Gamtosaugininkas apie smarvę Vilniuje: „Elektrinės darbuotojai netinkamai krovė mazutą“

Tęsiasi detektyvas, kas praėjusią savaitę sukėlė smarvę Vilniuje. Penktadienį ryte pasipylę skambučiai gamtosaugininkus nulydėjo į šiluminę elektrinę, įsikūrusią netoli Savanorių žiedo.

„Mazutas turėtų būti pumpuojamas iš traukinio cisternos į kitą cisterną“, - sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas J. Dautartas.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
„Mazutas turėtų būti pumpuojamas iš traukinio cisternos į kitą cisterną“, - sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas J. Dautartas.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 27, 2012, 4:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:55 PM

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas tądien savo akimis matė, kaip mazutas telkšojo išbetonuotame griovyje po atviru dangumi. Kad ten atsidurtų, jis turėjo būti pakaitintas iki 70 laipsnių karščio.

J. Dautarto įsitikinimu, mazutą darbininkai krovė naktį, dėl to ryte atsikėlę ar į darbą keliaudami vilniečiai užuodė smarvę.

„Kol mazutas griovyje, lakiosios dalelės patenka į orą. Mazutas turėtų būti pumpuojamas iš traukinio cisternos į kitą cisterną. Apie tai elektrinės darbuotojams paaiškinsime raštu, kad kitą kartą taip ir perkrautų“, - sakė J. Dautartas.

Jis negalėjo pasakyti, ar mazutas buvo kraunamas, nes jam atvykus į elektrinę, darbuotojai jau buvo nutraukę darbus, aplinkosaugininkas negalėjo paimti mazuto ir kitų reikiamų mėginių tyrimui.

Taip pat J. Dautartas pasakojo, kad elektrinės darbuotojai neįsileido jų į teritoriją, nors privalėjo. Reikėjo kviesti policiją. „Tai – trukdymas atlikti pareigas, elektrinės darbuotojai bus nubausti“, - aiškino J. Dautartas. Bauda gali siekti 600 litų.

Tyrimą atlieka patys

Elektrinės savininkė „Vilniaus energija“ tikina, kad jų dar penktadienį iškviesti laboratorijos specialistai šiluminėje elektrinėje priežasčių kilti smarvei nerado. „Penktadienį „Vilniaus energijos“ iniciatyva iškviestos VGTU laboratorijos specialistai, paėmę mėginius ir juos ištyrę, lakiųjų medžiagų viršijimo neužfiksavo“, - teigė „Vilniaus energijos“ atstovas Arūnas Ganiprauskas.

Po elektrinės patikrinimo penktadienį „Vilniaus energijai“ Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūra uždavė klausimų apie mazuto perkrovimą. Ketvirtadienį „Vilniaus energija“ pranešė į klausimus atsakiusi. „Savo ruožtu „Vilniaus energija“ pati atlieka tyrimą – aiškinamės, ar kvapas galėjo pasklisti iš įmonės valdomų elektrinių“, - tikino A. Ganiprauskas.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vadovas Vytautas Eidikonis sakė, kad vienas iš svarbių klausimų, kurį mėgina išsiaiškinti agentūra, yra ir mazuto kokybė.

„Kai gausime dokumentus (iš „Vilniaus energijos“. - Red.), spręsime, ar reikia laboratorinio tyrimo“, - trečiadienį portalui sakė V. Eidikonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.