Per Lietuvą vėl traukia rusų tankai (papildyta video)

Miškais važiuoja krovininio traukinio sąstatas, o ant jo platformų - karo mašinos. Tokį vaizdą prie Kauno užfiksavo portalo lrytas.lt skaitytojas. Tankai sušvytravo tarp medžių, vyras spėjo pamatyti tik jų fragmentus. Tiesa, krovinys buvo neuždengtas, todėl karinę techniką žmonės galėjo matyti ir kitose šalies vietose.

Ant traukinio estakados sukrauti tankai šmėžavo tarp medžių viršūnių. Krovinį portalo skaitytojas užfiksavo būdamas Panemunės šile.<br>L. Juočas
Ant traukinio estakados sukrauti tankai šmėžavo tarp medžių viršūnių. Krovinį portalo skaitytojas užfiksavo būdamas Panemunės šile.<br>L. Juočas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 25, 2012, 10:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:14 PM

„Penktadienį apie 14 val. pastebėjau traukinį su tankais. Jų buvo ne mažiau kaip penki. Darydamas šią nuotrauką, buvau kitoje Nemuno pusėje, Panemunės parke“, - pasakojo nuotraukos autorius L. Juočas.

Kitas portalo lrytas.lt skaitytojas iš Kybartų komentaruose po straipsniu rašo matęs pravažiuojantį sąstatą su karine technika. „Tų tankų buvo 15 vienetų ir du kariškiai su automatais juos saugojo“, - teigė jis (107 komentaras).

Trečiadienį portalas gavo Audriaus S. padarytą gabenamų tankų vaizdo įrašą. Iš jo matyti, kad tankų buvo 22.

Pirmą kartą šiais metais

Krašto apsaugos ministerija antradienį patvirtino, kad nuotraukoje užfiksuota kitos šalies karinė technika, nes tankų Lietuvos kariuomenė nenaudoja.

„Šioje nuotraukoje matomi sovietų gamybos tankai T-72. Jie penktadienį geležinkeliu buvo gabenami nuo Kybartų pasienio perėjimo posto iki Kenos pasienio posto, kur kirto sieną iš išvyko iš Lietuvos teritorijos“, - paaiškino Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai Skomantas Povilionis.

Tai ne pirmas kartas, kai per Lietuvą keliauja rusų karinė technika. „Karinis tranzitas per Lietuvos teritoriją vyksta nuolat bent keletą kartų per savaitę. Kariniu tranzitu gabenami įvairūs aprūpinimo kroviniai: maistas, kuras, transporto priemonės, tame tarpe ir tankai bei kita karinė technika. Konkrečiai tankai šiais metais gabenti pirmą kartą“, - paaiškino S. Povilionis.

780 arklio galių

Toks tranzitas Lietuvoje vykdomas pagal dvišalį Lietuvos-Rusijos susitarimą. Vyriausybė 1994 m. yra nustačiusi reikalavimus karinės technikos ir personalo gabenimui Lietuvos teritorija, iš Kaliningrado srities ir į ją.

Rusijos atstovai iš anksto perspėja Lietuvos pareigūnus, kada ir ką norės pergabenti.

„Tranzitas buvo planuotas ir vyko pagal numatytą tvarką. Gali būti, kad nuotraukoje užfiksuotas būtent šio tranzito momentas“, - teigia KAM atstovas.

Karinį tranzitą per Lietuvos teritoriją kontroliuoja Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Judėjimo kontrolės centras, Karo policija.  „Matosi, kad tankai aprūdiję, greičiausiai nurašyti į metalo laužą, išvežami supjaustyti“, - portalui nuotrauką komentavo viešintis nenorėjęs karo technikos specialistas.

Tankai T-72 buvo pradėti gaminti 1970 metais Sovietų Sąjungoje. Šaltojo karo metu šis modelis tapo vienu populiariausių. Tanko variklio galia - 780 arklio galių, gali pasiekti 60 km/val. greitį.

***

Dėkojame skaitytojams už nuotrauką, informaciją ir vaizdo įrašo nuorodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.