Politologus stebina prezidentės dalyvavimas rinkiminėje agitacijoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja rinkiminėje agitacijoje. Taip prezidentės sprendimą Seimo rinkimų išvakarėse pakviesti Vyriausybę ir viešai išgirti jos darbus įvertino politologai bei opozicijos politikai.

D. Grybauskaitė ketvirtadienį susitiko su ministrais.<br>T. Bauras
D. Grybauskaitė ketvirtadienį susitiko su ministrais.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Oct 12, 2012, 7:59 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:15 AM

„Galima galvoti, kad tas susitikimas buvo paslėpta rinkimų kampanija“, - portalui lrytas.lt sakė socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

Oficialiai skųstis jis neketina, nes „vargu ar įmanoma pakeisti žmonių nuomonę pareiškimais“.

Šį ketvirtadienį prezidentė pakvietė apsilankyti visą Vyriausybę. Jos atstovė Dalia Ulbinaitė žurnalistams sakė, kad šis renginys buvo „paskutinis darbinis susitikimas“ tarp prezidentės ir ministrų kabineto. Po Seimo rinkimų suformuojama nauja Vyriausybę dažniausiai prisiekia ir pradeda dirbti gruodžio pirmoje pusėje. Iki tol dirba ankstesnės Seimo daugumos suformuota Vyriausybė.

Susirinkusiems žurnalistams D. Ulbinaitė pasakojo, kad prezidentė susitikimo metu šios Vyriausybės darbus pavadino „istoriniais“. Tie darbai – tai valstybės finansų suvaldymas bei energetikos nepriklausomybės projektai. „Prezidentė bendradarbiavimą su šia Vyriausybe vertina kaip labai rezultatyvų“, - šalies vadovės nuomonę žiniasklaidai perdavė D. Ulbinaitė.

Politologai tokį renginį įvertino kaip rinkimų agitaciją. Nė vienas prezidentas Seimo rinkimų kampanijos metu atvirai už konkrečias partijas nepasisakydavo. Pasak politologo Algio Krupavičiaus, prezidentė pažeidžia ilgametę tradiciją.

„Prezidentė bando padėti dabartinėms valdančiosioms partijoms. Norėdama ar nenorėdama, ji tikrai įsivelia į rinkimų peripetijas, - apibūdino jis. - Ir tai ne pirmas kartas, kai prezidentė dalyvauja kampanijoje. Kiek anksčiau ji pasakė, už kurias partijas reikia nebalsuoti, dabar – už kurias balsuoti“.

Prieš tris savaites D. Grybauskaitė viešai kritikavo socialdemokratus, Darbo partiją ir Artūro Zuoko partiją „Sąjungą TAIP“. Nes jų atstovai Vilniaus miesto savivaldybei palaikė siūlymą, kuris neva naudingas šilumininkams, bet brangintų elektrą. „Labai noriu atkreipti visų mūsų žmonių dėmesį: labai įdėmiai eikit ir balsuokit už tuos, kurie jums žada, bet daro viską priešingai negu yra jūsų interesas“, – kalbėjo šalies vadovė.

O politologas Lauras Bielinis galvoja, kad prezidentė parodė balsuosianti už konservatorius. „Prezidentė tokiu būdu pakankamai aktyviai įsitraukė į rinkimų kompaniją kaip vienos konkrečios partijos agitatorė“, - mano jis.

Mat, sako L. Bielinis, su Vyriausybe prezidentas tradiciškai atsisveikina prieš pat jai baigiant dirbti, o tai įvyks gerokai vėliau. „Bet įvykęs susitikimas buvo galimybė šitaip rinkimiškai pakalbėti. Prezidentė, matyt, neakcentuoja ar neįsidėmi konstitucinės tezės, kad prezidentas yra nepartinis, kad jis virš partijų, kad turi atstovauti visos visuomenės interesus. Taip agituodama ji siunčia signalą, kad atstovavo, atstovauja ir nori toliau atstovauti vienos konkrečios partijos interesus“, - teigia jis.

A. Krupavičius svarstė, kad viešų ryšių požiūriu yra labai negerai sakyti, kad tai vienas iš paskutinių susitikimų. Nes atrodo, kad laukia poros mėnesių bevaldystės laikotarpis.

Prezidentei su dabartine opozicija po rinkimų bus sunku dirbti. Ypač jei ji sugebės suburti naują Vyriausybę.

„Dabartinė agitacijai jai sukurs daug problemų santykiuose su kitu Seimu. Gali būti, kad, susiformavus naujai Seimo konfigūracijai konservatoriai liks opozicijoje, o kitos partijos prezidentei „atsidėkos“, - mano L. Bielinis.

„Jei nauja Seimo dauguma bus gana skaitlinga, tai, be abejo, žaidimo taisykles diktuos nebe prezidentė, o ši dauguma“, - įsitikinęs A. Krupavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.