R. Castellucci spektaklis virto diskusija apie žodžio laisvę ir tikėjimo vietą visuomenėje

Jūras išgyvenimų sugėrusios Nacionalinio dramos teatro sienos šeštadienį iš visų pusių bus plakamos emocijų. Traškančiose teatro salėse kunkuliuos Romeo Castellucci spektaklis „Apie Dievo sūnaus veido koncepciją“, o tuo pačiu metu lietuvišką žvarbą sklaidys protestuotojai.

Net visko mačiusios Nacionalinio dramos teatro mūzos šeštadienį turėtų įkaisti nuo emocijų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Net visko mačiusios Nacionalinio dramos teatro mūzos šeštadienį turėtų įkaisti nuo emocijų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 6, 2012, 8:47 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:48 AM

Diskusijas apie žodžio laisvę ir tikėjimo vietą visuomenėje sukėlė spektaklio epizodas, kuriame Jėzaus Kristaus atvaizdas apmėtomas dirbtinėmis išmatomis.

Lyg rudens lapų gniužulais argumentais mėtosi pamaldūs piliečiai ir garsūs Lietuvos kūrėjai. Jau 900 Lietuvos žmonių pasirašė prašymą atšaukti spektaklio rodymą. Kitoje barikadų pusėje - 497 Lietuvos piliečiai, pasirašę protestą prieš meno cenzūrą. Jų tarpe yra 9 Nacionalinės premijos laureatai ir kiti įžymūs meno ir visuomenės veikėjai.

Nesutinka, kad Lietuvoje būtų įteisinta meno kontrolė

„Mes, žemiau pasirašiusieji, protestuojame prieš bet kokią cenzūrą mene. Ažiotažas dėl tariamo religinės nesantaikos kurstymo sukeltas dirbtinai nemačius spektaklio ir remiantis nuogirdomis. Nesutinkame, kad demokratinės valstybės institucijos, Seimas sankcionuotų meno kūrinius ir neteisėtai ribotų kūrybos laisvę“, - rašoma garsių menininkų pasirašytame atsiliepime.

Šitą poziciją palaikantys piliečiai išreiškė pasitikėjimą „Sirenų“ festivalio organizatoriais ir menininkais, neturinčiais pasipelnymo tikslų. „Pasitikime 20-čia didžiausių Europos teatro festivalių, kuriuose R. Castellucci spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ jau buvo vaidinamas“, - rašoma tekste.

Kūrėjai pasisakė už menininko teisę būti laisvam ir reikštis tokiomis meno formomis, kurios jam būtinos: „Pripažįstame, kad vienintelė menininko pareiga yra kurti meną, netampantį politinių, socialinių ar religinių manipuliacijų įrankiu“.

Anot pasirašiusiųjų, „galima uždrausti vieną ar kitą spektaklį, filmą, knygą, bet neįmanoma uždrausti žmogui galvoti ir jausti, ginčytis netgi ir su Dievu, neįmanoma uždrausti ieškoti būties prasmės. Juk menas visų pirma ir kalba apie žmogiškuosius jausmus, nuopuolius ir prisikėlimą“.

Protestą pasirašė garsūs menininkai: kino režisierius Šarūnas Bartas, dailininkas Adomas Jacovskis, režisierius Oskaras Koršunovas, rašytojas Aidas Marčėnas, rašytojas Sigitas Parulskis, dirigentas Gintaras Rinkevičius, operos solistė Sigutė Stonytė, teatro režisierius Jonas Vaitkus, teatro režisierius Gintaras Varnas ir kiti.

Reikalauja uždrausti

Grupė Lietuvos piliečių išplatino kreipimąsi, kuriame Vyriausybės nariai, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, festivalio „Sirenos“ organizatoriai ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro administracija raginami atšaukti spektaklio rodymą. Kreipimąsi pasirašė daugiau nei 900 Lietuvos piliečių.

Reikalaujama nutraukti bet kokią valstybės ir savivaldybės finansinę paramą šiam renginiui.

Piliečiai teigia, kad viešas Kristaus veido tepimas tikromis ar imituotomis išmatomis giliai užgauna ir pažemina visus Lietuvos tikinčius žmones. „Saviraiškos, išraiškos ir meno laisvė nėra laisvė tyčiotis ir bjauroti tai, kas šventa kitiems žmonėms“, - rašoma tekste.

Tikinčiųjų įsitikinimu, noras „pristatyti Europos šiuolaikinio meno tendencijas“ nėra pakankamas pagrindas pateisinti „bandymą žeminti ir dergti tai, kas yra ypač brangu ir gerbtina visiems krikščionims“.

„Meno išraiškos laisve negali būti pateisinamas žmogaus teisių ir orumo nepaisymas“, - teigia kreipimąsi pasirašę piliečiai.

Šeštadienį prieš prasidedant spektakliui „Apie Dievo sūnaus veido koncepciją“ prie Nacionalinio dramos teatro susirinks keli šimtai protestuojančių žmonių. Tai žada žmones kviečiantys jaunieji katalikai. „Tie žmonės, kurie eis į spektaklį, matys susirinkusius protestuotojus. Jų pasirinkimas eiti žiūrėti spektaklio rodo, kad jie nori kvestionuoti kitiems brangias vertybes. Todėl jiems spektaklis prasidės jau prie durų, kai jie akis į akį susitiks su žmonėmis, gyvais žmonėmis, o ne pasislėpusiais menamais įžeistais žmonėmis. Su tais, kurie sako, kad toks spektaklis dramos teatre neturi būti rodomas“, - lrytas.lt sakė vienas akcijos organizatorių Paulius Mieželis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.