Lietuvos kariai pasitrauks iš Goro, bet iškeliaus į Somalį?

Kitą savaitę Vyriausybei turėtų būti pateiktas nutarimo projektas dėl Lietuvos karių pasitraukimo iš Afganistano Goro provincijos ir šios provincijos atkūrimo grupės uždarymo iki 2013 metų pabaigos. Apie tai ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas V. Tamošaitis sakė, kad pirmieji pasitraukimo darbai Goro provincijoje prasidės 2013-ųjų sausį ir užtruks iki rugsėjo-spalio.<br>KAM
Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas V. Tamošaitis sakė, kad pirmieji pasitraukimo darbai Goro provincijoje prasidės 2013-ųjų sausį ir užtruks iki rugsėjo-spalio.<br>KAM
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2012, 8:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:15 PM

Į antipiratinę operaciją prie Somalio krantų gali išvykti 2013-ųjų antroje pusėje

Lietuvos kariai į antipiratinę operaciją ATALANTA prie Somalio krantų galėtų išvykti kitų metų antroje pusėje. Apie tai ketvirtadienį pareiškė kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis. „Manau, kad su parengimu ir politiniais pritarimais, su visomis procedūromis mes galėtume kalbėti apie 2013 metų antrą pusmetį“, - ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje žurnalistams sakė Jungtinio štabo viršininkas. Pasak jo, Lietuva šioje Europos Sąjungos vykdomoje operacijoje galėtų dalyvauti „su autonominėmis laivų apsaugos grupėmis“, t.y. į sąjungininkų laivus siųsdama apsaugos funkcijas turinčias užtikrinti karių grupes. „Yra politinės gairės dalyvauti Europos Sąjungos antipiratinėje operacijoje ATALANTA. Mes šiuo metu Jungtiniame štabe dirbame ir žiūrime, kokia galėtų būti mūsų kontribucija. Taip, šiuo metu yra planuojama, tačiau konkretus karių skaičius, kaštai ir laivai, ant kurių mes turėsime ar neturėsime tų autonominių apsaugos grupių, kol kas neaiškūs“, - teigė V. Tamošaitis. Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius anksčiau yra svarstęs, kad į šią operaciją galėtų būti siunčiami Specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Seimas birželį priėmė nutarimą, kuris leidžia Lietuvos karius siųsti į operaciją ATALANTA prieš Somalio piratus. Šiuo metu šioje operacijoje dalyvauja vienas Lietuvos štabo karininkas. ES operacija ATALANTA prasidėjo 2008 metais reaguojant į Somalyje įsikūrusių piratų vykdomus privačių ir komercinių laivų užpuolimus. Ši operacija yra svarbi tiek ekonominiu, tiek saugumo bei politiniu aspektu, kadangi ES jūros keliais iš Persijos įlankos, per Adeno įlanką, Raudonąją jūrą ir Sueco kanalą importuoja apie 50 proc. žemyne sunaudojamos naftos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.