Klaipėdos pareigūnai jaučiasi įkalinti griūvančiame policijos pastate

Klaipėdos policijos pareigūnų darbo sąlygos prasčiausios visoje šalyje. Švenčiant Angelų sargų dieną tai patvirtino vidaus reikalų ministras Artūras Melianas. Buvusio apygardos teismo ir kalėjimo pastatas, kuriam jau per pusantro šimto metų, avariniu pripažintas prieš dešimtmetį. Tačiau čia iki šiol dirba žmonės, nors ant galvų gabalais byra tinkas, pro sutrūnijusius langus skverbiasi žvarbus pajūrio vėjas, į plaučius – dulkės, o seni baldai girgžda dar nuo gūdaus sovietmečio. Griūvantis milžinas – lyg viena didžiulė areštinė, kurioje kaliniais virto ir patys prižiūrėtojai.

Klaipėdos policinininkai teigia tebejaučiantys iš praeities likusią slogią kalėjimo atmosferą.<br>E. Petkutė
Klaipėdos policinininkai teigia tebejaučiantys iš praeities likusią slogią kalėjimo atmosferą.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Oct 8, 2012, 3:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:37 AM

Neseniai čia viešėję švedų pareigūnai negalėjo patikėti tuo, ką išvydo. Vaikštinėdami po kabinetus jie nustėrę dairėsi į šalis ir nesiliovė spragsėti fotoaparatais. „Vis tikimės, o kaip kitaip“, - sako čia dirbantys žmonės, kurių viltys persikelti į naujas patalpas kasdien pamažu tolsta.

Kol kolegos Vilniuje protestavo prieš juos pamiršusią valdžią, klaipėdiečiai surengė policijos ir visuomenės šventę Skuode – bendravo su vietiniais, demonstravo savo darbo priemones, dalijosi profesijos paslaptimis ir šypsojosi. „Tikime, kad tokie renginiai tirpdo ledus tarp mūsų ir visuomenės, nes be jos paramos mes bejėgiai“, - ištarė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Benonas Ivanauskas.

Pažadėto pastato nesulaukė

Per šiuos metus tarnybą Klaipėdos apskrityje paliko 85 policijos pareigūnai. Dauguma jų išėjo sulaukę 20 metų stažo ir dabar gauna jiems priklausančią pensiją. Tačiau trenkti durimis juos paskatino ne užtarnauto poilsio troškimas, o skurdas. Išgyventi už tai, ką šiandien pajėgi jiems mokėti valstybė, per sunku. Nesugebėdami mokėti paskolų už būstą ir tinkamai pasirūpinti šeima, policininkai renkasi sotesnio gyvenimo viltį ir traukia dirbti į užsienį.

Pasilikti čia nė kiek neskatina ne tik vargana alga, bet ir darbo sąlygos, žeminančios žmogaus orumą. Visada save laikęs optimistu, vis sunkiau padrąsinančių žodžių randa ir apskrities policijos vadovas B. Ivanauskas. Prieš ketverius metus prabilta apie naujojo policijos pastato statybą Klaipėdoje, tačiau iki šiol net nepradėta kloti pamatų.

„Pamažu prarandu tikėjimą, kad tai kada nors įvyks. Nors buvau didelis optimistas – iki šiol ta linkme nuveikta nemažai, parengti visi planai ir dokumentai – belieka pradėti statybos darbus, tačiau kažko laukiama, matyt, kol pasibaigs rinkimai ir pasikeis valdžia“, - nusivylimo neslėpė Klaipėdos policijos vadas.

Nuosava buveinė - per didelė prabanga

Naujajai policijos buveinei statyti iš valstybės biudžeto pinigų nenumatyta. Pastato projekto užsakovas - Turto bankas, o statyba būtų vykdoma už lėšas, gautas pardavus visas Klaipėdos policijos nebenaudojamas patalpas ir žemės sklypus. Buvo paskelbtas ir konkursas rangovui parinkti, tačiau pasiūlyta darbų kaina viršijo 80 mln. litų, tad nuspręsta, kad už tiek statyti kol kas per brangu. Tada projektas pakoreguotas, atsisakant pirminiame variante suplanuotos daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės. Galutinė sąmata aptirpo apie 12 mln. litų. Tačiau šioje stadijoje ketverius metus trukęs pasirengimo statyboms etapas įstrigo.

Su neseniai Klaipėdoje viešėjusiu vidaus reikalų ministru aptartas ir kitas galimas variantas – patalpas policijai nuomoti. Nusižiūrėta ir tinkamiausia vieta – visai netoli dabartinės policijos būstinės, Naujojoje Uosto gatvėje esantis 9 aukštų „Vitės“ verslo centras. Ar čia įsikels pareigūnai, priklausys nuo naujosios valdžios, kurios nekantriai laukiama po rinkimų. Tai reiškia, kad dar vieną žiemą teks praleisti kabinetuose, įrengtose vietoj buvusių mirtininkų kamerų.

Kabinetuose sėdi su paltais

Buvęs teismas ir kalėjimas Jūros gatvėje pastatytas XIX amžiaus viduryje, po kelių dešimtmečių pristatytas dar vienas korpusas. Klaipėdos policija čia įsikūrė 1980 metų rudenį. Nuo tada pastate nė karto nebuvo atliktas kapitalinis remontas. Stogas įlinkęs ir bet kurią akimirką gali įgriūti, tinkas krenta nuo sienų, lubų, „Šis pastatas jau prieš 8-9 metus pripažintas avarinės būklės, baisu, kad kokia nelaimė nenutiktų“, - neslėpė nerimo B. Ivanauskas. Komisariatuose, kurie išsibarstę po miestą, bent langai pakeisti, o čia plyšiai rėmuose matomi plika akimi, pro juos veržiasi vėjas, kuris čia gana žvarbus, nes marios – vos už kelių šimtų metrų.

Net viduryje žiemos taupant šildymui skirtas lėšas penktadieniais jis išjungiamas, o vėl įjungiamas tik pirmadienio rytą, tad kibti į darbus tenka susisupus į paltus.

Iš būsimosios valdžios pareigūnai daug nesitiki, tik norėtų, kad darbo sąlygos pagerėtų, o atlyginimai bent jau sugrįžtų į 2008-ųjų lygį.

Trūksta patrulių

Šiuo metu apie 15 proc. etatų Klaipėdos apskrityje nėra užimti. Tačiau jų visų užpildyti nesirengiama, nes visiems mokėti algas tiesiog neužtektų skiriamų lėšų. „Apie 12 proc. darbo vietų turime palikti laisvas, kad metų pabaigoje galėtume išmokėti atlyginimus visiems darbuotojams, priešingu atveju gruodžio algoms lėšų biudžete nebeliktų“, - paaiškino B. Ivanauskas.

Visos Klaipėdos apskrities padaliniuose šiuo metu dirba 1193 žmonių. 1017 iš jų – statutiniai pareigūnai, likusieji – karjeros valstybės tarnautojai.

Labiausiai trūksta patrulių. „Žmonės nori matyti policininką, patruliuojantį pėsčiomis, tačiau mes to užtikrinti negalime, nes neturime tiek darbuotojų, tad pagrindinės pajėgos sutelktos į greitą reagavimą“, - teigė apskrities policijos vadas.

Itin daug patrulių tarnybą paliko šiemet. Tai karta, kuri pradėjo dirbti pirmaisiais nepriklausomybės metais ir kuri jau turi teisę į pensiją. Mūsų šalies pareigūnams belieka su pavydu žvelgti į kaimynus. Latvių pareigūnai po dvidešimties metų tarnybos gauna pensiją, lygią 50 proc. buvusio atlyginimo, Lietuvoje – tik 20 procentų.

Svarbiausia – išlikti žmonėmis

Policijos departamentas kasmet vykdo visuomenės nuomonės tyrimus. Klaipėdos apskrities gyventojų klausiama, kaip jie vertina policijos darbą. Užpernai apklausos rezultatai pareigūnams buvo itin palankūs – teigiamai apie juos atsiliepė 78 proc. apklaustųjų. Tačiau 2011-aisiais palaikančiųjų dalis sumažėjo iki 58 procentų. Gyventojai teigė iš pareigūnų pasigendantys profesionalumo, bendravimo kultūros, o bene labiausiai juos nuvilia tai, kad gatvėje mato vis mažiau viešąją tvarką prižiūrinčių patrulių.

Negalėdama savo darbuotojams užtikrinti patogių darbo ir gyvenimo sąlygų, komisariato vadovybė siekia išsaugoti darną ir vis primena, kad būti policijos pareigūnu yra ne tik darbas, bet svarbi misija visuomenei. Neturi teisės užsimiršti, kas esi ir kokia tavo paskirtis.

„Mūsų darbe svarbiausia – išlikti žmogumi. Kaip pareigūnas bendraus su tuo, kuris į jį kreipėsi, kaip sugebės išklausyti, labai priklausys ir tyrimo rezultatai. Jeigu jau esame čia, turime pasistengti, nes mes tarnaujame žmonėms“, - tokius žodžius Klaipėdos apskrities policijos vadovas pavaldiniams ištaria per kiekvieną susirinkimą.

36 metus policijos sistemoje dirbantis B. Ivanauskas norėtų, kad mūsų šalies pareigūnai pasektų Vakarų valstybių pavyzdžiu ir visų pirma siektų ne nubausti, o padėti ir patarti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.