Sovietų represijas primins M. Beginui skirta memorialinė lenta Lukiškėse

Lukiškių kalėjime, kuris skaičiuoja per šimtą metų, kalėjo daug piktadarių, bet tarp jų yra ir tokių, kurių atminimą vertėtų įamžinti paminklais.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Sep 24, 2012, 3:17 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:01 PM

Vienas iš jų – Nobeliu už jau daugiau nei tris dešimtmečius besitęsiančios taikos su Egiptu 1979-aisiais sudarymą įvertintas Menachemas Beginas, pirmosios sovietinės okupacijos metu represinių žinybų įkalintas kalėjime, ant kurio sienos pirmadienio vidurdienį atidengta sovietų represijas primenanti memorialinė lenta.

Kalinys, gavęs Nobelį

Simbolinėje ceremonijoje apsilankė ir žydų bendruomenės atstovai. „Šeštajam Izraelio premjerui svarbi ne tik kaip vienam reikšmingiausių Izraelio politikui, bet ir kaip litvakui ir sionistui“, – apie M. Beginą kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Faina Kukliansky.

„Be to, jis yra vienintelis Lukiškių kalinys, įvertintas Nobeliu“, – juokaudama sakė ji.

Įamžinti nekaltai kalėjusius

Atminimo lentos atidengime apsilankęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius žadėjo, kad buvusio Izraelio premjero, litvako M. Begino pagerbimas – tik pradžia.

Kukli atminimo lenta primena apie Lukiškių kalėjimo iškėlimą iš miesto centro. Anot ministro, iškėlus kalėjimą, „už teisybę kovojusius galėsime įamžinti aiškiau ir pagarbiau“.

Su juodu kaspinu perrištomis plevėsuojančiomis trispalvėmis Lietuvai minint Vilniaus geto likvidavimą, holokausto skaudulius priminė Seimo narys Emanuelis Zingeris.

„Sovietinės represijos žydų neaplenkė – ir dėl politinių pažiūrų, ir dėl sionizmo. Tai, ką sunaikino holokaustas, buvo pradėta griauti sovietų“, – kalbėjo Užsienio reikalų komitetui pirmininkaujantis politikas.

Litvakai jaunimui – egzotika

Portalui lrytas.lt komentuodamas simbolinį pagarbos gestą litvakų kultūrai, europarlamentaras Leonidas Donskis sakė, kad svarbiausias tokios paminėjimo tikslas yra sudominti jaunimą.

„Pagarbos gestai gali pažadinti jaunų žmonių domėjimąsi žydų kultūra, nes ją atgaivinti patys žydai tikrai nepajėgs – jidiš kalba ir visa žydų kutūra miršta, šiandien ją palaiko tik nedidelės bendruomenės“, – sakė L. Donskis.

Menachemas Beginas NKVD Lukiškėse beveik devyniems mėnesiams įkalintas 1940-aisiais, iš kur buvo ištremtas į Pečioros lagerį. Laisvę M. Beginas atgavo tik 1942-aisiais, kada tapo tik dar aktyviu sionistu.

Izraelio premjero pareigas jis ėjo 1977-1983 metais. Svarbiausiu M. Begino pasiekimu laikomas taikos sutarties su Egiptu pasirašymas 1979 metais, už ją jis ir tuometinis Egipto prezidentas Anwaras Sadatas pelnė Nobelio taiko premiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.