Pavojingi šunys vejami iš daugiabučių, tačiau juose jau įsikūrę galės gyventi toliau (papildyta)

Nuo kitų metų į Lietuvą negalima įvežti kovinių šunų mišinių. Nuo kitų metų vidurio kovinių bei pavojingų šunų ir jų mišinių negalima laikyti daugiabučiuose. Tačiau šalyje jau esantys bei daugiabučiuose jau gyvenantys šunys gali pasilikti iki gyvenimo pabaigos. Tokį įstatymą trečiadienį patvirtino Seimas.

Pagal naują įstatymą, už žiaurų elgesį su gyvūnais ir jų kankinimą asmenys bus traukiami administracinėn arba baudžiamojon atsakomybėn.
Pagal naują įstatymą, už žiaurų elgesį su gyvūnais ir jų kankinimą asmenys bus traukiami administracinėn arba baudžiamojon atsakomybėn.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Oct 3, 2012, 4:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:34 AM

Tačiau nurodyta ir išimtis: koviniai ir pavojingi šunys bei jų mišrūnai, kurie jau yra Lietuvoje ir turi reikiamus leidimus, gali likti iki gyvenimo pabaigose. Taip pat – ir daugiabučiuose. Tik kovinių šunų bei mišrūnų nebus galima pardavinėti, jie taip pat turės būti kastruoti.

Už Žemės ūkio ministerijos inicijuotą Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymą balsavo 54 Seimo nariai, susilaikė 20 parlamentarų. Įstatymas įsigalios nuo 2013 metų sausio 1 dienos, informuoja BNS.

Įstatymu numatoma, kad katės, šunys ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis bei registruojami Gyvūnų augintinių registre. Ši įstatymo nuostata įsigalios nuo 2016 metų sausio. 

Norint į Lietuvą įvežti, veisti, parduoti, laikyti pavojingus šunis, reikės turėti atitinkamą savivaldybės administracijos direktoriaus leidimą. Leidimai nebus išduodami įrašytiems į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichinės ligos, teistiems už tyčinius smurtinius nusikaltimus, jeigu teistumas neišnykęs arba nepanaikintas, taip pat kartu gyvenantiems jų šeimos nariams. 

Koviniais šunimis yra laikomos dvi veislės ir jų mišrūnai: amerikiečių pitbulterjeras ir bandogas (amerikiečių mastifas).

Pavojingais laikomos aštuonios veislės ir jų mišrūnai: amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, Amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, Fila Brasileiro (Brazilų mastifas), Kangalas (Turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis.

Siekiant mažinti bepriežiūrių gyvūnų skaičių įstatyme įtvirtinta nuostata, kad draudžiama parduoti ar kitaip perleisti nuosavybės teisę į gyvūnus iki 16 metų asmenims be tėvų sutikimo.

Įstatymu taip pat apibrėžiama, kas yra žiaurus elgesys su gyvūnais, ir tokie veiksmai draudžiami. Žiauriu elgesiu būtų laikomas sąmoningas gyvūno padarymas bešeimininkiu, būtinos veterinarinės pagalbos nesuteikimas, gyvūnų gąsdinimas, sužeidimas, nužudymas, treniravimas kovoms ir jų organizavimas, netinkama priežiūra, kiti veiksmai.

Taip pat įstatymas numato, kad kiekvienas gyvūnas privalo būti laikomas ir prižiūrimas gyvūno rūšį, amžių, fiziologiją ir elgseną atitinkančiomis sąlygomis, užtikrinant, kad nebūtų varžoma gyvūno judėjimo laisvė ir gyvūnui nebūtų keliamas nepatogumo jausmas, skausmas ar kančia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.