Seimo narius papiktino Baltarusijos akibrokštas ESBO stebėtojams

Seimo Užsienio reikalų komitetas ketvirtadienio posėdyje apsvarstęs Baltarusijos atsisakymą išduoti vizą Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Emanueliui Zingeriui, ketinusiam kartu su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos misija rugsėjo 21–24 dienomis stebėti parlamento rinkimus, priėmė pareiškimą kuriame tokį Baltarusijos valdžios institucijų sprendimą pavadino nesuprantamu, nepagrįstu ir neprisidedančiu prie gerų kaimyninių Lietuvos ir Baltarusijos santykių kūrimo ir plėtojimo.

E. Zingeris ketino vykti į Baltarusiją stebėti parlamento rinkimų.<br>R. Danisevičius
E. Zingeris ketino vykti į Baltarusiją stebėti parlamento rinkimų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2012, 5:51 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:17 PM

Tokie Baltarusijos pusės veiksmai, Seimo Užsienio reikalų komiteto vertinimu, kelia pagrįstas abejones dėl Baltarusijos Respublikos kaip tarptautinės bendrijos partnerės, gerbiančios ir vykdančios galiojančius tarptautinius susitarimus, patikimumo.

Nepritardamas tokiam Baltarusijos valdžios institucijų taikomam pasirenkamajam vizų išdavimo principui komitetas savo pareiškime taip pat paragino Seimo narius susilaikyti nuo vykimo stebėti Baltarusijos Respublikos parlamento rinkimus.

Posėdžio metu komiteto nariai taip pat pritarė iniciatorių pateiktam įstatymo „Dėl Kartachenos biosaugos protokolo papildomo Nagojos ir Kvala Lumpūro protokolo dėl atsakomybės ir žalos atlyginimo ratifikavimo“ projektui ir pasiūlė pagrindiniam Aplinkos apsaugos komitetui pritarti iniciatorių pateiktam įstatymo projektui, patobulinant jį pagal Teisės departamento pateiktas pastabas.

Vokietija išvietė Baltarusijos ambasadorių dėl atsisakymo duoti vizas dviem ESBO stebėtojams Vokietijoje ketvirtadienį iškviestas Baltarusijos ambasadorius,kad paaiškintų, kodėl jo izoliuota šalis neišdavė vizų dviem Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos stebėtojams, kurių viena yra vokietė, stebėti sekmadienį vyksiančius rinkimus. Apie tai skelbia naujienų agentūros BNS ir AFP. Užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle nurodė iškviesti Baltarusijos ambasadorių Berlyne ir pareiškė jam, kad Vokietijos vyriausybė nesupranta, kodėl atsisakoma išduoti vizas. Tai sakė URM atstovė. Trečiadienį ESBO saugumo ir teisių padalinys pranešė, jog vizos neišduotos Vokietijos ir Lietuvos stebėtojams. Vokietijos specialioji atstovė Rytų Europoje Antje Leendertse paaiškino Baltarusijos ambasadoriui Andrėjui Girui, „kad federalinei vyriausybei nesuprantama apskritai, kaip galima atsisakyti išduoti vizas rinkimų stebėtojams..., žurnalistams“ prieš rinkimus, sakoma atstovės spaudai pranešime. „Spaudos laisvės suvaržymas, neleidimas atvykti, trukdymai pilietinėje visuomenėje, - visa tai yra potencialiai neigiamas ženklas rengiantis rinkimams ir trukdant socialinei plėtrai Baltarusijoje“, - pridūrė ji. ESBO Parlamentinės asamblėjos atstovas Neilas Simonas trečiadienį nurodė, jog atsisakyta išduoti vizas parlamentarei iš Vokietijos Marieluise Beck ir Lietuvos Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkui E. Zingeriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.