Kiti laikai, kiti politiniai papročiai

Kas yra ta išmanioji diplomatija? Dėl to laužėme galvą nuo pat prezidentės D.Grybauskaitės metinio pranešimo, kuriame tai ir buvo paminėta. Bet atsakymas į šį klausimą rastas!

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Oct 18, 2012, 8:43 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:02 AM

Išmanioji diplomatija – kai pasikvieti svečią į namus, kuriuose yra pats remonto įkarštis.

Pasakykite, ar daug kas iš jūsų girdėjo, jog šį pirmadienį į Lietuvą pirmą kartą su oficialiu vizitu atvyko Monako kunigaikštis Albert’as II ir kunigaikštienė Charlene, kurie susitiko su prezidente D.Grybauskaite?

Šis vizitas išties istorinis – ne tik tuo požiūriu, kad Lietuvą retai aplanko europietiško mėlynojo kraujo atstovai.

Tai pirmas Europoje populiaraus Monako vadovo apsilankymas mūsų šalyje, kuri diplomatinius santykius su nedidele, tačiau turtinga ir spalvinga valstybe užmezgė tik praėjusių metų balandį.

Tačiau kiek Lietuvos piliečių apie visa tai išgirdo – įskaitant ne tik paprastus mirtinguosius, bet ir politikus? Juk šalį tuo metu krėtė (ir tebekrečia) rinkimų karštligė, taigi tik su ja susijusios naujienos iš Prezidentūros tautą ir galėjo sudominti.

Kita vertus, anksčiau, kai į Lietuvą atvykdavo karaliai ir princai, įtakingų valstybių vadovai, būdavo šventė ne tik Vilniui, bet ir visai valstybei.

Vilniečiams ir sostinės svečiams buvo sudaromos galimybės bent Rotušės aikštėje jiems pamojuoti, jų žodį išgirsti.

Nieko keista, kad ir oficialioji vakarienė aukštųjų svečių garbei šį kartą buvo veikiau panaši į šeimos susibūrimą – joje dalyvavo vos pora dešimčių asmenų.

Turniškių tvirtovėje nuobodžiaujančiai ir „ceremoninę” užsienio politiką besistengiančiai išguiti D.Grybauskaitei daugiau tiesiog nereikėjo.

Anksčiau bent šimtas įvairių profesijų svečių buvo pakviečiami į Prezidentūrą, kad galėtų pasididžiuoti savo valstybe.

Dabar – kiti laikai, kiti papročiai. Kam žmonėms jaudintis dėl kunigaikščių, kai valstybėje tiek daug problemų? O čia dar rinkimai, nuo kurių baigties vis labiau prezidentei skauda galvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?