Pamokos politikams (6): daugiau cinizmo, žmonėms tai patinka

Kokia tikroji politiko profesijos esmė? Keista, bet labai mažai rinkėjų žino. Dar keisčiau – neretai patys politikai apie tai nutuokia ganėtinai miglotai. Dar tamsesnis miškas – bendravimo su rinkėjais ir kovos su politiniais oponentais subtilybės.

„Daugiau cinizmo, Kisa, - kadaise sakė Ostapas Benderis, - žmonėms tai patinka“.
„Daugiau cinizmo, Kisa, - kadaise sakė Ostapas Benderis, - žmonėms tai patinka“.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Drukteinis

Sep 28, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:27 PM

Rugsėjį portalas lrytas.lt pradėjo publikuoti Giedriaus Drukteinio knygos „Politiko ABC“ ištraukas. Autorius, keletą pastarųjų metų konsultavęs beveik visas pagrindines Lietuvos partijas politinės komunikacijos klausimais, savo patirtį sudėjo į šią oficialiai nepublikuotą knygą, naudojamą kaip mokymo priemonė.

Apžvelgus bendravimo su rinkėjais pagrindus, atėjo metas ir specifiniams pamokymas. Konkrečiai – juodosioms technologijoms, kurios noriai ir plačiai taikomos ne tik rinkimų kampanijų metu.

Ankstesniame rašinyje aptarėme šios veiklos svarbą ir pirmąjį žingsnį. Dabar – tolimesni veiksmai. Tu ir tavo ekspertai atrenka tai, kas yra svarbu rinkėjams.

Suvok tik viena - tai, kas gali atrodyti svarbu Tau, nebūtinai gali būti svarbu Tavo rinkėjams . Primenu, Tu esi žmogus su visai kitokia motyvacija ir visiškai skirtinga socialine patirtimi, todėl negatyvi informacija apie oponentus, kuri sukrečia tave patį – jų komunistinė ar rezistencinė praeitis, išsilavinimo stoka, žemi moraliniai standartai (pabandyk vien paaiškinti rinkėjui, kas tai yra!), alkoholizmas, pedofilija, skyrybos, slepiami mokesčiai, abortai, rasizmas ir pan.- nebūtinai rinkėjams atrodys neįprastai ar pasibjaurėtina.

Prisimink rinkėjų mantras ir dar kartą atsakingai parink tai, ką skleisi jiems. Neužmiršk, Lietuvos rinkėjai jau yra išrinkę visus – išsiskyrusius ir netekėjusias, gėjus ir tautines mažumas, ateistus ir raganas – ieškok, kas juos iš tiesų gali erzinti. Kaip? – vėl klausi įkyriai. Padaryk tyrimą.

PASTABA: Neužmiršk, kad kompromituojančių klausimų gali susilaukti ir pats. Tu taip pat esi taikinys, taigi, skirk kiek laiko sugalvoti, kaip pačiam apsisaugoti nuo negatyvios informacijos apie save srauto ir pridenk tai, kas specialistų leksikone vadinama „silpnaisiais taškais“. Tiesiog sugalvok jiems aiškius ir paprastus atsakymus-paaiškinimus. Ir liaukis pagaliau aptarinėti svarbius reikalus tualete.

3 ŽINGSNIS

Komunikuok. Iš esmės tai smagiausia darbo dalis ir ji yra paprastesnė nei gali atrodyti šiais visuotinio draudimo laikais. Štai bendras tokios veiklos principas.

Tarkime, turi tris temas – dabartinis valdžios atstovas, oponentas Arvydas Suleiman-bėjus yra pagarsėjęs mergišius, neskoningai rengiasi ir yra įdarbinęs savo pusbrolį šiltoje vietelėje.

Pradžiai surenk tariamą apklausą savo apygardoje tema „Ar pritariate, kad demokratiškai išrinktoje valdžioje būtų asmenys, garsėjantys savo polinkiu į pedofiliją?“ Garliavos įvykių kontekste klausimai gali būti įvairiausi – „ar ir vėl balsuotumėte už pedofilą?“, „ar stebina tas faktas, kad dabartinėje valdžioje dominuoja pedofilai?“, „kokia Jūsų nuomonė apie gandus, gaubiančius dabartinės valdžios pedofilų skandalą“ ir pan. Nereikia minėti jokių vardų ir pavardžių, tik paminėti „dabartinis“ ir „skandalą“ ar „pastaruosius įvykius mūsų Apygardoje“.

Naudokis „raudonojo dramblio“ efektu (jei dar negirdėjai, kas tai, primenu – prašau, negalvok apie raudoną dramblį... Negalvok apie jį. Bet mes abu žinome, kad Tu apie jį iš pradžių pagalvojai, ir dabar bandai nebegalvoti. Ir, beje, tas raudonas dramblys liks Tavo pasąmonėje iki pat gyvenimo pabaigos). Taip ir paminėjimai apie „pedofilijos skandalą dabartinėje valdžioje“ liks žmonių pasąmonėje iki pat jų gyvenimo pabaigos. Ir, kas svarbiausia, jie atliks Tavo darbą už Tave. Nėra galingesnio ir efektyvesnio komunikacijos kanalo, kaip žmonių liežuviai.

Tuo pat metu išplatink apygardos rinkėjams savo asmeniškai pasirašytą laišką, kuriame smerki bet kokias pedofilijos apraiškas „dabartinėje valdžioje“ ir esi pasiruošęs su jomis kovoti. Jokių pavardžių, jokių vardų, jokių faktų.

Tačiau kuo daugiau žodžių „sukrečiantys pastarojo meto įvykiai“, „nedovanotina“, „perpildė kantrybės taurę“, „sugriauti jaunų žmonių gyvenimai“ ir t.t . Jei kas nuoširdžiai pasidomės, apie ką čia kalba, reikšmingai perklausk „nejaugi dar nežinote/negirdėjote/nematėtė pats?“.

Be to, pradėk kampaniją ir internete – šitos informacinės erdvės valdžia dar nekontroliuoja, o ir šiaip internetiniai pašnekesių portalai buvo sukurti kurtiems žmonėms – ir tiesiogine, ir perkeltine prasmėmis. Jei esama filmuotos ar vizualios medžiagos medžiagos, tam yra „YouTube“.

Ir nebūtina oponento kaltinti amoraliais ryšiais su savo amžiaus grupės moterimis – vietiniai rinkėjai tai neabejotinai toleruoja, ir, kaip paprastai, viską žino ir patys. Tačiau niekada nežino ir nenujaučia kai ko ekstremalesnio, apie ką jie privalo pradėti galvoti, o tuo pačiu - ir kalbėti. O ypač gerai, kai apie tai pradės kalbėti ir vaikai.

PASTABA Nr.1: Nesitikėk aukštų moralinių standartų iš savo paties rinkėjų. Paradoksalu, bet dažnai Rinkėją kur kas labiau erzina tas faktas, kad Arvydas Suleiman-bėjus geria arbatą su apelsininiu marmeladu, o ne tai, kad jis gula su visomis merginomis iš eilės ar girtas su mašina nuvertė vienintelį miestelio šviesoforą. Toks tokį pažino, sako liaudiška išmintis. Todėl Lietuvoje taip lengvai išsisuka politikai, įkliuvę neblaivūs už vairo ar pasišalinę iš kelių įvykio vietos – mat, taip pat padarytų mažiausiai aštuoni rinkėjai iš dešimties.

PASTABA Nr.2: Suprask mane teisingai, mano Drauge. Aš neskatinu Tavęs meluoti ar užsiimti tuo, kas vadinama šmeižtu. Juoba kad Tu pats niekada ir nepaminėsi Arvydo Suleiman-bėjaus, kaip didžiausio kaltininko pedofilijos skandale, o tik pabrėši savo pilietinę poziciją šiuo klausimu. Visi švarūs, išskyrus Arvydą Suleiman-bėjų, žinoma.

Tuos pačius žingsnius pakartok ir kitais neigiamais oponento gyvenimo aspektais. Kartoju, tinkamų komunikacijos pranešimų sukūrimas kainuoja... Juos išplatinti yra kur kas paprasčiau.

Ir kartok tai nuolat, kol visa apygarda žinos, kas yra blogasis...

Ir šios dalies pabaigai – vienas praktinis patarimas, kaip galutinai sužlugdyti Arvydo Suleiman-bėjaus politinę karjerą. Naktį prieš rinkimų dieną pasodink bent dvidešimt darbuotojų prie Apygardos rinkėjų telefonų sąrašų.

Vakare pradėk skambinti žmonėms su vienu prašymu... balsuoti už Arvydą Suleiman-bėjų. Žmogus, kuriam jau paskambinta, turi vėl susilaukti to paties skambučio po dviejų valandų – vėl su tuo pačiu prašymu.

Po valandos – vėl su tuo pačiu. Ir taip visą naktį iki pat balsavimo pradžios. Net neįsivaizduoju, kokios savitvardos turėtų būti tas žmogelis, kad, iškamuotas naktinių skambučių su prašymais balsuoti už Arvydą Suleiman-bėjų, dar galėtų eiti ir atiduoti balsą už jį...

Ir vėlgi moraliai Tu švarus. Tu juk prašai žmonių balsuoti už savo konkurentą.

„Daugiau cinizmo, Kisa, - kadaise sakė Ostapas Benderis, - žmonėms tai patinka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.