Pasieniečių sraigtasparnis iš Klaipėdos skraidino organus transplantacijai

Pasieniečių sraigtasparniu penktadienį du kartus buvo sėkmingai skraidinami donorų organai transplantacijos operacijoms, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Viešųjų ryšių skyrius.

Pasieniečių sraigtasparnis iš Klaipėdos skraidino organus transplantacijai.<br>VSAT
Pasieniečių sraigtasparnis iš Klaipėdos skraidino organus transplantacijai.<br>VSAT
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 29, 2012, 1:44 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:54 AM

Gavę pranešimą iš Nacionalinio transplantacijos biuro VSAT Aviacijos rinktinės pasieniečiai sraigtasparniu „Eurocopter 145“ iš savo bazės Paluknyje, Trakų rajone, penktadienį pirmąsyk pakilo apie 8 val. 30 min.

Netrukus orlaivis jau leidosi prie pat Santariškių klinikų Vilniuje. Čia į sraigtasparnį įlipo šeši medikai. Į „Eurocopter 145“ taip pat buvo sukrauti medicinos įrankiai ir speciali įranga.

Iš Santariškių pakilęs pasieniečių orlaivis po valandos ir 20 minučių nusileido prie ligoninės Klaipėdoje. Greičiau įveikti šį atstumą kiek sukliudė stiprus priešpriešinis vėjas. Kol Klaipėdos ligoninėje vyko operacija, pasieniečių pilotai laukė 6 valandas.

Tuomet medikai, nešini donoro kepenimis, inkstais ir ragena, vėl įlipo į sraigtasparnį. Skrydis atgal iš uostamiesčio iki Santariškių klinikų tetruko 55 minutes. Sostinėje išlaipinę į organų persodinimo operaciją nuskubėjusius gydytojus pasieniečiai sraigtasparniu grįžo į bazę Paluknyje.

Bazėje tą patį penktadienį apie 16 val. 30 min. vėl sulaukta pranešimo iš Nacionalinio transplantacijos biuro, kad darsyk reikalingas orlaivis organams gabenti transplantacijos operacijai. Iškart į orą pakilęs „Eurocopter 145“ netrukus vėl leidosi toje pačioje vietoje prie Santariškių klinikų Vilniuje.

Čia į sraigtasparnį įlipusius penkis medikus pasieniečiai iki ligoninės Klaipėdoje nuskraidino per valandą. Šio skrydžio tikslas buvo iš uostamiesčio į Santariškes atgabenti donoro širdį. Tačiau po 3 valandas trukusios operacijos paaiškėjo, kad dėl medicininių priežasčių širdis Vilniuje jos laukusiam recipientui netinka.

Vis dėlto skrydis nebuvo beprasmis - Klaipėdoje į VSAT sraigtasparnį gydytojai įlipo nešini donoro plaučiais. Jie buvo skirti persodinimo operacijai Kaune. Iš Klaipėdos šį miestą „Eurocopter 145“ pasiekė po 40 minučių. Čia išlipę du medikai nugabeno plaučius persodinimo operacijai. Iš Kauno pakilęs pasieniečių sraigtasparnis po 18 minučių jau leidosi prie Santariškių, kur buvo išlaipinti kiti trys gydytojai ir iškrauta jų medicinos įranga.

Iš Vilniaus į VSAT aviacijos bazę Paluknyje pasieniečiai sraigtasparniu grįžo jau šeštadienį.

2011 m. gegužę VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras pasirašė sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai gali būti skraidinami moderniais pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“. Nuo tada šie orlaiviai tokiems skrydžiams pasitelkiami nuolat.

VSAT pilotai organus yra pasirengę operatyviai gabenti ir iš užsienio šalių, tačiau kol kas to neprireikė.

Sraigtasparniai „Eurocopter“ yra ypač greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali leistis kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose, pažymima VSAT pranešime.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja penkis sraigtasparnius: du „Eurocopter 120B Colibri“, du „Eurocopter 135“ ir vieną „Eurocopter 145“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.