V. Uspaskichas vėl neteko teisinės neliečiamybės

Viktoro Uspaskicho byla teisme kitą savaitę bus nagrinėjama toliau. Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino į Seimą kandidatuojančio V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Kandidatas tikino, kad netekęs teisinės neliečiamybės negalėtų visavertiškai dalyvauti rinkimų kompanijoje. Jei spalį bus išrinktas į Seimą, V. Uspaskichas neliečiamybę vėl įgis.

Tai ne pirmas kartas, kai V. Uspaskichas netenka teisinės neliečiamybės šioje byloje.<br>T. Bauras
Tai ne pirmas kartas, kai V. Uspaskichas netenka teisinės neliečiamybės šioje byloje.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 21, 2012, 9:08 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:49 PM

Už tai, kad iš V. Uspaskicho būtų atimta teisinė neliečiamybė, balsavo 10 komisijos narių, vienas buvo prieš, trys susilaikė. Komisija nesutiko kreiptis į Europos Parlamentą, kur V. Uspaskichas skundžia ankstesnį parlamento sprendimą atimti jo neliečiamybę.

Tai reiškia, kad šį pirmadienį teismas posėdyje toliau nagrinės Darbo partijos bylą. Panaikinti neliečiamybę VRK prašė teismas.

Tai ne pirmas kartas, kai V. Uspaskichas netenka teisinės neliečiamybės šioje byloje.

Ją 2008-aisiais buvo panaikinęs Seimas, o 2010-aisiais Europos Parlamentas. VRK ją buvo panaikinusi 2007-aisiais ir 2011-aisiais, kai V. Uspaskichas dalyvavo savivaldybių rinkimuose.

Darbo partijos ir V. Uspaskicho bylą nagrinėjantis prokuroras Saulius Verseckas tvirtino, kad jei VRK neatimtų teisinės neliečiamybės, tai ši byla nutrūktų ir nebebūtų atnaujinta vėliau.

VRK taip pat panaikino į Seimą kandidatuojančios Darbo partijos narės Vitalijos Vonžutaitės teisinę neliečiamybę. Ji, kaip ir anksčiau teisinės neliečiamybės netekęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, kaltinami apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir kitomis nusikalstamomis veikomis.

„Teisme nutrauktos bylos gali būti atnaujinamos tik dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių. Reikės spręsti, ar tai, kad išnyks teisinis imunitetas, yra naujai paaiškėjusi aplinkybė. Tai labai abejotinas atvejis, ar byla gali būti atnaujinta tokiu atveju. Tai reikštų iš esmės nutraukimą“, - tvirtino jis.

V. Uspaskichas VRK tvirtino, kad bylos svarstymas teisme jam trukdo dalyvauti rinkimuose. Ir tikino, kad yra paaiškėję nauji įrodymai, kad jo byla neva yra politizuota.

„Gerbiami komisijos nariai, yra daug faktų, kad vyksta politinis susidorojimas, norima mane kaip konkurentą pašalinti ar trukdyti visaverštiškai dalyvauti rinkimuose. Prašyčiau apginti mane. Procesas byloje vyksta ilgai, senaties terminas mano atveju bus tik 2015-2016 metais. Galvoju, kad esu nepavojingas visuomenei. Trys savaitės, kurios liko iki rinkimų, nieko nepakeis, nesvarbu, ar bus nagrinėjama byla, ar ne“, - dėstė V. Uspaskichas.

„Byla didelės apimties, kviečiami po 10-15 liudininkų, man reikia ruoštis. Mano advokatas sako, kad jam reikia savaitės pasiruošti teismo posėdžiui, įskaičiuojant šeštadienį ir sekmadienį. Jis profesionalas. Aš neprofesionalas, man reikia daugiau. Yra didžiuliai trukdymai atlikti man savo darbus per rinkimus, važinėti po Lietuvą ir susitikti su rinkėjais“, - skundėsi jis.

Prokuroras teigė, kad rinkimų kampanijos metu vienintelis teismo posėdis vyks šį pirmadienį. Kiti yra nukelti į porinkiminį laikotarpį, atsižvelgus į V. Uspaskicho planus kandidatuoti.

V. Uspaskichas VRK tvirtino, kad yra paaiškėję neva nauji duomenys, kad Darbo partijos byla yra politinė. Jis rėmėsi dvejais „WikiLeaks“ dokumentais - velionio prezidento Algirdo Brazausko, taip pat ištrauka iš prezidento Valdo Adamkaus knygos.

Labai geras paliudijimas yra V. Adamkaus knygoje, kur parašyta, kad į jį kreipėsi atėję Albinas Januška su kitais pareigūnais, prašė neleisti, kad byla būtų administracinė, o būtų baudžiama. V. Adamkus liudijo, kad taip darė“, - teigė jis.

Darbo partijos byloje V. Uspaskichas yra kaltinamas organizavęs nelegalią partijos buhalteriją, nuslėpęs apie 25 mln. litų pajamų ir išlaidų.

Penktadienį VRK dar sprendžia, ar panaikinti teisinį imunitetą „Drąsos kelio“ partijos kandidatei, buvusiai teisėjai Neringai Venckienei.

Į VRK kreipėsi Panevėžio apygardos prokuratūra, prašydama panaikinti Drąsos kelio partijos kandidačių N. Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės imunitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.