Kaune sučiupti tuščius balsavimo biuletenius išsinešti bandę benamiai

Vykstant Seimo rinkimams Kauno užfiksuota galimas pažeidimas. Miesto cente, „Aušros“ rinkimų apygardoje, kurioje taip pat balsuoja savivaldybės pastate registruoti socialinės rizikos grupės asmenys, stebėtojai sulaikė du valkatas. Jie bandė išsinešti tuščius biuletenius ir atiduoti atokiau stovėjusiame mikroautobuse laukusiems žmonėms. Valkatos kategoriškai atsisakė pasakyti kas ir už kokią sumą juos papirko. Tačiau pas vieną jų buvo rastas Socialdemokratų partijos agitacijos lapelis su balsavimo pavyzdžiu.

Seimo rinkimų dieną Kaune fiksuojami pirmieji pažeidimai, jų aplinkybes aiškinasi policijos pareigūnai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Seimo rinkimų dieną Kaune fiksuojami pirmieji pažeidimai, jų aplinkybes aiškinasi policijos pareigūnai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 14, 2012, 3:14 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:05 AM

Seimo rinkimų dieną Kaune fiksuojami pirmieji pažeidimai, jų aplinkybes aiškinasi policijos pareigūnai. Tradiciškai pasižymėjo Kauno centre, prie savivaldybės rūmų esanti „Aušros“ rinkimų apylinkė.

Ji išsiskiria tuo, kad čia balsuoja savivaldybės pastate registruoti žmonės be nuolatinės gyvenamosios vietos, valkatos bei socialinės rizikos grupės asmenys. Rinkimų apylinkės komisijos nariai praėjusiuose rinkimuose pastebėjo, kad nesiprausę, neretai alkoholiu tvoskiantys rinkėjai balsuoti ateidavo ne po vieną, bet būreliais. Įtariama, kad juos kažkas papirkdavo, o vėliau atveždavo iki balsavimo vietos.

Deja, savo darbais užsiėmę komisijos nariai fiziškai nėra pajėgūs stebėti pastato prieigas ir nustatyti asocialius rinkėjus balsuoti atvežančius automobilius.

Šiandien situacija pasikartojo. Prieš vidurdienį rinkimus stebintys politinių partijų atstovai pastebėjo kaip balsuoti po kelis vis ateina asocialios išvaizdos asmenys. Kilus įtarimui, kad šių taurelės vergų pilietiškumas prabuvo dėl pažado už „teisingą“ balsą gauti atlygį, imta itin akylai stebėti benamius.

Rinkimų stebėtojai užfiksavo, kad užėję į balsavimo kabinas valkatos biuletenių nemeta į urnas, tačiau bando išsinešti. Stebėtojams pavyko sulaikyti du asocialius asmenis, dar keli paspruko.

„Matėme ir kiek atokiau jų laukusį mikroautobusiuką, kuris spėjo pasprukti. Jame buvusiems žmonėms šie rinkėjai turėjo perduoti tuščius biuletenius. Panašu, kad papirktais rinkėjais nepasitikima, autobusiuke užpildžius biuletenius, šie veikėjai būtų grįžę atgal ir juos įmetę į urną“, - portalui lrytas.lt pasakojo stebėtojai.

Sulaikius valkatas buvo skubiai iškviesta policija. Vienas pričiuptų rinkėjų pasinaudojęs sumaištimi nubėgo į tualetą, jame užsirakino ir sunaikino tuščią balsavimo biuletenį.

Kas papirko benamius, aiškintis pavesta policijos pareigūnams. Konservatorių atstovai portalui lrytas.lt informavo turintys įtarimų, kad balsus galėjo pirkti Socialdemokratų partijos atstovai. Pas vieną sulaikytų valkatų rastas šios partijos agitacinis lapelis, kuriame nurodyta kaip balsuoti už socialdemokratus.

Įvairių minčių kelia dar viena aplinkybė. Vykstant išankstiniam balsavimui, Kauno Centro rinkimų apygardoje, kurioje balsuoja ir savivaldybės rūmuose registruoti benamiai, užfiksuotas itin didelis rinkėjų aktyvumas. Iš visos Lietuvos rinkimų apygardų, ši Kauno apygarda pagal rinkėjų aktyvumą balsuojant iš anksto užima garbingą antrąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.