Mirė lenkų girininkas, išsaugojęs S. Dariaus ir S. Girėno paminklą

Nuoširdūs užuojautos žodžiai iš Kauno nuskriejo į Lenkijos miestelį Myslibužą, kur mirė geras

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, lrytas.lt inf.

Sep 25, 2012, 12:55 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:38 PM

Vietos bendruomenė neteko garbingo ir nuoširdaus žmogaus, savo darbais suartinusio lietuvių ir lenkų tautas, - girininko Piotro Nievinskio. Tai jo pastangomis prieš kelis dešimtmečius Myslibuže išliko paminklas lietuvių lakūnams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui.

ELTA primena, kad paminklas šių didvyrių tragiškos žūties vietoje Pščelniko miške (dabartinio Myslibužo apylinkėse) iškilo 1936 m. pagal Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą. Po Antrojo pasaulinio karo šiai teritorijai atitekus Lenkijai, paminklui iškilo grėsmė - norėta jį išardyti.

Tuo metu, dar būdamas labai jaunas, girininkas P. Nievinskis, rizikuodamas savo gyvybe, su ginklu rankose iškovojo, kad paminklas nebūtų sunaikintas. Po šių įvykių mūsų tautos didvyrių atminimui skirtą paminklą daugelį metų saugojo vietos girininkija. Prieš 20 metų žūties vietą ir joje stovintį balto granito paminklą pradėjo prižiūrėti ir lietuviai.

„Velionis Piotras Nievinskis - kuklus žmogus, savo prasminga veikla pelnęs ne tik lenkų, bet ir lietuvių meilę bei pagarbą. Išgyvendami bendrą netektį, tariame nuoširdžius užuojautos žodžius velionio artimiesiems ir visai Myslibužo bendruomenei“, - rašoma Kauno miesto mero Andrius Kupčinsko užuojautoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.