Teismas atmetė A. Baukutės skundą VRK

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) penktadienį atmetė parlamentarės Astos Baukutės skundą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) panaikinti komisijos sprendimą neregistruoti jos kandidate į Seimą. Įtariama, kad dalis reikalingų rinkėjų parašų buvo suklastota, o reikiamo tūkstančio parašų A. Baukutė nesurinko.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-09-21 16:57, atnaujinta 2018-03-16 15:57

Seimo narė teigė surinkusi reikalingus parašus, o Baltijos apygardos rinkimų komisija tinkamais pripažinusi 1014 parašų.

Po teismo verdikto A. Baukutė teigė tikėjusis tokio sprendimo.

„Mes buvome liudininkai tokio politinio teisingumo, kur vyko procesas, įvykdymo (...). Pirmoje vietoje skelbiant šį nuosprendį buvo (...) abejonių, prielaidomis pagrįstos specialistės išvados. Mes konkrečiai nieko taip ir neišgirdome - ar tai kaimynas pasirašė, ar sūnus, grįžęs iš Norvegijos (...). Galiu tiesiai šviesiai pasakyti: demokratijos Lietuvoje nėra. Dar reikės daug geležinių klumpių nunešioti, kad atsirastų, nes, jeigu tu esi nepageidaujamas, tai galima su šiuo VRK įstatymu bet kaip susidoroti“, - žurnalistams komentavo parlamentarė.

Pasak A. Baukutės, su ja buvo politiškai susidorota, nes VRK, kurios narius skiria politinės partijos, nenorėjo matyti savarankiškos kandidatės į Seimą. Esą tokia neteisybė yra ir viena iš emigracijos priežasčių.

„Frazė pasitvirtina gerbiamo, berods, Stalino - jeigu apsirinku, tai mane galite pataisyti - kad nesvarbu, kas renka - svarbu, kas skaičiuoja (...). Žmonės tai mato, jų kvailinti nereikia, todėl jie nusivilia ir emigruoja“, - sakė politikė.

Ji taip pat žadėjo paduoti į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo rašysenos ekspertę Jūratę Kurgonienę, kuri ir „išbrokavo“ Seimo narės rinktus parašus, o rašto ekspertizę atliko paviršutiniškai.

„Jeigu yra kompetentingas žmogus, tai turėtų žinoti, kad komisijos posėdžiai yra vieši ir bet kaip (...) kalbėti, jog čia Baukutės rašliava... Tai jūs tada matykite mano raštą ir lyginkite. To proceso nebuvo. Aš vakar (teismo posėdyje, - ELTA) girdėjau vienus liudijimus, o (...) rugsėjo 13 d. VRK buvo kalbama truputėlį kitaip“, - dėstė A. Baukutė.

A. Baukutė neatskleidė tolimesnių savo planų, ką ji veiks teismui užkirtus kelią kandidatuoti į Seimą.

VRK A. Baukutę atsisakė registruoti kandidate į Seimo nares rugsėjo 13-ąją, primena ELTA. Už tokį sprendimą balsavo 9 VRK nariai, balsavusiųjų prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

VRK nuomone, Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje ketinusi siekti Seimo narės mandato A. Baukutė nesurinko reikalingo skaičiaus - 1 tūkstančio - tos apygardos rinkėjų parašų. Per rašysenos ekspertizę nustatyta, kad daugelis parašų rinkimų lapuose įtartini. Dėl to buvo išbraukti 376 parašai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.