Vienoje iš Kauno apylinkių perskaičiuojami biuleteniai, aptikta klaidų (papildyta)

Perskaičiuojami balsai Kaune esančioje Dainavos rinkimų apygardos Buitininkų apylinkėje. Šioje apylinkėje pirmauja konservatorius Kazimieras Kuzminskas, kuris kol kas 8 balsais pirmauja prieš „Drąsos kelio“ kandidatą Saulių Stomą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2012, 5:57 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:47 AM

Buitininkų apylinkė yra didžiausia apygardoje, joje galėjo balsuoti 4092 rinkėjai iš 30993 registruotų šioje apygardoje.

„Apygardos rinkimų komisija pradėjo biuletenių perskaičiavimą. Nes jie aptiko klaidų. Jie rado, kad apylinkės rinkimų komisija netinkamai suskaičiavo balsus“, - trečiadienį patvirtino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas po susitikimo su Seimo pirmininke Irena Degutiene.

VRK šiuo metu perskaičiuoja dalį reitingavimo balsų, taip daroma po kiekvienų rinkimų. Klaidų kol kas nerasta.

Seimo pirmininkė po pokalbio su Z. Vaigausku pabrėžė apgailestaujanti, kad ilgametis VRK pirmininkas jau vykstant dabartiniams rinkimams pradėjo kelti problemas, kurias reikėjo įvardyti ir spręsti dar prieš rinkimus.

„Šiandien girdime, kad įstatymai yra suteikę daug įgaliojimų Vyriausiajai rinkimų komisijai spręsti dėl galimų pažeidimų per rinkimus ir vykdant rinkimų kampaniją. Tačiau matome, kad komisija techniškai nesugeba vykdyti jai pavestų užduočių ir daugelį funkcijų deleguoja apygardų ar apylinkių komisijoms. Šiandien galime tik apgailestauti, kad ilgametis VRK pirmininkas šias problemas įvardija tik jau vykstant rinkimams, kai realiai jų spręsti jau nebeįmanoma. Tačiau jas buvo galima išspręsti dar prieš rinkimus“, – sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad reikėtų svarstyti galimybes ateityje VRK pavesti tik rinkimų organizavimo klausimus, o galimus pažeidimus tirti patikėti atsakingoms teisėsaugos institucijoms, policijai, Generalinei prokuratūrai ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai pagal kompetenciją. 

I. Degutienės nuomone, dėl per rinkimus kilusių nesklandumų dalį atsakomybės turėtų prisiimti ir politinės partijos, kurios deleguoja apygardų ir apylinkių komisijų narius.

Seimo pirmininkė gailėjosi, kad parlamentarai vadovauti VRK pasirinko Z. Vaigauską, o ne jos siūlytą teisininką Audrių Kasinską.

„Aš pradžioje ir neteikiau Z. Vaigausko į pirmininko postą. Buvo teiktas kitas žmogus. Bet Seimas priėmė kitokį sprendimą. Vėliau, kai buvo pateikta Z. Vaigausko kandidatūra, jai Seimas beveik vienbalsiai pritarė. Dabar matome, kad pirmasis variantas, pirmasis pasirinkimas gal buvo ir teisingesnis“, - žurnalistams po susitikimo su Z. Vaigausku sakė I. Degutienė.

„VRK pirmininkas yra senai dirbantis, galėjo įžvelgti, kad taip gali atsitikti“, - prastą apylinkių komisijų darbą komentavo I. Degutienė.

Gavo penkis prašymus anuliuoti rinkimų rezultatus

Pasibaigus Seimo rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukė penkių prašymų anuliuoti rinkimų rezultatus.

„Šiai dienai esame gavę penkis prašymus pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais kai kuriose apygardose“, - antradienį po susitikimo su Seimo pirmininke Irena Degutiene žurnalistams sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jo teigimu, prašymai grindžiami tuo, kad tose apygardose galėjo būti pirkti rinkėjų balsai, būta daug politinės reklamos pažeidimų.

Z. Vaigauskas atskleidė, kad prašymai gauti iš Naujosios Vilnios, Vilniaus-Širvintų rinkimų apygardų.

Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) antradienį pranešė reikalaujanti perskaičiuoti balsus Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje, kur, anot sąjungos pranešimo, vyko daug abejonių keliantis balsų skaičiavimo procesas ir galimai buvo klastojami rinkimų rezultatai.

Kaip teigia LVŽS, rinkimų naktį VRK puslapyje pasirodė išankstiniai rezultatai iš Biržų-Kupiškio apygardos, o ryte suskaičiavus 41 apylinkės (iš 42) balsus LVŽS kandidatė Nijolė Šatienė užtikrintai pirmavo. Tačiau iki pirmadienio vėlaus vakaro nebuvo skelbiami duomenys iš vienintelės - Kaštonų - rinkimų apylinkės.

Toje pačioje apylinkėje buvo nustatytas itin didelis negaliojančių biuletenių skaičius. Po to, kai VRK interneto puslapį pasiekė minėtos apylinkės duomenys, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė buvo eliminuota iš tolimesnės rinkimų kovos, o antrame ture atsidūrė Darbo partijos ir Socialdemokratų kandidatai.

LVŽS atstovai apygardoje taip pat nustatė, kad didelis sugadintų biuletenių skaičius buvo būtent tose apylinkėse, kur skelbiami mažesnį Nijolės Šatienės rezultatai.

VRK per šiuos rinkimus sulaukė ypatingai didelio skaičiaus skundų dėl rinkimų teisės aktų pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.