Nuteistieji ir suimtieji buvo aktyvesni nei rinkėjai laisvėje

Lietuvos nuteistieji ir suimtieji

Aktyviausiai balsavo Panevėžio pataisos namų nuteistosios.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Aktyviausiai balsavo Panevėžio pataisos namų nuteistosios.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2012, 4:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:54 AM

Įkalinimo įstaigose laikomi asmenys buvo aktyvesni nei rinkėjai laisvėje - pastarųjų aktyvumas siekia 52,83 proc.

Nuo trečiadienio iki penktadienio visose įkalinimo įstaigose nuteistiesiems ir suimtiesiems buvo sudarytos sąlygos išreikšti savo valią balsuojant paštu.

Pasak Kalėjimų departamento pranešimo, iš viso rinkimuose dalyvavo 5247 iš 8843 balsavimo teisę turinčių asmenų - 59,34 proc.

Aktyviausiai balsavo Panevėžio pataisos namų nuteistosios – savo valią pareiškė 97,88 proc. šioje įstaigoje laikomų moterų. Nedaug aktyvumu atsiliko Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (91,97 proc.) bei Kauno tardymo izoliatoriuje (81,09 proc.) esantys nuteistieji ir suimtieji.

Tuo tarpu teisėsaugos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo balsų pirkimo Lietuvos įkalinimo įstaigose.

Penktadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai vaizdo įraše užfiksuotos nusikalstamos veikos - vaizdo įraše rodomos galimos derybos dėl įkalinimo įstaigose laisvės atėmimo bausmes atliekančių asmenų balsavimo už Darbo partiją.

Tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 172 straipsnį dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise, atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Už šį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Naujienų portalas delfi.lt pirmadienį paskelbė slapta darytus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotos galimos derybos dėl įkalinimo įstaigose laisvės atėmimo bausmes atliekančių asmenų balsavimo už Darbo partiją. Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip tariamasi dėl kalinių paramos „darbiečiams“ Vilniaus miesto vicemerui Jonui Pinskui ir jo žmonai Živilei. Kalbama apie konkrečias sumas, dėliojami balsavimo instrukcijų kaliniams mechanizmai.

Pasak delfi.lt, įrašuose - nurodymai, už ką kaliniai turėtų balsuoti, o už ką – ne, bei paaiškinimai, kaip įkalintiesiems bus atlyginta už jų balsus. Kaip kalinių motyvavimo priemonę, balsų „pardavėjas“ nurodo, pavyzdžiui, tai, kad balsavimo dieną dalis nuteistųjų paprasčiausiai nebus mušami.

Kalėjimų departamento duomenimis, antradienį laisvės atėmimo vietose buvo laikoma 9714 asmenų: 1251 suimtasis ir 8463 nuteistieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.