A. Šedžius mėto akmenis į užžėlusį Šiaulių politikų daržą

Seime ir antrą kadenciją pasilikti mėginsiančiam šiauliečiui Andriui Šedžiui dirvos priešrinkiminei polemikai ieškoti toli neprireikė.

Uždarius Dubijos pagrindinę mokyklą darbo neteko apie 40 čia dirbusių mokytojų. Toks likimas turėtų ištikti dar bent septynias Šiaulių mokyklas.<br>R. Vitkus
Uždarius Dubijos pagrindinę mokyklą darbo neteko apie 40 čia dirbusių mokytojų. Toks likimas turėtų ištikti dar bent septynias Šiaulių mokyklas.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Sep 25, 2012, 10:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:14 PM

Apie problemas dėl Šiaulių miesto mokyklų pertvarkos prabilusiam A. Šedžiui į Šiaulių politikų daržą beliko tik sumesti akmenis, kurių jam parūpino tie patys politikai.

Dėl miesto politikų neveiklumo ar nesugebėjimo susitarti Šiauliai tapo vieninteliu Lietuvos miestu, kuriame dar nėra patvirtintas mokyklų pertvarkos planas 2012-2015 metams.

Šis planas, kuris jau turėjo būti priimtas prieš pusmetį, iki šiol neįtrauktas į Šiaulių miesto tarybos darbotvarkę.

Po ilgų diskusijų mokyklų mažinimo ir pertvarkos klausimus apsisprendę svarstyti per rugpjūčio 30-ąją vykusį miesto tarybos posėdį Šiaulių miesto politikai galiausiai nusprendė mokyklų pertvarkos plano tarybai neteikti, o šios problemos sprendimą atidėti dar trims mėnesiams.

Seimo narys piktinosi miesto politikais

Toks Šiaulių miesto politikų delsimas neliko nepastebėtas A. Šedžiaus. Savo „Facebook“ profilyje Seimo narys iškart puolė karšti kailį neveikliems Šiaulių politikams: „Liūdna pripažinti, kad miesto valdžia užmiršo pasirūpinti mokyklomis“, - konstatavo A. Šedžius.

Šiauliuose Seimo nariu išrinktas ir vėl iš čia į Seimą patekti mėginsiantis A.. Šedžius piktinosi, kad Šiaulių miesto taryba dar iki šiol nepriėmė mokyklų pertvarkos bendrojo plano 2012-2015 metams, nors jau pernai buvo pasirašytas politinis susitarimas, kad biudžeto lėšos bus taupomos vykdant mokyklų pertvarkymą.

„Nebuvo plano – nereikėjo ir darbų daryti! Trys Šiaulių miesto mokyklos buvo uždarytos tik nuo šio rugsėjo, kai mokiniams jau reikėjo eiti į mokyklas, o per visą vasarą šios biudžetinės įstaigos vykdė veiklą, nors buvo tuščios.

Šiaulių miesto savivaldybė liko vienintelė šalyje neturinti mokyklų pertvarkos bendrojo plano. Jį buvo ketinama svarstyti rugpjūčio 30 d., bet dabar šis klausimas nukeltas iki lapkričio 30 d.

Nukėlimo priežastis aiški – artėja Seimo rinkimai – pats nepalankiausias metas priimti nepopuliarius sprendimus.

Mano nuomone, šis itin svarbaus ir aktualaus klausimo vilkinimas yra nesirūpinimas ne tik mokiniais...“, - piktų žodžių Šiaulių politikams savo „Facebook“ profilyje negailėjo A. Šedžius.

Įžvelgė politinius interesus

Portalo lrytas.lt paklaustas, ko Šiaulių politikams pritrūko, kad mokyklų pertvarkos plano iki šiol nėra, A. Šedžius rėžė atvirai: „Blogiausia, kad išvis nieko nepadaryta. Apie reformą kalbama nuo 2005-ųjų, nes mokinių skaičius Šiauliuose sumažėjo perpus, o mokyklų nesumažėjo.

Buvo paruoštas pertvarkos planas, aš jį gavau dar būdamas Šiaulių miesto tarybos nariu 2007-aisiais. Jis buvo kuo puikiausiai paruoštas – nurodyta, kiek mokyklų turi likti, kokios turi būti uždarytos.

Visas planas buvo pateiktas tarybai. Taryba nubalsavo, kad tokį planą priima, bet jokių veiksmų nedarė. Todėl, kad atėjo vieni rinkimai, po to - kiti rinkimai, dabar vėl artėja rinkimai.

Trijų šiemet Šiauliuose uždarytų mokyklų negana – turi būti uždaryta dar daug mokyklų. Tačiau delsiama patvirtinti planą. O kol tai nepadaryta, mokyklos reorganizuojamos pasirinktinai - va toje mokykloje nedirba nei partiečiai, nei giminės, tai tą mokyklą galima uždaryti.

Vijolių mokyklos negalima uždaryti, nes tą mokyklą baigė meras, nors mokinių ten jau mažai belikę. Kitos mokyklos negalima liesti, nes ten dirba Valerijaus Simuliko žmonės. O juk šie procesai turėtų vykti pagal planą. Tada viskas būtų aišku ir mokyklų bendruomenėms, ir tėvams - kuri mokykla bus uždaroma, į kurią planuoti vesti savo atžalą“, - atvirai dėstė A. Šedžius.

Kliuvo buvusiems bendrapartiečiams

„Mokyklų pertvarkos planas Šiauliuose nepatvirtintas tik dėl rinkimų.

Socialdemokratai, kurie Šiaulių miesto taryboje turi daugiausia - 13 vietų, baiminasi, kad patvirtinus mokyklų mažinimo planus susilauks neigiamos reakcijos.

Ypač tai nenaudinga Socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus pirmininkui Edvardui Žakariui ir jo pavaduotojui V. Smulikui, kurie ruošiasi rinkimams į Seimą“, - buvusiems bendrapartiečiams karčių žodžių negailėjo savo politinę karjerą socialdemokratų partijoje pradėjęs A. Šedžius.

Paklaustas, ar tokia miesto politikų kritika nėra jo paties priešrinkiminė agitacija, Šiaulių Saulės rinkimų apygardoje save kandidatu išsikėlęs A. Šedžius pasiskubino atsikirsti: „Kuo čia dėti rinkimai? Aš apie tą problemą vos ne kas mėnesį primenu.“

Pedagogai papildys bedarbių gretas

Miesto mokyklų pertvarka Šiauliuose buvo pradėta nelaukiant, kol bus patvirtintas bendrasis pertvarkos planas.

Šiemet Šiauliuose buvo uždarytos trys mokyklos: Dainų pradinė, Dubijos pagrindinė ir Aukštabalio pradinė mokyklos. Nors miesto valdžiai dar teks pasukti galvą, ką daryti su tuščiais likusiais pastatais, šių trijų mokyklų uždarymas miesto biudžetui turėtų sutaupyti apie 1 milijoną litų.

Uždarius mokyklas, atleidžiami ir jose dirbą mokytojai. Vien uždarius Dubijos pagrindinę mokyklą darbo neteko 40 čia dirbusių pedagogų. Tiesa, daliai atleistų mokytojų darbą pavyko susirasti savarankiškai, o 15 laimingųjų buvo įdarbinti Salduvės progimnazijoje.

Šiuo metu Šiaulių darbo biržoje įregistruoti 253 darbo ieškantys pedagogai: 132 absolventai ir 121 jau turintys pedagogo kvalifikaciją ir darbo patirties.

Žinant, kad politikų vis atidėliojamame Šiaulių mokyklų pertvarkos plane numatyta, jog iš 39 šiuo metu mieste veikiančių mokyklų liks 32, tampa aišku, kad bedarbių gretas papildys dar daugiau pedagogų.

Todėl politikų noras jiems neparankaus klausimo svarstymą atidėti po rinkimų yra visiškai suprantamas – prieš rinkimus visi politikai dedasi geradariais.

Vyriausybės atstovas kreipėsi į teismą

Dar pernai visų Šiaulių miesto tarybos frakcijų pasirašytas politinis susitarimas – taupyti biudžeto lėšas ir vykdyti mokyklų pertvarką – virto susitarimu tik dėl jau trijų minėtų mokyklų uždarymo, bet ne dėl mokyklų tinklo pertvarkos.

Mokyklų bendruomenėse aptarto projekto miesto taryba net nesiėmė svarstyti – dvi didžiausios Šiaulių miesto tarybos frakcijos: Socialdemokratų ir bendra Darbo partijos ir Liberalų sąjūdžio – paskutiniu momentu pateikė naujus pasiūlymus ir pareikalavo į juos atsižvelgti.

Taip miestui opaus klausimo svarstymas buvo nukeltas į lapkričio mėnesį, kai Seimo rinkimai jau bus įvykę.

Tokie miesto politikų veiksmai perpildė ir Vyriausybės atstovo Šiaulių apskrityje konservatoriaus Jono Novogreckio kantrybės taurę.

Praėjusią savaitę J. Novogreckis kreipėsi į teismą prašydamas, kad šis įpareigotų Šiaulių miesto tarybą patvirtinti mokyklų pertvarkos bendrąjį planą 2012-2015 metams.

Portalui lrytas.lt J. Novogreckis sakė besiviliąs, kad politikai sprendimą dėl mokyklų pertvarkos priims nelaukdami teismo sprendimo.

Meras nori konkretaus plano

Šiaulių miesto meras socialdemokratas Justinas Sartauskas portalui lrytas.lt tvirtino, kad iki šios kadencijos jokio plano dėl mokyklų tinklo pertvarkos nebuvo, o A. Šedžiaus minimas planas tėra tik miesto mokyklų išskirstymo į pradines mokyklas, progimnazijas ir gimnazijas, kuris Šiauliuose ir buvo sėkmingai realizuotas.

„Jau tuo metu reikėjo galvoti ne tik apie mokyklų išskirstymą, bet ir apie jų reorganizavimą. Tačiau tuomet niekas nevertino to fakto, kad vaikų skaičius mažėja. Todėl dabar savivaldybė atsidūrė sudėtingoje situacijoje - reikia apsispręsti, kurias mokyklas jungsime, o kurias uždarysime“, - sakė J. Sartauskas.

Paklaustas, kodėl Šiauliai vieninteliai Lietuvoje dar neturi mokyklų pertvarkos plano, meras paaiškino nenorįs „plano dėl plano“.

„Daugumos savivaldybių parengtuose planuose trūksta konkretumo, bet nestinga tokių žodžių, kaip „sieks“, „darys“ ir pan.“, - tvirtino J. Sartaukas.

Dvigubų standartų neįžvelgė

Į A. Šedžiaus priekaištus, kad socialdemokratai vilkina problemos sprendimą, Šiaulių miesto meras atsikirto, kad būtent socialdemokratai pernai „pajudino“ šią problemą: „Mes buvome mokyklų tinklo pertvarkymo iniciatoriai, nepabūgome įvardyti, kad mes turime per daug mokyklų.“

Pasak Šiaulių miesto mero, miesto politikai yra susiskaldę: vieni siūlo nieko nekeisti, kiti siūlo vykdyti reformą. „Kiekviena partija turi ir vieno, ir kito požiūrio besilaikančių narių, todėl susitarti yra išties nelengva“, - aiškino J. Sartauskas.

Į A. Šedžiaus priekaištą, kad Vijolių mokykla yra patekusi į neliečiamųjų sąrašą, Šiaulių miesto meras atkirto, kad dvigubi standartai jo buvusiai mokyklai tikrai netaikomi.

Vijolių mokykla yra įtraukta į nagrinėtiną sąrašą. Mes sieksime šią mokyklą paversti sporto mokykla. Jei to padaryti nepavyks, problema išliks didžiule, nes mokinių čia iš tikrųjų surenkama nedaug“, - portalui lrytas.lt sakė šioje mokykloje mokęsis Šiaulių miesto meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.