Vilniaus vicemeras R. Adomavičius neteko teisinės neliečiamybės

Antradienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė panaikinti kyšio paėmimu įtariamo kandidato į Seimo narius, savo įgaliojimus sustabdžiusio Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus teisinę neliečiamybę. Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantys Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai nežada R. Adomavičiaus suimti.

R. Adomavičius įtariamas paėmęs kyšį.<br>R. Danisevičius
R. Adomavičius įtariamas paėmęs kyšį.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-10-02 17:46, atnaujinta 2018-03-16 10:11

Praėjusią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą gavus duomenų, kad Vilniaus miesto vicemeras priėmė didesnės nei 250 MGL vertės kyšį. Įtariama, kad R. Adomavičius paėmė 32 tūkst. 500 litų kyšį, pažadėjęs paveikti Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Vilniaus vandenys“ darbuotojus, kad šie priimtų palankų sprendimą organizuojamame 8 milijonų litų vertės darbų pirkimo viešajame konkurse.

Ikiteisminį tyrimą prižiūrinčios Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai po VRK nutarimo panaikinti R. Adomavičiaus teisinę neliečiamybę spręs, ar vykstant tyrimui apriboti buvusio sostinės vicemero laisvę, gavus iš įtariamojo pasižadėjimą neišvykti, arba skirti namų areštą.

„Nėra įstatymo, nurodančio, nuo kokio dydžio kyšio sumos įtariamajam privalu skirti kardomąją priemonę ar kitą sankciją. Sprendžia bylą tiriantis prokuroras, kuris atsižvelgia į aplinkybes“, – portalui lrytas.lt paaiškino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Vilma Žemaitytė.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius, kurie numato atsakomybę už kyšininkavimą ir prekybą poveikiu. Už pastarąjį nusikaltimą numatoma bausmė nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Kaltinimus neigia

STT tiria „Vilniaus vandenų” viešųjų pirkimų konkursus, susijusius su vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimu atokiose Vilniaus vietovėse.

Vieną konkursų laimėjo bendrovė „Utenos melioracija”. R. Adomavičius teigė su šia įmone neturįs nieko bendra ir jos atstovų niekada nematęs.

Anot jo, „Utenos melioracija” konkursą laimėjo, nes pasiūlė mažiausią darbų kainą: „Tai kokios pagalbos jai reikėjo?”

Vis dėlto R. Adomavičius pripažino su „Vilniaus vandenų” vadovybe ir Aplinkos ministerija derinęs projektų finansavimo detales, nes trūko lėšų.

Neigdamas ėmęs kyšį politikas neatsakė į klausimą, ar jam buvo siūloma pinigų. Tai esą yra ikiteisminio tyrimo duomenys.

R. Adomavičius įžvelgia konservatorių kerštą – esą jie niekaip negali atleisti už tai, kad pernai gegužę vicemeras balsavo už didesnį nekilnojamojo turto mokesčio tarifą sostinėje.

„Utenos melioracijos” generalinis direktorius Liuonius Purvinis aiškino, jog įmonė jokio konkurso dar nelaimėjo, o buvo paskelbta tik konkursinė eilė.

Jis tvirtino, kad jokių kyšių „Utenos melioracija” niekam nedavė, nes tokie dalykai nereikalingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.