Prie „Nemuno žiedo“ lenktynių trasos – akiplėšiški apsaugininkų tardymai

Šalia Kačerginės (Kaunoj raj.) esančioje lenktynių trasoje „Nemuno žiedas“ praėjusį šeštadienį vykstant varžyboms apsaugininkais pasivadinę asmenys demonstravo išskirtinį įžūlumą. Jie užtvėrė į Gaižėnėlių kaimą ir į kelias sodų bendrijas vedantį kelią, stabdė automobilius, vairuotojų reikalavo pasakyti kur ir kokiu tikslu jie vyksta, kabinėjosi net prie pėsčiųjų. Policijos atstovai teigia, jog toks elgesys – absoliuti, su įstatymais prasilenkianti savivalė.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 25, 2012, 8:02 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:46 PM

„Šeštadienį važiavau aplankyti Kauno rajone, Gaižėnėlių sodų bendrijoje gyvenančių draugų. Išsukus iš kelio Kaunas – Šakiai, mums kelią pastojo kažkokie žmonės. Šalikelėje pastatę automobilius jie stabdė visus pravažiuojančius, be to, kabinėjosi ir prie pėsčiųjų, kamantinėjo, kur jie eina. Viskas buvo daroma tam, kad būtų parduota kiek galima daugiau bilietų, kurie platinami čia pat, stovint ant važiuojamosios kelio dalies“, - lrytas.lt pasakojo skaitytojas.

Žmogus tikino, kad lenktynių trasos „Nemuno žiedas“ apsaugos darbuotojais prisistatę vyrai jį sustabdę primygtinai reikalavo pasakyti, kur jis vyksta. Pasiteiravus kodėl domimasi, šie atrėžė, jog vyksta lenktynės, todėl jie čia budi ir „prižiūri tvarką“.

Vyriškis gavo leidimą važiuoti tik tada, kai sugebėjo įrodyti, kad lenktynės jo visiškai nedomina, o važiuoja į tolėliau esančią sodų bendriją. Pašnekovo teigimu, apsaugininkai buvo grubūs, žmones varinėjo šūksniais, paprašyti parodyti apsaugos darbuotojų pažymėjimus atšovė „ne tavo reikalas“.

„Nuo kada kažkokie, apsaugininkais pasivadinę, vyrai lyg niekur nieko viduryje baltos dienos gali užtverti į kaimą bei kelias sodų bendrijas vedantį kelią, stabdyti automobilius, kamantinėti vairuotojus bei praeivius?“, - klausė pašnekovas.

Policija sulaukė dviejų pranešimų

Lrytas.lt išsiaiškino, jog praėjusį šeštadienį lenktynių „Nemuno žiedas“ trasoje vyko Kauno M. Šalčiaus klubo organizuoto Baltijos šalių ir Lietuvos automobilių žiedinių lenktynių čempionato etapai, taip pat mini žiedinių lenktynių pirmenybių etapas.

Policijos atstovų pasiteiravus, kodėl šio renginio organizatorių pasamdyti žmonės užblokavo ne tik trasos prieigas, bet ir kaimo kelią, pareigūnai pripažino žinantys problemą.

„Dėl šių apsaugininkų veiksmų į policiją buvo skambinta du kartus. Vidurdienį paskambinęs pilietis skundėsi, jog užblokavus kelią neleidžiama pravažiuoti automobiliams, dėl to susidaro spūstys. Apie 17 valandą sulaukta dar vieno skambučio, žmogus skundėsi, kad apsauga jo neišleidžia“, - sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius.

Į vietą, kur apsaugininkai buvo užblokavę kelią nusiuntus patrulių ekipažą, pareigūnai vėliau raportavo, kad spūsčių nematė. Nelegaliai įrengta kelio užkarda ir ant važiuojamosios kelio dalies stovintys žmonės jiems kažkodėl neužkliuvo.

Lenktynių organizatorius supyko

Lrytas.lt nusprendė paklausti lenktynes rengusio M. Šalčiaus klubo direktoriaus Remigijaus Venio, kokiu teisiniu pagrindu ant kaimo kelio buvo pastatyta užkarda, o apsaugininkai stabdė automobilius ir kabinėjosi prie žmonių.

„Kelio niekas neblokavo, jokių užtvarų nebuvo, tiesiog į renginį vykę žmonės ten įsigijo bilietus“, - sakė R. Venys.

Po akimirkos R. Venys ėmė pats sau prieštarauti, pripažino, kad namo ar į sodus vykę žmones buvo praleidžiami.

Lenktynes organizavusio M. Šalčiaus klubo direktorius neįžvelgė nieko blogo, kad blokuojamas kelias, kamantinėjami vairuotojai, o ant važiuojamosios kelio dalies stovintys žmonės pardavinėja bilietus. Lenktynių organizatorius sakė nemanantis, kad buvo pažeistos kelių eismo taisyklės ir suvaržyta žmonių judėjimo laisvė.

Paklausus, kokios apsaugos firmos darbuotojai praėjusį šeštadienį buvo užblokavę kelią, R. Venys supyko ir pareiškė to neatskleisiantis. Užsiminus, jog esama įtarimų, kad savavaliavo visai ne apsaugininkai, o tik jais pasivadinę asmenys, M. Šalčiaus klubo direktorius dar labiau įširdo.

„Nėra skirtumo, kas tai buvo. Kodėl aš turiu jums ką nors komentuoti, su jumis kalbėti? Kokia apsaugos firma – ne jūsų reikalas, trumpai ir aiškiai. Neprivalau atsakyti, nesikiškite ne į savo reikalus.

Mane nervina, skambina „žurnaliūgos“, „šūdą mala“. Kažkoks asilas paskambino, pasakė, kad jam negerai, nes buvo „pachmielingas“ ir „pachmielo“ dar nespėjo padaryti, nes jam reikėjo išgerti. Koks nors „apsimyžęs“ su dviračiu važiavo nepatenkintas, šmirinėjo“, - su netvarką pastebėjusius žmones savaip apibūdino R. Venys.

Kalbinti vietos gyventojai pasakojo, kad kelias blokuojamas kaskart, kai tik „Nemuno žiede“ vyksta lenktynės ir jie privalo užtvaras pastačiusiems vyrams įrodinėti kad jie čia gyvena ir į varžybas nevyksta.

„Kelias blokuojamas tam, kad būtų galima parduoti kuo daugiau bilietų. Nes pakilus į kalną žmonės nebenori mokėti pinigų už patekimą arčiau trasos, lenktynes žiūri per tinklinę tvorą“, - pasakojo vietos gyventojai.

Policijos komisaras: savivalės daugiau netoleruosime

Komentuodamas susidariusią situaciją Kauno rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas, komisaras Remigijus Meškauskas vienareikšmiai pripažino, kad leidimas blokuoti kelią, stabdyti juo važiuojančius automobilius bei pėsčiuosius niekam nebuvo duotas. O tai kas vyko – absoliuti savivalė.

„Kelias yra visų. Be policijos leidimo niekas jame negali įrengti jokių užtvarų. Jeigu tai buvo, tai yra absoliuti saviveikla. Tokio reiškinio daugiau netoleruosime, pokalbiui kviesime „Nemuno žiedo“ vadovus, lenktynių organizatorius ir griežtai įspėsime“, - sakė komisaras R. Meškauskas.

Policijos pareigūnas pažadėjo pasidomėti kokiai apsaugos bendrovei dirbo viešą kelią blokavę vyrai. Jis neatmetė galimybės, jog tai visai ne apsaugos darbuotojais, o tik jais pasivadinę uždarbiautojai.

Kauno rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas paraginus žmones nelikti abejingus.

„Jei panaši situacija pasikartos ir kelias vėl bus uždarytas, apie tai būtinai nedelsdami praneškite policijai. Taip pat siūlyčiau pažeidėjus fotografuoti ir filmuoti. Gavę medžiagą pradėsime tyrimą ir savavaliautojus trauksime atsakomybėn“, - sakė komisaras R. Meškauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.