Rūpesčius dėl būsimo Seimo D. Grybauskaitei prasklaidė Monako princo vizitas

Pirmadienį Lietuvoje lankosi karališka pora - Monako princas Albertas II ir princesė Charlene. Tai pirmasis Monako vadovo vizitas mūsų šalyje. Lietuva diplomatinius santykius su šia valstybe užmezgė tik praėjusių metų balandį. Monako princas Albertas II į Lietuvą atvyko su 6 asmenų jį lydinčia oficialia delegacija. Limuzinu atriedėjusius svečius prezidentūros kieme pasitiko garbės sargyba - kariai su viduramžių šarvais ir ginkluote.

Monako princas Albertas II su žmona Charlene Lietuvoje lankosi pirmą kartą.<br>M. Kulbis
Monako princas Albertas II su žmona Charlene Lietuvoje lankosi pirmą kartą.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 15, 2012, 10:06 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:22 AM

Garbius svečius pasitiko orkestro atliekamas Lietuvos himnas.

Visada elegancija išsiskirianti Monako princesė dėvėjo tamsiai rudą rudeninį paltą, princas vilkėjo juodu paltu - pora atrodė gana kukliai. Tamsų aprangos kodą pasirinko ir Lietuvos prezidentė - D. Grybauskaitė vilkėjo tamsiai mėlyną paltą. Prezidentė svečius pasitiko su šypsena, o dangus sostinėje buvo niūrus, apsiniaukęs.

Monako vadovo vizitas sutampa su diplomatinių santykių užmezgimo metinėmis.

Su prezidente jis kalbėjo apie atominės elektrinės statybas, aplinkosaugą. Monako princas skiria daug dėmesio energetiniam saugumui ir aplinkosaugai. D. Grybauskaitė džiaugiasi, kad Lietuva ir Monakas rado daug bendrų sąlyčio taškų.

Princas kalbėjo, kad jam labai svarbūs šilti santykiai: "Žinome Lietuvos istoriją, žinome, kokia ji drąsi. Lietuva Baltijos regione stengiasi suvienyti šalis. Pernai mūsų šalys užmezgė dvišalius santykius. Būtent dėl tęstinumo esu čia. Mūsų šalys nori viena kitą dar labiau pažinti, pagilinti bendradarbiavimą daugelyje sričių".

"Ir vieni, ir kiti esame jautrūs krizei. Tik susivieniję galime priimti šį iššūkį", - dėstė Albertas II.

Viena svarbiausių pokalbio temų buvo Lietuvos pasirengimas pirmininkavimui Europos Sąjungai 2013 m. bei ES ir Monako santykiai.

Vyčio skulptūrėlė, autorinė porceliano lėkštė - tokiomis dovanomis Monako karališkąją porą apdovanojo D. Grybauskaitė. Taip pat svečiui įteiktas Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius.

Pasak prezidentės, šalia Prancūzijos įsikūręs Monakas yra glaudžiai susijęs su Europos Sąjunga. Ši valstybė yra įsivedusi eurą, yra Muitų sąjungos ir Šengeno narė, todėl ES viduje vykstantys politiniai ir ekonominiais procesai daro didelę įtaką ir Monakui.

"Aplinkosaugos tema - dar viena tema, kuri domina abi mūsų šalis. Ypač jūsų srityje. Yra Viduržemio, Baltijos jūra. Abi šalys rūpinamės šių jūrų ekosistema. Esu ypač jautrus šiai temai, esu įsitraukęs į kovą su vandens užterštumu", - tikino Albertas II, su prezidente kalbėjęs ir apie atsinaujinančius energijos šaltinius.

"Matau, kaip konstruktyviai jūs veikiate. Tiesa, mūsų šalys skirtingos, peizažai skiriasi, bet esame artimos kita prasme - žinome, kad tik apgindami savo identitetą, atsiverdami pasauliui, galime užtikrinti gerą savo šalių ateitį", - kalbėjo svečias.

Princas į Lietuvą atvyko ne valstybinio, o oficialaus vizito. Vakarienės svečiai - panašaus rango pareigūnai iš abiejų šalių.

Oficialioje vakarienėje Monako princo vizito garbei dalyvavo iki 20 žmonių.

Su Monako princu, princese ir kitais delegacijos nariais vakarieniavo Lietuvos Konstitucinio teismo pirmininkas Romualdas Urbaitis, Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir Kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Apaštalinis nuncijus Luigi Bonazzi, Monako ambasadorė Jolanta Balčiūnienė, Lietuvos respublikos garbės konsulas Monake, keli prezidentės patarėjai.

„Prezidentė laikosi principo svečius priimti garbingai, tačiau be jokio perteklinio išlaidavimo“, - teigė prezidentūros atstovai. Oficialūs priėmimai užsienio svečiams rengiami iš Prezidento kanceliarijai skirtų asignavimų, kurie, palyginti su 2008 m., sumažinti perpus (nuo 28 iki 13 milijonų litų).

Maistas oficialioms vakarienėms paprastai ruošiamas naudojant lietuviškus produktus.

Didelių priėmimų, kokie vykdavo prezidentūroje prieš sunkmetį (pavyzdžiui, priėmimas Liepos 6-osios, Valstybės dienos proga) ir kainuodavo per 250 tūkstančių litų, atsisakyta. Priėmimai nerengiami ir valstybės apdovanojimų proga. Su apdovanotaisiais pabendraujama prie kavos puodelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.