Į Seimo rinkimus - atsispiriant nuo dugno

Seimo rinkimuose dalyvaujantys politikai grūmėsi ne tik dėl vietos pirmajame dešimtuke, bet ir dėl paskutinio numerio sąraše. Kai kurie jį gavę kandidatai savęs nenurašo ir tikisi peržengti Seimo slenkstį.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

Sep 20, 2012, 8:01 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:36 PM

Rinkimuose dalyvaujančių partijų kandidatų sąrašų gale atsidūrė ir politikos naujokų, ir senbuvių.

Į Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašą 141 numeriu įrašytas parlamentaras Audrius Endzinas nesitiki būti išrinktas į Seimą.

Dvi kadencijas jame praleidęs liberalas nutarė trauktis iš aktyvios politinės veiklos: „Atėjo laikas, kai norisi basomis pavaikščioti po šlapią žolę.”

Parlamentaras džiaugėsi, kad po aštuonerių Seime praleistų metų dar gali be didelių psichologinių sukrėtimų grįžti į ankstesnę aplinką.

„Trauktis nusprendžiau būdamas blaivaus ir sveiko proto.

Bent pats taip manau”, – juokavo A. Endzinas. Jis prisipažino, kad garsiai prakalbęs apie pasitraukimą iš politikos sulaukė ir kelių dėmesio vertų darbo pasiūlymų.

Nesitiki būti išrinkti

Tuo metu liberalcentristų kandidatų sąraše paskutinė – 123-ioji įrašyta partijos vicepirmininkė Irena Ričkuvienė tvirtino nebenorinti savo gyvenimo vėl apversti aukštyn kojomis.

Todėl moteris paprašė, kad kolegos ją įrašytų į Liberalų ir centro sąjungos kandidatų sąrašo galą.

I. Ričkuvienė neabejoja, jog ši pozicija jai neatvers durų į Seimą ir ji dar trejus metus galės darbuotis Vyriausybės atstove Tauragės apskrityje.

Ką darytų, jei rinkėjai jai būtų palankūs ir iš dugno pakeltų aukštyn, kaip per praėjusius metus yra nutikę buvusiai bendražygei Agnei Zuokienei?

„A. Zuokienė kažkada buvo ir Metų moteris.

Aš nesu tokia žinoma kaip ji”, – liberalcentristė mano, kad jos neišrinks.

Panašiai mąsto ir paskutinis konservatorių sąraše esantis ūkininkas iš Kupiškio rajono Egidijus Černius, nesitikintis, kad per šiuos rinkimus išmuš jo laimės valanda.

Tokią vietą kupiškėnas gavo ne savo valia, o po partijoje vykusio reitingavimo.

Oreivis jaučiasi pakilęs

Partijos „Tvarka ir teisingumas” sąrašą baigia buvęs pašalinto prezidento Rolando Pakso patarėjas Gintaras Šurkus.

Oreivis aiškino šią poziciją pasirinkęs pats.

Kandidatas į parlamentą nemano, kad paskutinė vieta reiškia nuopuolį: „Aš kaip tik pakilau. Nes yra tiktai dvi išskirtinės vietos – pirmoji ir paskutinė.”

Pasirinkimą kandidatuoti sąrašo pabaigoje G. Šurkus aiškino filosofiškai: „Man Seimas nėra reikalingas. Jeigu aš esu reikalingas Seimui, žmonės turi už mane balsuoti.”

Kilti – daugiau galimybių

Darbo partijos kandidatų sąrašą baigiantis kaunietis Rytis Šatkauskas jau turi tokios patirties. Paskutinis numeris jam buvo atitekęs ir per 2008 metų rinkimus. Tada bendražygių konkurencijos dėl šios vietos R. Šatkauskas nejautė, o šįkart jos norinčių buvo daugiau, bet jis turėjo pirmenybę.

Per praėjusius rinkimus 131 numeriu sąraše įrašytas kandidatas po reitingavimo pakilo iki 35-osios vietos. Tačiau „darbiečiai” daugiamandatėje apygardoje tada gavo tik aštuonis mandatus.

Dėl to, kad įrašytas kaip paskutinis Lenkų rinkimų akcijos sąraše, nenusimena ir Vilniaus rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėjas Edmundas Šotas.

Tokios vietos kandidatas aiškino pageidavęs pats: „Kai vyksta reitingavimas, žmonės pažymi pirmąjį ir paskutinį. Todėl aš nieko nepralošiu.”

Paskutine vieta džiaugėsi ir socialdemokratas Marius Skarupskas, dirbantis sostinės savivaldybėje: „Kristi žemiau jau nėra kur, o kilti – galimybių daug. Be to, paskutinį sąraše visada lengviau surasti.”

Kad galima iškopti ir iš sąrašo dugno, vilnietį įkvėpė ir kolegų pavyzdžiai. Antai Juras Požela per praėjusius rinkimus iš 141-osios vietos pakilo į 21-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.