Zarasų mokytojai streikuoja, mokiniai žaidžia kortomis ir tinkuoja sienas

Jau savaitė, kai dauguma Zarasų rajono mokyklų dėl pedagogų streiko dirba chaotiškai. Jaunimui mokslo šaknys neapkarsta. Jeigu vaikas ateina į mokyklą, didžiausias jo laukiantis krūvis - 4 sutrumpintos pamokos per dieną. Mokslai baigiasi apie 11 val., o tada kas sau – vieni prie kompiuterio, antri – laksto dviračiais po kiemus, treti susirenka valgykloje laukti autobuso, žaidžia kortomis su draugais.

Penktokai ir šeštokai vienoje miesto gatvėje važinėjo dviračiais, paspirtuku, kalbėjosi ir juokavo.<br>S. Purytė
Penktokai ir šeštokai vienoje miesto gatvėje važinėjo dviračiais, paspirtuku, kalbėjosi ir juokavo.<br>S. Purytė
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 20, 2012, 5:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:17 PM

Kai oras geras, jaunimas renkasi ežero pakrantėje ar parke. Yra ir tokių, kurie laiką išnaudoja labai praktiškai. Pavyzdžiui, viena Zarasų gimnazistė per streiką remontuoja kambarį prosenelės namuose.

„Jau nugruntavom, nutinkavom. Liko glaistas ir dažai“, - į talką pasikvietusi draugų darbavosi gimnazistė. Ji atrodė patenkinta, kad turi laiko remontui.

Kiti jos bendraamžiai ne taip sėkmingai susitaikė su streiku.

Pamoka – 35 minutės

Dvi „Ąžuolo“ gimnazijos dvyliktokės trečiadienį mokykloje buvo apie pusę dešimtos. Merginos atėjo į trečią ir ketvirtą pamokas – dvi matematikas. „Streikas kelia nerimą. Mokytojai sako, kad kitą savaitę, jei streikas baigsis, reikės vytis programą“, - kalbėjo abiturientės.

Šiuo metu pamokos sutrumpintos iki 35 minučių. Pagal įstatymus, streiko komitetas privalo užtikrinti mokinių saugumą. Užimtumas – mokyklos vadovybės reikalas. Tačiau kaip jį užtikrinti, kai nėra darbuotojų?

Užsukus į mokyklos valgyklą, galima įsitikinti, kad mokiniai nuobodžiauja. Pamokų metu valgykloje randu valgančius darbininkus (visos trys Zarasų mokyklos renovuojamos) ir kelis mokinių nusėstus stalus.

Autobuso laukia 4 valandas

Prie vieno stalo – trys vienuoliktokai. Nagrinėja gana painų pamokų tvarkaraštį. Trečiadienį jiems buvo dvi matematikos, lietuvių kalba ir fizika.

„Noriu, kad vyktų normalios pamokos. Nesmagu atvažiuoti dėl trijų ar keturių pamokų ir vėl važiuoti namo. Esame iš toliau, maždaug 20 kilometrų nuo Zarasų“, - pasakojo dvi vienuoliktokės. Merginoms tarpmiestinis autobusas namo važiuoja 15 val. Kartais jo tenka laukti 4 valandas.

Moksleivės pasakojo, kad laukdamos autobuso eina pasivaikščioti, mėgsta fotografuotis. Ežerų pakrantė, parkas apie pietus tampa moksleivių poilsiavietėmis.

Žaidžia kortomis

Prie kito staliuko – ketveriukė aštuntokų ar devintokų. Vaikinai žaidžia kortomis. „Mokykloje neleidžiama žaisti azartinių žaidimų“, - pasakė vienas ir paslėpė kortas.

„Kodėl?“ - paklausiau. „Nežinau. Bet juk mes ne iš pinigų žaidžiam“, - pasvarstė ir vėl išdalino kortas.

Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos penktokai pasakojo taip pat per streiką kartais žaidžiantys kortomis pagrindinėje miesto aikštėje. Sutikau juos vienoje iš miesto gatvių važinėjančius dviračiais.

Nesimokyti smagu

Penktokai ir šeštokai iš Pauliaus Širvio progimnazijos visai nesijaudina dėl streiko. „Kartais visai neinam į mokyklą, o kai einam, būna tik kelios pamokos“, - pasakojo mokiniai.

Keturios jų mokytojos nestreikuoja. Dažniausiai jie eina į lietuvių ir vokiečių kalbą, technologijas, gamtos pažinimą. Matematikos mokytoja streikuoja, bet dalyką dėsto kita.

„Šiandien mus turėjo fotografuoti, bet susirinko tik 15 mokinių, nukėlė fotografavimą į spalio 15 dieną“, - pasakojo penktokė.

Laisvu laiku mokiniai eina pasivaikščioti, sėdi ant suoliukų mieste, važinėja dviračiais. Vaikai mėgsta žaisti kompiuteriu, mėgstamiausios jų svetainės – facebook.com, one.lt ir žaidimų.

Liepia neiti į mokyklą

Kai kurie tėvai neleidžia vaikų į mokyklas, liepia neiti ir į tas pamokas, kurių mokytojai nestreikuoja. Taip jie jungiasi prie streikuojančių pedagogų.

„Du šunys pjaunasi, o vaikai neina į mokyklą. Nesu tuo patenkinta. Bet džiaugiuosi dėl mokytojų, jie išdrįso pakelti galvas. Kartais elgiamės kaip avinų banda. O streikas – jau kažkoks judėjimas. Tas streikas – dėl vaikų“, - pasakojo vienos Pauliaus Širvio progimnazijos penktokės motina Audronė Krumcholcienė. Ji neleidžia mergaitės į mokyklą, nes pritaria mokytojams.

Jos mergaitė lanko Zarasų meno mokyklą. Motinos teigimu, mokykla neturi įrangos, priemonių, pamokos dėl pinigų stokos ne visada vyksta. „Matau, kaip mokytojai turi pirkti tortus ar limonadus, kai vaikai laimi konkursus, taip neturėtų būti“, - įsitikinusi A. Krumcholcienė.

Mokyklose būrelių nebėra. Mokinių laisvalaikiui lieka meno ar sporto mokyklos.

Tėvai palaiko

Antradienį Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje susirinko 111 tėvų. 84 iš jų pasisakė už streiką, 24 buvo prieš. Gimnazijoje iš viso mokosi 374 mokiniai. Labiausiai pritaria jaunesniųjų vaikų tėvai.

Vyresniųjų klasių mokinių tėvai norėtų kuo greitesnės streiko pabaigos.

„Mano vaikas dabar dvyliktoje klasėje, jai reikia ruoštis egzaminams, vakarais ji vaikšto pas korepetitorius“, - „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo vienas Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos dvyliktokės tėvas.

Mokytojai įsitempę

Pamokų nevedantys mokytojai nesimėgauja laisvalaikiu. Streikuotojai yra įsitempę. Anot jų, vienoje mokykloje per streiko organizatorių susitikimą su mokytojais kilo fizinės prievartos grėsmė. Streikui nepritarianti mokyklos direktorė nesusivaldė - stvėrė vienam pedagogui už rankos ir stipriai spustelėjo.

Pagrindinis streiko organizatorius Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Zarasų rajono susivienijimo vadovas Andrius Navickas per streiko savaitę neteko 6 kilogramų svorio.

Labiausiai streiko dalyviai nepatenkinti, kad valdžia priima sprendimus nepasitarusi su bendruomene. Streiku jie nori priversti miesto valdžią pasirašyti su švietimo darbuotojais kolektyvinę sutartį. Ji įpareigotų politikus tartis prieš priimant sprendimus.

Artimiausias tarybos posėdis numatomas rugsėjo 28 dieną. Po posėdžio streiko organizatoriai nuspręs, tęsti streiką, ar ne.

Derybos tęsis

Kaip praneša BNS, pedagogų atstovai prie derybų stalo su savivaldybe vėl sės penktadienį.

Kaip BNS ketvirtadienį teigė rajono savivaldybės vicemerė Stasė Goštautienė, trečiadienį šešiose mokyklose 105 mokytojai streikavo, 100 - vedė pamokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.