Partijų reitingai: „Drąsos kelias” lenkia valdantįjį Liberalų sąjūdį

Per Seimo rinkimus 5 procentų rinkėjų balsų barjerą gali peržengti šešios politinės partijos. Tai liudija rugsėjo 7–16 dienomis surengtos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus” apklausos rezultatai. Bet daug rinkėjų dar neapsisprendę.

Partijų reitingų lentelė.
Partijų reitingų lentelė.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

2012-09-22 09:19, atnaujinta 2018-03-16 15:44

Šį kartą apklausos dalyviams buvo pateiktas ne tik dabartinių parlamentinių partijų, bet ir visų Seimo rinkimuose vienaip ar kitaip dalyvaujančių politinių organizacijų sąrašas.

Tikriausiai tai šiek tiek pakoregavo ir piliečių nuomonę. Iki šiol jie negalėjo įvertinti politikos naujokų.

Remiantis „Vilmorus” duomenimis, šiuo metu apsisprendusių, už kurią partiją balsuoti, yra maždaug 60 procentų visų rinkėjų.

Turint galvoje, kad pastaruoju metu parlamentą renka dar mažiau piliečių, būsimų rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje būtų realu spėti atmetus nebalsuosiančius (11,6 proc.), nežinančius, už ką balsuoti (25,7 proc.), arba neatsakiusius (2,4 proc.) apklausos dalyvius. Tokių iš viso yra beveik 40 procentų.

Taigi galima prognozuoti, kad 5 proc. barjerą peršoks šešios partijos, o atsižvelgus į galimą paklaidą – galbūt viena kita daugiau.

Prie senbuvių prisidėtų politikos naujokė – buvusios Kauno teisėjos Neringos Venckienės vedama partija „Drąsos kelias”. Šiuokart ji net pralenkė valdantįjį Liberalų sąjūdį.

Tiesa, kaip sakyta, tokiose apklausose neatmestina ir paklaida, tad galima sakyti, jog šios dvi organizacijos žengia koja kojon.

Panašiai vertintinos ir „tvarkiečių” bei konservatorių, užimančių atitinkamai trečiąją ir ketvirtąją vietas, galimybės.

Palyginti su ankstesne apklausa, kuri buvo atlikta liepos pradžioje, pasikeitė šios rikiuotės lyderė. Į priekį išsiveržė socialdemokratai, žemyn nustūmę vasarą pirmavusius „darbiečius”.

Daugumos kitų partijų, tiek jau neblogai žinomų, tiek naujų, perspektyvos laimėti rinkėjų simpatijas – labai miglotos.

Pavyzdžiui, po 0 procentų apklausos dalyvių balsų gavo Kristinos Brazauskienės vadovaujama Demokratinė darbo ir vienybės partija, Krikščionių partija (Gediminas Vagnorius), Respublikonų partija (Valdemaras Valkiūnas).

Tik po 0,1–0,2 proc. balsų nusipelnė Lietuvos žmonių partija (Vladimiras Romanovas), Emigrantų partija (Juozas Murauskas), Tautos vienybės (Algimantas Matulevičius) ir Tautininkų (Gintaras Songaila) sąjungos.

Beje, pastarosios dvi kartu su Lietuvos socialdemokratų ir Lietuvos centro partijomis sudarė koaliciją „Už Lietuvą Lietuvoje”. Tad vargu ar realu šiam dariniui peržengti net 7 proc. balsų barjerą.

Atrodo, daugiamandatėje apygardoje bus nelengva prasimušti į Seimą ir gana triukšmingai rinkimų vajų pradėjusiai Sąjungai TAIP, kuriai vadovauja Vilniaus meras Artūras Zuokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.