Kruiziniai laivai su Klaipėda atsisveikina iki pavasario

Liaudies šokių melodijomis Klaipėda pasitiko paskutinį šiemet kruizinį laivą. Apie pusantro šimto amerikiečių mokslininkų atplukdęs laineris „National Geographic Explorer“ užbaigė keturis mėnesius trukusį kruizinės laivybos sezoną. Jis šiemet kur kas sėkmingesnis nei pernai, tačiau klaipėdiečiams ir toliau tenka pavydžiai žvilgčioti į keliskart daugiau laivų ir turistų sulaukiančius kaimyninius uostus.

Paskutinieji šiemet kruizinio laivo turistai Klaipėdoje tradiciškai pasitikti skambant liaudies muzikai.<br>E. Petkutė
Paskutinieji šiemet kruizinio laivo turistai Klaipėdoje tradiciškai pasitikti skambant liaudies muzikai.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 17, 2012, 5:11 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:46 PM

Klaipėdos kruizinių laivų terminale pirmadienio popietę prisišvartavo praėjusiais metais pirmąkart čia lankęsis kruizinis laivas „National Geographic Explorer“. 112 metrų ilgio, 16,5 metrų pločio ir 4,74 metrų grimzlės laineris pastatytas 1982 metais Norvegijoje ir plaukioja su Bahamų vėliava. Laivas Klaipėdoje vėl apsilankė po vos poros savaičių pertraukos. Jis atplaukė iš Rygos ir jau šįvakar tęs kelionę į kaimyninį Gdansko uostą.

Pradžiugino sutiktuvės

Šis kruizinis laivas daugiausiai gali plukdyti 145 turistus ir dar 84 įgulos narius. Pilnas keleivių jis užsuko ir į Klaipėdą. Kelionė šiuo laivu kainuoja brangiau nei kitais kruiziniais laineriais, ją dažniausiai renkasi mokslininkai – istorijos, geografijos specialistai.

Angliškai prabilę svečiai tradiciškai pasitikti su lietuvių liaudies muzika. Maloniai nustebinti tokio šilto sutikimo, keliautojai šypsojosi ir traukė iš kuprinių fotoaparatus. Pasibaigus trumpam koncertui, nuaidėjo plojimai. Iš kruizinių laivų terminalo svečiai sulipo į čia pat jų laukusius autobusus ir išvyko į ekskursijas po Kuršių neriją, Palangą, Ventės ragą. Per kelias vizito valandas jie dar ketina apžiūrėti Klaipėdos senamiestį.

Rezultatai teikia vilčių

Šią vasarą į mūsų uostamiestį atplaukė 43 kruiziniai laivai, atplukdę 26 tūkst. 770 turistų. Tai kone penktadaliu daugiau nei pernai. Daugiausiai, kaip ir kasmet, apsilankė vokiečių ir britų. Skaičiuojama, jog Klaipėdoje jie vidutiniškai išleidžia apie 50-75 eurus.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė pripažino, jog šis sezonas leido daugiau uždirbti ir uostui, ir verslui.

„Tačiau, deja, negalėjome svečiams pasiūlyti daugiau paslaugų ir pramogų negu anksčiau. Pas mus vis dar labai trūksta kavinių, parduotuvių ir apskritai – gyvybės senamiestyje“, - teigė ji. Dėl to Lietuvos uostamiestis dar negali stoti į vieną gretą su kaimyninių valstybių sostinėse įsikūrusiais uostais, kuriuose kruiziniai laivai užsibūna ilgiau, o turistams yra kur įdomiai praleisti laiką.

Tikimasi, jog kita vasara bus dar sėkmingesnė. Norą kitąmet atplaukti jau pareiškė 25 laivų šeimininkai. Net 13 šių lainerių yra ilgesni nei 200 metrų ir plukdo tūkstančius keleivių. Tai, anot R. Savickienės, džiugina.

Terminale priims daugiau laivų

Šiais metais Klaipėdos uostamiestyje inkarą išmetė 11 didžiųjų (ilgesni nei 175 m) laivų. Pirmą kartą atplaukė penki - 260 metrų ilgio „Oriana“, 238 metrų „Crystal Symphony“, 217,91 metrų „Balmoral“, 111,50 metrų „Star Flyer“ bei 102,97 metrų „Clipper Odysey“, kuriems tradiciškai buvo įteikti uosto herbai.

Uostas iš šiais metais apsilankiusių kruizinių laivų tikisi surinkti apie 1,3 mln. litų. Pernai surinkta kiek daugiau nei 900 tūkst. litų.

Neabejojama, jog jau kitąmet pradėsiantis veikti naujasis Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalas į Lietuvos uostamiestį padės pritraukti dar daugiau kruizinių lainerių. Terminale vienu metu bus galima priimti tris didelius keleivius gabenančius laivus, suteikti patogumų ir būtinų paslaugų atvykstantiems svečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.