Už nesankcionuotos D. Kedžio gerbėjų eisenos organizavimą – 500 litų bauda

Trečiadienį Kauno miesto apylinkės teismas už nesankcionuotos D. Kedžio gerbėjų eisenos organizavimą 500 litų bauda nubaudė Kauno technologijos universiteto (KTU) docentę Liną Šulcienę. Nustatyta, kad moteris socialiniuose tinkluose kvietė žmones burtis protesto akcijai, kurios įpykę dalyviai išvaikė respublikinės šventės „Padūduokim Kaunui“ dalyvius.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-09-26 17:14, atnaujinta 2018-03-16 13:39

Tyrimą dėl šių metų gegužės 19 dieną Kauno centre vykusių nesankcionuotų Drąsiaus Kedžių garbintojų eitynių Kauno policija pradėjo gavusi pranešimą, kad grupė asmenų piktybiškai trukdė pučiamųjų instrumentų orkestrų festivalio „Padūduokim Kaunui“ dalyviams.

„Mes pasirodėme nustatytu laiku, o prie paminklo R. Kalantai jau būriavosi žmonės. Apie kokį nors mitingą nieko nežinojome, vyko „Kauno dienos“, tad žmonės būriavosi visame miesto centre“, - lrytas.lt pasakojo orkestro „Ąžuolynas“ vadovas Remigijus Ražėnas.

Vos tik orkestras užgrojo, D. Kedžio gerbėjų gretose kilo pasipiktinimo banga. Keli žmonės puolė prie dirigento ir šaukdami: „Kaip jums ne gėda!?“ liepė liautis groti. Nuo paminklo R. Kalantai link istorinės prezidentūros skambant maršams ketinę žygiuoti orkestrantai buvo priversti pakeisti savo planus. Išsigandę įtūžusių D. Kedžio garbintojų ir nenorėdami provokuoti konfliktų link koncerto vietos muzikantai patraukė mušdami būgną.

Kvietimai platinti socialiniame tinkle „Facebook“

Aistros užvirė po gegužės 17-osios, kai pasitelkus gausias policijos pajėgas buvo įvykdytas teismo sprendimas ir Laimutei Stankūnaitei perduota jos dukra. Policija nustatė, kad žmonės rinktis Kauno centre į nesankcionuotą protesto akciją buvo kviečiami platinant pranešimus socialiniame tinkle „Facebook“: „Visi užsiklijuosime burnas juoda izoliacine juosta – tai nebylaus protesto ir sykiu pavienio žmogaus balso valstybėje ignoravimo simbolis. Ant kairės rankos prie peties užsirišime du kaspinėlius – violetinį, simbolizuojantį Klonio gatvės įvykius, ir juodą – gedulo ženklą. Stosime į vieną vieningą vorą – vienybės simbolis. Dešinę ranką uždėsime prieš save esančiam žmogui ant peties. Pirmasis žmogus voroje neš plakatą su užrašu „Mergaitė klykė iš džiaugsmo“.“

Akcija virto gaivalu

Nustatyta, kad šį kvietimą platino KTU filosofijos dėstytoja, docentė Lina Šulcienė. Ji neneigė tai dariusi, teisme tikino ketinusi surengti ne protesto akciją, bet spontanišką sambūrį. Moteris sakė nežinojusi, kad masiniam renginiui reikalingas leidimas, o paraiška jam gauti pateikiame ne vėliau kaip likus 5 dienoms iki akcijos.

KTU dėstytoja L. Šulcienė sakė, kad akcijos idėją jai pamėtėjo Seimo narys, Kauno mero Andriaus Kupčinsko tėvas, konservatorius Rytas Kupčinskas, per kurį L. Šulcienė ir jos vyras Artūras bandė netiesiogiai susisiekti ir su miesto vadovu. Politikas esą pakartojęs, kad eitynėms reikalingo leidimo gauti nepavyks, nes likę per mažai laiko, todėl galima surengti sulėktuves.

Pasak L. Šulcienės, akcija neįvyko, tačiau susirinkę žmonės surengė spontanišką protesto eiseną. Susirinkę prie Įgulos bažnyčios žmonės Laisvės alėja žygiavo link Kauno arkikatedros. Pakeliui jie sustojo prie paminklo Romui Kalantui, ten užpuolė pučiamųjų orkestrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.