Šildymo ir nedarbo problemas socialdemokratai siūlo spręsti miške

Skatinti biokuro vartojimą, renovuoti daugiabučius ir neleisti pasirinkti šilumos tiekėjo – tokiais būdais socialdemokratai ketina kovoti su didelėmis šildymo sąskaitomis.

Socialdemokratų partijos energetikos komiteto pirmininkė Birutė Vėsaitė pabrėžė, kad svarbu skatinti biokuro naudojimą.<br>R. Danisevičius
Socialdemokratų partijos energetikos komiteto pirmininkė Birutė Vėsaitė pabrėžė, kad svarbu skatinti biokuro naudojimą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 27, 2012, 5:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:52 PM

O kaip grėsmės energetikos ūkiui buvo įvardytas elektros jungčių su Rytais nutraukimas ir suskystintų gamtinių dujų terminalas, kurio į šildymo kainą įtrauktos sąnaudos, anot socialdemokratės Birutės Vėsaitės, žiemą išvarys žmones į gatves.

Ketvirtadienį vykusioje socialdemokratų organizuotoje konferencijoje „Lietuvos ekonomikos ir energetikos strateginės vystymo kryptys“ pasisakęs politikas Juozas Olekas teigė, kad didžiausią dėmesį partija ketina skirti daugiabučių renvacijai ir šilumos ūkio modernizacijai. 2009 metais pradėtą JESSICA programą J. Olekas pavadino „konservatorių fiasko“, kurios metu buvo renovuoti vos keli daugiabučiai.

„Reikia kalbėti ne šilumos kainą, o jos vartojimo sumažinimą. Didžiausia problema – besaikis šilumos vartojimas. Kad ir kiek mažintume gamybos kainą, vis tiek žmogui bus didelė našta, jei pusę energijos jis išleis per sienas ir langus“, - sakė J. Olekas.

Socialdemokratų partijos energetikos komiteto pirmininkė Birutė Vėsaitė pabrėžė biokuro naudojimo skatinimo svarbą. Anot jos, biokuro potencialas toks didelis, kad kaimuose jis sumažintų šilumos kainas ir sukurtų papildomas darbo vietas.

„Virkaujam, kad kaimuose neliko darbingų žmonių. Jei mes skatinsim (biokuro vartojimą – Red.), tai visos išvartos iš miškų bus išrinktos ir biomasės pasiūla bus didesnė. Ir žmonės turės pragyvenimo šaltinį. Žiemą jie galėtų turėti papildomą uždarbį ir papildomą užsiėmimą“, - sakė B. Vėsaitė.

Parlamentarė teigė, kad šiuo metu šildymo našta žmonėms yra nepakeliama ir pusė gyventojų yra ties „energetinio skurdo“ riba, kuri reiškia, kad bent 10 proc. šeimos pajamų yra panaudojama sąskaitoms už energetiką.

Tačiau „pabėgti“ nuo nepatinkančio šilumos tiekėjo valdant socialdemokratams nepavyks.

„Pavojingai atrodo Valstybinės kainų komisijos siūlymas vartotojams nesunkiai keisti šildymo būdą. Jie galės lengvai atsijungti nuo centrinės sistemos. Jei atsijungs turtingi namai, ką darys vargšai pensininkai, kuriems kainos pabrangs dvigubai. Socialdemokratai tokiems žingsniams tikrai nepritars“, - garantavo B. Vėsaitė.

Kaip didelį pavojų socialdemokratė įvardijo suskystintų dujų terminalo statybas, kurios galimai išaugins kainas galutiniams dujų vartotojams.

„Suskystintų gamtinių dujų terminalo kaštai vėl prisidės prie to, kad gyventojams šiluma brangs. Nenoriu būti bloga pranašė, bet sausį-vasarį galime sulaukti gyventojų išėjimo į gatves“ , - gąsdino B. Vėsaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.