V. Uspaskichas prabilo apie pasitraukimą iš Darbo partijos lyderio posto (papildyta)

Išankstiniais duomenimis, daugiausia vietų Seimo rinkimuose laimėjusios Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas pirmadienį apie tolesnius savo ir partijos planus kalbėjo taip, tarsi Vyriausybė jau būtų jo kišenėje. V. Uspaskichas pareiškė, kad į koaliciją norėtų pakviesti liberalus ir Lenkų rinkimų akcijos parlamentarus. Politikas milijonierius teigė vaikščiosiantis į teismą ir duosiantis parodymus, net jei ir taptų premjeru, prabilo apie galimybę surengti antrą referendumą dėl atominės elektrinės.

V. Uspaskichas neslepia noro tapti premjeru.<br>T. Bauras
V. Uspaskichas neslepia noro tapti premjeru.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys, Andrius Sytas

2012-10-15 17:06, atnaujinta 2018-03-16 02:29

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas kalbėjo palyginti tyliai ir ne tokiu kovingu balsu, kaip anksčiau. Rusiškas akcentas irgi labiau jautėsi – naktį iš sekmadienio į pirmadienį Darbo partijos lyderį ir galbūt būsimą premjerą daugelis matė gerokai įsilinksminusį.

Iš V. Uspaskicho kalbų galima spręsti, kad padidinti atlyginimus ir Lietuvos ekonomiką iki labiausiai išsivysčiusių ES šalių lygio yra juokų darbas.

„Mes turime tokias galimybes, turime gerų specialistų įgyvendinti savo partijos programą“, – bendromis frazėmis aiškino rinkimus laimėjusios partijos vadas.

Žurnalistų paklaustas, kodėl pranešimuose apie balsų papirkinėjimą dažniausiai buvo minima Darbo partija, V. Uspaskichas atrėžė: „Mūsų partija aktyviai dirbo, gal todėl ją dažniausiai skundė“, – sakė jis.

Portalo lrytas.lt paklaustas apie požiūrį į Visagino atominės elektrinės (AE) statybą, Darbo partijos vadovas atsakė: „Referendumas parodė, kad tautai nepakankamai aiškūs tie planai. Aš iš principo esu už atominę energetiką, bet Visagino projekto reikia palaukti, paskaičiuoti, ar jis ekonomiškai motyvuotas, ar atsipirks statyba. O tada galima dar kartą atsiklausti tautos.“

V. Uspaskichas teigė matantis būsimą valdančiąją koaliciją, sudarytą pagal principą 3+1: Darbo partija, socialdemokratai, „tvarkiečiai“ ir dar kuri nors viena, politiškai artimesnė pagrindinėms rinkimus laimėjusioms jėgoms. „Dar nekalbėjau su E. Masiuliu, bet liberalai man prie širdies, aš irgi esu už verslo skatinimą, liberalią ekonomiką. Lenkai irgi normalūs žmonės, pragmatiški“, – apie koalicijos planus svarstė V. Uspaskichas. 

Per ateinančią Seimo kadenciją Darbo partijos įkūrėjas ir pirmininkas V. Uspaskichas partijos pirmininko postą norėtų perduoti įpėdiniui. Tai jis pripažino pirmadienį spaudos konferencijoje. „Kitais metais bus jau 10 metų (vadovavimo). Partijos pirmininkas negali visą gyvenimą valdyti partiją“, - pareiškė jis.

Kas bus įpėdinis, pirmininkas neatsakė: „Tai sužinosite po metų.“

Neoficialiai kalbama, kad savo įpėdiniu V. Uspaskichas jau senokai regi partijos pirmininko pavaduotoją Vytautą Gapšį.

O pats V. Uspaskichas esą norėtų susitelkti ties savo verslais, mažiau laiko leisti politikoje.

R. Paksas abejoja V. Uspaskicho veržlumu

Rinkimus laimėjusių „darbiečių“ vadovas Viktoras Uspaskichas gali užleisti premjero kėdę, teigia potencialus jo koalicijos partneris, „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas.

„Nežinau, ar Viktoras norės, ar sieks, ar pasiliks europarlmentaru. Šnekų visokių yra“, - sakė R. Paksas pirmadienį po rinkimų.

V. Uspaskichas rinkimų naktį žurnalistams ne sykį deklaravo, kad norėtų būti premjeru, jei turėtų tokią galimybę.

Tačiau pirmadienį ryte pripažino, kad jau rengiasi ne vėliau kaip per kitus ketverius metus perduoti Darbo partijos vadovo postą įpėdiniui.

„Politikoje visko būna. Politikoje būna, kad daugiausia balsų išlošusi partija nedeleguoja savo kandidato į postą. Arba kandidatas į premjerus atsisako.

Nenoriu pasakyti, kad V. Uspaskichas nedeleguoja savo kandidatūros. Iš patirties kalbu, kad esu matęs visokių situacijų“, - vinguriavo R. Paksas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.