N. Venckienė ir A. Skučienė – be teisinės neliečiamybės

Kandidatė į Seimą Neringa Venckienė ir jos bendrapartietė Audronė Skučienė neteko teisinės neliečiamybės. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį leido ją patraukti baudžiamojon atsakomybėn, neleido tik suimti. Kandidatė įžiūrėjo politinį susidorojimą, komisijos narius kaltino šališkumu, neliečiamybę atimti prašiusius prokurorus vadino „klounais ir cirkininkais“ bei teigė, kad atimta neliečiamybė sužlugdys jos partijos rinkimų kampaniją.

Prokurorai teigia surinkę pakankamai duomenų, kad galėtų pateikti N.Venckienei įtarimus dėl trukdymo antstolio veiklai, nepagarbos teismui ir teismo sprendimo nevykdymo.<br>D. Umbrasas
Prokurorai teigia surinkę pakankamai duomenų, kad galėtų pateikti N.Venckienei įtarimus dėl trukdymo antstolio veiklai, nepagarbos teismui ir teismo sprendimo nevykdymo.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Sep 21, 2012, 11:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:49 PM

VRK nustatė, kad prieš N. Venckienę ir A. Skučienė galėtų būti taikomos visos procesinės prievartos priemonės, išskyrus suėmimą ir namų areštą.

Taip komisija bandė užtikrinti, kad kandidatėms nebūtų trukdžių dalyvauti rinkimų kampanijoje.

Nors N. Venckienė pati tikino, kad tokia formuluotė suteikia prokurorams būdų kampanijai sutrukdyti, pavyzdžiui, kviesti ją į apklausas netinkamu metu.

"Sprendimu esu labai patenkinta – esu atiduoda prokuratūros ir teismų žinion. Labai džiaugiuosi", - žurnalistams ironizavo ji.

"Jei būtų leidę ir suimti, tai būtų protų nepaaiškinima – suimti už nesunkų nusikaltimą. Net jei ir sankcija galima numato mažiau", - pridėjo ji.

Ji piktinosi, kad teisėsauga neprašė leisti suimti Viktorą Uspaskichą, o ją – prašo.

„Dėl rinkiminės agitacijos esame nusprendę, kad važiuosime per visą Lietuvą, per visas vienmandates apygardas, visur važiuosiu ir aš. Mums, kaip „Drąsos keliui“, tai būtų visiškai sugadinta rinkimų kampanija, nes aš visiškai niekur negalėčiau dalyvauti“, - sakė ji prašydama, kad jos neleistų suimti.

Prokuroras Aurelijus Navickas VRK teigė, kad galimybė suimti N. Venckienę teisėsaugai reikalinga. „Aš nesakau, kad kitu atveju ji pabėgtų. Yra numatyti tokios priemonės skyrimo pagrindai, pavyzdžiui, jei bus nustatyta, kad ji bando paveikti liudytojus, nukentėjusiuosius“, - sakė prokuroras.

Kandidačių šalininkai piktinosi, kad komisija neatmetė jų neliečiamybių nes, jų manymu, kandidatės yra nekaltos.

Į posėdį palaikančiųjų būrį atvedusi N. Venckienė nevengė dalyti kaltinimų.

„Nežinau, ar šita VRK gali būti objektyvi. Didžiausia mano konkurentė yra Irena Degutienė, kuri ir pasiūlė jus šiai kadencijai, - VRK vadovui Zenonui Vaigauskui sakė N. Venckienė. - Jūs neturėtumėte spręsti mano neliečiamybės klausimo.“

N. Venckienė balotiruojasi toje pačioje vienmandatėje apygardoje, kaip ir I. Degutienė.

Z. Vaigauskas nuo svarstymo nenusišalino pareiškęs, kad jį rinko visas Seimas. Tačiau jame nedalyvavo VRK narė Laura Gumuliauskienė, kurią N. Venckienė apkaltino dirbant ją pašalinusiame universitete. „Neturiu jokio suinteresuotumo, bet nusišalinu nuo balsavimo, kad nesukelčiau bereikalingų diskusijų“, - sakė ji.

N. Venckienė taip pat piktinosi, kad VRK jos teisinę neliečiamybę svarstė tame pačiame posėdyje, kaip ir Viktoro Uspaskicho neliečiamybė.

„Net paskyrimas mūsų klausimų nagrinėti tuo pačiu metu, man tai stebėti valandą yra visiškai neteisėta. V. Uspaskicho byla tęsiasi šešerius metus. Mano - du mėnesius. Turi neturėti proto ir jokių teisinių žinių, kad šias bylas lygintum kaip vienodas“, - pareiškė ji.

Ji teisėsaugą kaltino neobjektyvumu, kai už mažesnius kaltinimus ir po pabėgimo į Rusiją buvo neprašoma galimybės V. Uspaskicho suimti, o N. Venckienės atvejo to prašyta.

„Prokuroras Saulius Verseckas, kuris sėdėjo greta V. Uspaskicho, patį kaltinamąjį vadina vardu. Jau tai rodo, kad santykiai yra nenormalūs“, - sakė N. Venckienė, lydima šalininkų plojimų.

„Man prokurorai yra klounai ir cirkininkai. Mačiau įrašą, kad prokurorė, stovėdama prie mano tetos lovos miegamajame, ją apklausė - mažai trūko, kad ji įlįstų į lovą ir greta mano tetos atsigultų“, - kalbėjo N. Venckienė.

N. Venckienė prokuratūros kaltinama dėl elgesio gegužės mėnesį teisėsaugai iš jos perimant Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrą.

Pasak jos, tyrime atlikti visi veiksmai, išskyrus N. Venckienės apklausą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.