VRK pripažino, kad Darbo partijos kandidatas papirkinėjo rinkėjus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)

Jei VRK pripažintų negaliojančiais rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų - Visagino apygardoje, tokiu atveju būtų skelbiami pakartotiniai rinkimai šioje apygardoje, kurie būtų surengti maždaug po pusmečio.<br>R. Danisevičius
Jei VRK pripažintų negaliojančiais rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų - Visagino apygardoje, tokiu atveju būtų skelbiami pakartotiniai rinkimai šioje apygardoje, kurie būtų surengti maždaug po pusmečio.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

2012-10-20 20:36, atnaujinta 2018-03-15 23:37

Sprendimą dėl galimo rinkimų rezultatų anuliavimo šioje vienmandatėje apygardoje VRK žada priimti sekmadienio posėdyje, tačiau jau šeštadienį vykusiame posėdyje didesnė dalis kalbėjusiųjų VRK narių pasisakė už tai, kad tokių akivaizdžių, organizuotų ir sisteminių pažeidimų toleruoti negalima ir kad rezultati šioje apygardoje būtų pripažinti negaliojančiais.

Jei VRK pripažintų negaliojančiais rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų - Visagino apygardoje, tokiu atveju būtų skelbiami pakartotiniai rinkimai šioje apygardoje, kurie būtų surengti maždaug po pusmečio.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį panaikino kandidato į Seimo narius „darbiečio“ Rimvydo Podolskio teisinį imunitetą.

To VRK pranešė Utenos rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Genadijus Jefimovas. Jis tvirtino, kad per ikiteisminį tyrimą surinkti duomenys dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, leidžia įtarti, kad R. Podolskis pirko rinkėjų balsus.

Kandidatai į Seimo narius turi teisinę neliečiamybę, kurią panaikinti gali tik VRK. To nepadarius, kandidatų negalima apklausti įtariamuoju.

Per praėjusį sekmadienį vykusį pirmąjį rinkimų turą R. Podolskis su „tvarkiečiu“ Algimantu Dumbrava surinko daugiausia balsų ir pateko į antrą rinkimų turą. Jis vyks spalio 28 dieną.

Darbo partijos taryba penktadienį sustabdė R. Podolskio narystę partijoje.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudaryta darbo grupė iš naujo perskaičiuoja rinkėjų balsus Kaštonų apylinkėje, priklausančioje Biržų - Kupiškio vienmandatei apygardai.

Tokį sprendimą VRK nariai priėmė atsižvelgdami į padarytus balsų skaičiavimo pažeidimus Kaštonų apylinkėje, taip pat ir apygardos rinkimų komisijos darytus pažeidimus.

Biržų - Kupiškio apygardai priklausančios Kaštonų rinkimų apylinkės komisija nei rinkimų dienos vakarą - sekmadienį, nei kitą dieną po rinkimų - pirmadienį nesugebėjo suskaičiuoti balsavimo biuletenių, tai teko padaryti Biržų- Kupiškio apygardos komisijos nariams.

„Nesuvokiamas darbo organizavimas. (...) Nežinau, kokiu būdu galima išgelbėti rinkimų rezultatus šioje apygardoje ir rinkėjus apsaugoti nuo pakartotinio balsavimo šioje apygardoje“, - šeštadienį komisijos posėdyje replikavo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Biržų - Kupiškio apygardos komisija pirmadienį iš Kaštonų apylinkės atsivežė visus biuletenius ir juos suskaičiavo.

„Mes suskaičiavome jų balsus, nes apylinkės komisija to nesugebėjo. Ten buvo chaosas, pirmininkas nesugebėjo organizuoti darbo, gauta daug skundų dėl pažeidimų“, - šią savaitę sakė Biržų - Kupiškio apygardos rinkimų komisijos narys Renas Čygas.

Skundą dėl šio įvykio parašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jos teigimu, „48 negaliojantys biuleteniai Biržų-Kupiškio apygardoje greičiausiai buvo klastojimo įrankis“.

Be to sąjunga nurodo, esą „rinkimų naktį minėtoje apylinkėje vietoj darbo vyko tikros linksmybės – vienos iš partijų, kurios kandidatas tik po šios rinkimų apylinkės rezultatų yra patekęs į antrąjį rinkimų turą, atstovai Kaštonų rinkimų apylinkėje surengė puotą“.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Liutauras Ulevičius, kuruojantis Biržų- Kupiškio apygardą, šeštadienį VRK posėdyje siūlė pripažinti negaliojančiais Seimo rinkimų ir referendumo rezultatus šioje apygardoje. Sprendimą dėl to komisija turėtų priimti po to, kai bus perskaičiuoti balsai Kaštonų apylinkėje.

Daugiausiai balsų Biržų- Kupiškio apygardoje gavo socialdemokratų kandidatas Aleksandras Zeltinis (17,16 proc.), su juo antrajame ture dėl mandato kovos vos keliais balsais atsilikęs „darbiečių“ iškeltas Ritas Vaiginas, gavęs 17,1 proc. rinkėjų balsų.

Trečia apygardoje liko valstiečių ir žaliųjų kandidatė Nijolė Šatienė, surinkusi 16,98 proc. rinkėjų balsų, nuo savo varžovų atsilikusi pora dešimčių balsų.

Policijos departamento duomenimis, pastarąją Seimo rinkimų savaitę policija iš viso yra gavusi 272 pranešimus apie galimus pažeidimus Seimo rinkimuose ar referendume dėl naujos atominės elektrinės, daugiau nei pusė jų gauta Vilniaus apskrityje. Iš viso pradėta 14 ikiteisminių tyrimų.

Kaip nurodoma Policijos departamento pateiktoje informacijoje Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), nuo spalio 10 iki spalio 17 dienos daugiausia pranešimų - 127 - gauti iš Vilniaus apskrities, iš Kauno apskrities - 36, iš Alytaus apskrities - 24.

Policijos departamento duomenimis, 13 ikiteisminių tyrimų pradėta pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 172 straipsnį - dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise, ir vienas - pagal BK 154 straipsnį - dėl šmeižto.

Daugiausia ikiteisminių tyrimų dėl pažeidimų rinkimuose atlieka Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, kurio pareigūnai šiuo metu vykdo 3 tyrimus, po du ikiteisminius tyrimus vykdo Vilniaus, Klaipėdos, Utenos ir Alytaus policijos komisariatai, po vieną tyrimą - Šiaulių ir Marijampolės komisariatai.

Kaip nurodoma Policijos departamento rašte VRK, daugiausia ikiteisminių tyrimų - šeši - atliekama pagal galimai Darbo partijai nusikalstama veika padarytą naudą, dviejuose ikiteisminiuose tyrimuose minima Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai, kurios kandidatų naudai galimai daryti pažeidimai, dar du tyrimai susiję su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovais, dar kelių tyrimų atveju konkrečios partijos nenurodomos.

Seimo rinkimų pirmasis rinkimų turas vyko praėjusį sekmadienį, spalio 14 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.