Klastotes perkanti ponia žudo madą

Rasa Karmazaitė yra žurnalo „Stilius“ redaktorė

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė

Sep 25, 2012, 2:27 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:34 PM

Žinote, kas dabar, kai aplink pasaulį sukasi mados savaičių karuselė, pluša labiausiai? Manekenės, mados diktatoriai? Jiems darbo ir jaudulio netrūksta, bet uoliausiai darbuojasi pasiuntiniai iš Kinijos. Juos, be paliovos spragsinčius fotoaparatais, teko matyti jau prieš gerą dešimtmetį Paryžiaus mados savaitėje.

Rudenį ir pavasarį į Niujorką, Londoną, Milaną ir Paryžių kinai suguža apsiginklavę gerais fotoaparatais, vaizdo kameromis.

Kai koks nors populiarus dizaineris ant mados pakylos pristato savo naujus kūrinius, šių nuotraukos netrukus skrieja į pogrindinius Kinijos fabrikėlius. Braižomi eskizai, dažomi ir karpomi audiniai, ir klastotės pasklinda po pasaulį. Tai mados maras.

Virtualioje erdvėje netrukus bus siūloma įsigyti suklastotų drabužių iš ką tik praūžusių mados savaičių. O juk tai - dar kitų metų pavasario ir vasaros modeliai. Kiek mados kūrėjai į juos įdėjo širdies ir laiko. Ir štai taip akivaizdžiai vidury baltos dienos jie apvagiami.

Dizaineriai nesėdi rankų sudėję, bando šiam virusui užkirsti kelią ir teisiniu keliu, ir specialiai ženklindami etiketes (kai kurie jas purškia aukso dulkėmis), tačiau jų pastangos primena kovą su vėjo malūnais.

Mat klastotojai tobulėja, perka vis brangesnę įrangą, uždarytos gamyklos kaip piktžolės netrukus išdygsta kitose vietose.

Nelegalus verslas, žudantis mados pramonę, klesti, nes gali pasiūlyti ne taip jau prastai pagamintą daiktą už perpus ar dar mažesnę kainą. Nes ją siūlo virtualioje erdvėje - nereikia gaišti laiko parduotuvėse, pervedei pinigus ir siuntinys jau keliauja. O kas jį suseks?

Pavyzdžiui, už neva „Versace“ suknelę iš šilko populiariame lietuviškame interneto tinklapyje prašoma 350 litų. Toks pat modelis buvo pristatytas pavasarį ant Milano mados pakylos.

Ponia perveda pinigus tarpininkui, šis perduoda užsakymą kinui, kuris jau kitą dieną keliauja į paštą. Po savaitės suknelė - ponios spintoje. Jos siūlės ne tokios lygios, kaip originalo, bet suknelę vilkinti ponia dėl to nesijaučia prastai. Įdomu, ar ji norėtų, kad jos pavardė ar idėjos būtų vagiamos?

Neva garsių prekės ženklų drabužius populiariame lietuviškame tinklapyje siūlančių kelių prekeivių internetu paklausiau, iš kur siunčiamos prekės. Viena atsakė „iš Kinijos“, kitos dvi gudravo - esą drabužiai pagaminti Jungtinėse Valstijose, Italijoje.

Ar klastojami lietuvių dizainerių darbai? Taip, tik ne Kinijoje ir ne taip gausiai. Štai Juozo Statkevičiaus vestuvinės suknelės kopija parduodama už daugiau nei 1000 litų. Nuotaka internete patalpino nuotrauką su baltąja klastote ir net savo veido nepaslėpė. Laiminga akimirka, tik ar visiems?

Ramunės Piekautaitės suknelė iš praėjusių metų rudens kolekcijos - vos už 80 litų? Bet kaip prastai ji atrodo. Skaitau atidžiau - pardavėja neslepia, kad tai kopija, tik esą neatitiko jos troškimų, tad parduoda. Užsivilko, nusifotografavo save ir paskleidė savo nuotrauką (su veidu) virtualioje erdvėje. Jokios gėdos mergužėlė nejaučia.

O kam gėdytis, pasakytų kai kurios Kauno ponios, jau neišsiverčiančios be klastočių. Vakarėlių maratonas jas esą verčia nuolat pildyti garderobą, tai negi varstysi brangių parduotuvių duris, ypač kai Kaune - didelė netikrų „versačių“, „gučių“ ir „dolčegabanų“ pasiūla.

Kalbama, kad dabar kaunietės supykusios ir sutrikusios. Policija ėmė šukuoti butus, kuriuose klestėjo prekyba klastotėmis. Bet čia kaip su tais fabrikėliais Kinijoje - vieną piktžolę išrausi, žiūrėk, jau kitos veši.

Suklastoti drabužiai, skonio stiprikliais „atgaivintas“ pašvinkęs maistas, jausmai iš išskaičiavimo - pasaulis pilnas netikrumo. Svarbu nesuklysti pasirenkant - gal verčiau mažiau, bet tikrą?

Gal geriau turėti vieną nerealią suknelę ir nepabijoti su ja pasirodyti antrą, trečią kartą. Juk galima pakeisti papuošalus, batelius, šukuoseną, ir drabužis nušvinta iš naujo.

Gal geriau mylėti ne visą pasaulį, o vieną žmogų iš visos širdies - taip, kaip šio „Stiliaus“ herojė, ką tik susižadėjusi dainininkė Ieva Ambrazaitė, atvėrusi slapčiausias širdies kerteles.

Stilius“ kviečia pasižvalgyti ir po Londono mados savaitę - pasigrožėti tikra, nesuklastota mada. Tai drabužiai, dėl kurių buvo daug naktų nemiegota, daug kavos puodelių išgerta, daug nervų sugadinta.

Kitame numeryje jūsų laukia viešnagė Milane ir pažintis su naujais mados profesionalų darbais. Mes - už tikrą, nesuklastotą madą ir gyvenimą.

Rasa Karmazaitė yra žurnalo „Stilius“ redaktorė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.