraše įrašyta Seimo vadovė Irena Degutienė irgi turtingesnė už partijos vedlį Andrių Kubilių, kurio nurodomas turtas ir pajamos – 612 tūkst. litų.

I.Degutienės deklaruotas turtas ir pajamos siekia 626 tūkst. litų.

Abiejų konservatorių lyderių pajamos pernai buvo panašios. Seimo pirmininkė ir premjeras kas mėnesį uždirbdavo po kiek daugiau nei 11 tūkst. litų.

Ne visi turtuoliai

Seimo nario mandatą į vietą Europos Parlamente išmainęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis irgi gerokai papildė piniginę. Pernai jis uždirbo kone 330 tūkst. litų, o visas turtas ir pajamos siekia 718 tūkst. litų.

Liberalų sąjūdžiui vadovaujantis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pernai uždirbo 107 tūkst. litų, bet jo turtas ir santaupos – atitinkamai 410 tūkst. ir vos 216 litų.

Dideliais turtais negali pasigirti ir iš signataro rentos gyvenantis Krikščionių partijos lyderis Gediminas Vagnorius (apie 360 tūkst. litų) bei liberalcentristų vedlys Algis Čaplikas (142 tūkst. litų).

Pastaruosius pagal turtą lenkia į politiką pasukusi buvusi teisėja Neringa Venckienė. Partijos „Drąsos kelias” kandidatų sąrašo vėliavnešė deklaravo turinti daugiau kaip 420 tūkst. litų vertės turto ir pajamų. Pernykštės garliaviškės pajamos siekė 85 tūkst. litų.

Apie Seimo rinkimuose dalyvaujančių krepšininkų pajamas skaitykite čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?