Rinkimai Baltarusijoje nenustebino A. Kubiliaus

Sulaikė studentus

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2012, 6:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:54 PM

„Nelabai ką yra vertinti. Nieko, taip sakant, naujo Baltarusijoje neįvyko“, - žurnalistams pirmadienį sakė A. Kubilius.

Užsienio reikalų ministerija BNS pranešė, jog solidarizuojasi su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Demokratinių institutų ir žmogaus teisių biuro išsakytu vertinimu, kad rinkimų Baltarusijoje metu nebuvo užtikrintos piliečių teisės į susirinkimų ir saviraiškos laisvę bei teisė kelti kandidatūras.

„Su demokratiniais rinkimais nesuderinamas ir selektyvus požiūris į rinkimų stebėtojus - kai kurie stebėtojai, tarp jų ir Lietuvos Seimo narys Emanuelis Zingeris - nebuvo įleisti į šalį“, - teigiama URM komentare.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose, kuriuos kai kurios Baltarusijos opozicijos partijos boikotavo, turbūt visas 110 vietų parlamente gaus Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos šalininkai.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovaujama tarptautinė stebėtojų misija pirmadienį paskelbė, kad Baltarusijoje vykę rinkimai, per kuriuos į parlamentą pateko tik vyriausybės sąjungininkai, nebuvo laisvi ir sąžiningi.

Sulaikė studentus

Minske pirmadienį buvo trumpam sulaikyti Baltarusijos parlamento rinkimus stebėję keturi Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto studentai, viena absolventė ir viena dėstytoja, pranešė universitetas.

„Buvo sulaikyti keturi studentai, viena absolventė ir viena mūsų dėstytoja. Jie buvo paleisti po kelių valandų nepateikus kaltinimų“, - BNS sakė universiteto prorektorius Darius Udrys.

Pasak jo, visi jie buvo sulaikyti viename iš Minsko viešbučių, kai aptarinėjo rinkimų stebėsenos rezultatus. Tarp sulaikytųjų buvo universiteto dėstytoja Tatjana Chulickaja, kuri sekmadienį paskelbtame interviu BNS pareiškė, kad Baltarusijoje tikrų rinkimų nebuvo jau 17 metų, ir nematyti jokių ženklų, kad dabartinė Baltarusijos administracija ketintų žengti žingsnių demokratijos link.

Žmogaus teisių gynimo grupė „Vesna“ pranešė, kad Baltarusijos policija iš viso sulaikė maždaug 20 jaunų aktyvistų, kurie stebėjo sekmadienį įvykusius parlamento rinkimus.

„Vesna“ vadovo pavaduotojas Valentinas Stefanovičius AFP agentūrai sakė, kad OMON policija sulaikė maždaug 20 aktyvistų, kurie kaip stebėtojai dirbo rinkimų apylinkėse.

Baltarusijos pareigūnai paskelbė, kad sekmadienį vykusiuose rinkimuose dalyvavo 74,2 proc. registruotų rinkėjų, tačiau opozicija teigė, kad tikrasis aktyvumas buvo perpus mažesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.