Futbolo „bachūras“ prieš Lietuvą

“Tai aš ir esu, aš visą gyvenimą myliu moteris, aš ir esu „bachūras“. Myliu moteris, myliu vaikus, pats turiu nemažai vaikų, tai ką man dabar daryti? Į kitą pusę pereiti? Ne, dėkui, visą gyvenimą taip išgyvenau“ – sakė J. Kvedaras „Lietuvos ryto televizijai“.

Daugiau nuotraukų (1)

Algis Tilindis

Sep 21, 2012, 8:12 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:51 PM

Šiuose keliuose sakiniuose apibrėžiama visa jo gyvenimo istorija- nesu gėjus, esu bachūras, juo ir liksiu. Pagal „paniatkes“ esu bachūras. Ką nusikaltėlių žargone reiškia „bachūro“ laipsnis Lietuvos sociologai yra gerai išnagrinėję.

„Šios kastos atstovai turi daugiausia privilegijų. Paprastai jie nesitaiksto su formaliais administracijos nurodymais ir gyvena pagal kalėjimo „zakonus“. Dažniausiai tai nusikalstama veikla laisvėje užsiiminėję ir nusikaltėlių gaujoms priklausantys asmenys. Aukščiausias šios kastos nario statusas – „vierchas“. Skirtingose „mostyse“ gali būti savas „vierchas“.

Štai kaip įvardijamos šios sąvokos įvairiuose nuteistųjų socialinės santvarkos tyrimuose: „Bachūrai“ – aukščiausia ir daugiausia privilegijų turinti kasta kalinių subkultūroje„. Visi bachūrai sudaro broliją (rus. bratva). Jie turi vienas kitą palaikyti; materialiai remti (šildyti). Bachūrai laiko save užsitarnavusiais poilsio ir nieko nedirba, manydami, kad jiems dirbti negarbinga (v padlu). Viercho žinioje yra bendra kalinių kasa (obščiakas). Tylūs, ramūs, pasipriešinti nemokantys asmenys tampa bachūrų „šeimininkėmis” (duchais). 

„Šeimininkės” tvarko kameras, gamina valgį, plauna indus, skalbia bachūro drabužius, uždega jiems cigaretes ir pan. Bachūrai, silpnesniuosius vyrus padarę duchais ir gaidžiais, ne tik luošina jo dvasią, bet turi teisę prieš juos vartoti fizinį smurtą. Duchai gaidžio paslaugomis naudotis neturi teisės. Tačiau ir bachūrai ne visi naudojasi gaidžiais, kiti apsitarnauja patys.

Dar 2004 metais Kauno ONTT pastebėjo mūsų herojaus J. Kvedaro nuopelnus Henrikui Daktarui ir įtraukė jį ribojamų bendrauti 71 asmenų sąrašą. Gal būt ir už tai, kad buvo „daktarų” prižiūrimos įmonės „Paloma” akcininkas. Gal būt už tai, kad kartu su H. Daktaru ir Egidijumi Abariumi („Goga“) į Uteną savotiškai bendrauti su vietos verslininkais.

Kaip tikras save gerbiantis bachūras J. Kvedaras nors ir Kauno apylinkės teismo sprendimu nuo pareigų nušalintas, toliau vaikšto į LFF, susitikinėja su futbolininkas, žada jiems dešimtis milijonų dolerių. Kas atsitiko teisėsaugai, kad niekas nesugeba reaguoti į atvirą teismų sprendimų ignoravimą?

J. Kvedaras LFF patalpose iki šiol vadovauja susitikimams su futbolo bendruomene. Tuose susitikimuose dalyvauja ir direktorius E. Eimontas, prieš tai išplatinęs pareiškimą: „J. Kvedaras nevykdo jokių Lietuvos futbolo federacijos įstatuose numatytų Lietuvos futbolo federacijos prezidento funkcijų, kas būtent tik jam ir yra draudžiama minėta Kauno miesto apylinkės teismo nutartimi.“ Kas tai - dar vienas bachūras, ar gaidys ?

J. Kvedaro būstinė (arba LFF) ir toliau platina patvorių žargono stiliumi rašomus pareiškimus, kurie savaip interpretuoja oficialią UEFA poziciją teismo sprendimo atžvilgiu. Oficialiai nerasime, kad UEFA ar FIFA pasmerkė Lietuvos teisėsaugos veiksmus ar pagrasino sankcijomis. Skaitant LFF pareiškimus, toks įspūdis susidaro. Dokumentų klastojimas, dezinformacija ? Banditiškas bet kokių teisės normų ignoravimas?

Ar žino apie tai tarptautinė federacija ?

Gal ne veltui sklando gandai, kad „obščiakas“ surinktas ir perduotas juridiniai padėčiai iš esmės pataisyti. Artimiausiu metu išvysime ir rezultatus.

J. Kvedarą šefuojantis advokatas, pats neseniai buvo sulaikytas įtarus perduodant kyšį, bet gana greit buvo išleistas. Ir ne kartą po to pastebėtas bendraujantis su nušalintuoju prezidentu. Advokatas S. Juodelis, žinomas kaip turintis gerus ryšius su teisėjais.

Tai jis bandė iš Vilniaus apygardos teismo išvesti girtą teisėją Z. Birštoną, tačiau sutikęs žurnalistus pasišalino. Vietoj atleisto teisėjo Z. Birštono, nagrinėjusio vieną didžiausių pastarųjų metų banditizmo ir nužudymų bylų buvo paskirtas teisėjas R. Skirtunas. Ir koks sutapimas – R. Skirtunas areštuojamas korupcijos byloje, laikinai sulaikomas ir S. Juodelis. Žurnalistai spausdina straipsnius apie advokato artimus ryšius su teisiamais kontrabandinikais.

Galbūt J. Kvedaras čia nieko dėtas, visa tai atsitiktinumai ir žmogus pagal pasirinktą advokatą negali būti teisiamas? Laikas parodys, bet sutapimų sveiko proto logikai per daug.

Dar vienas įdomus sutapimas, kad po pokalbių su J. Kvedarui artimais žmonėmis, laikinuoju viceprezidentu staiga panoro tapti Seimo narys Ž. Šilgalis. O kaip su Seimo nario mandatu? Atsisakys dėl laikino posto?

Gal kai kas galėtų paaiškėti, jei pastebėtume, kad Vilniaus savivaldybė skelbia konkursus naujo Vilniaus stadiono įrengimui, nors nesunku susigaudyti kur gi bus tas stadionas. Spėkime: ar tai nebus apleistas senasis „Žalgirio“ stadionas, abipusiai naudingomis sąlygomis išpirktas iš V. Romanovo valdomų įmonių? Dar vienas savivaldybės fiktyvus konkursas? Ir STT be galvos?

Kalbama, kad savivaldybės administracijai ir politikams stadiono išpirkimui iš „Ūkio banko“ grupių tarpininkauja vienas įtakingiausių Lietuvos advokatų, turintis aukštą politinį stogą. Gal todėl ir reikalingas savas žmogus laikinoje LFF pozicijoje?

Lietuvos futbolas yra tiek smukęs, tiek supainiotas mafijos ir skandalų, kad atrodo išgelbėti jį nebėra jokių vilčių. LFF įstatai surašyti pagal pavaldumą „vierchui‘ , tad mūsų žymusis bachūras federaciją galėtų valdyti ir iš kalėjimo.

Tėra viena viltis, nors labai maža - LFF vykdomojo komiteto nariai. Jie vis dar gali pasirinkti - išrinkti bachūro laikiną viceprezidentą arba pasipriešinti - sušaukti naują suvažiavimą, pakeisti įstatus. Galų gale - garbingai atsistatydinti, pasitraukti jei nėra jėgų kitaip pasielgti.

Stasys Stankus, Anatolijus Stecenko, Vidmantas Butkevičius, Romualdas Lavrinavičius, Jonas Braga, Leonas Dunauskas , Sigitas Jukna, Romas Kukis, Vidmantas Šulčius, Romanas Levinskas - bent dalis iš jų gal būt atras jėgų pasipriešinti „daktarų“ , „švinių“, „agurkinių“, „kamuolinių“ ir panašių bachūrų bratvos smarvei Lietuvos futbole.

Likti duchais ar pasirinkti laisvę ?

Žinoma, ir Vyriausybė galėtų imtis ryžtingų žingsnių ir paleisti susikompromitavusią federaciją. Sakote, UEFA imsis sankcijų? Lenkijos vyriausybė tą padarė ir sankcijų nebuvo. Kodėl Lietuvoje turėtų būti ?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.