Dėl rinkėjų papirkinėjimo VRK panaikino rinkimų rezultatus Zarasų - Visagino apygardoje

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį pripažino negaliojančiais pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatus Zarasų-Visagino apygardoje. Taip pasielgti nuspręsta dėl to, kad šioje apygardoje kandidatavęs "darbietis" Rimvydas Podolskis papirkinėjo rinkėjus. 

Sekmadienį posėdžiavusi VRK oficialiai tvirtino rezultatus vienmandatėse rinkimų apygardose.<br>R. Danisevičius
Sekmadienį posėdžiavusi VRK oficialiai tvirtino rezultatus vienmandatėse rinkimų apygardose.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt

Oct 21, 2012, 11:06 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:17 PM

Už tokį sprendimą balsavo 12 VRK narių, prieš pasisakė 3 iš jų. VRK šeštadienį jau buvo pripažinusi, kad R. Podolskis papirkinėjo rinkėjus ir taip šiurkščiai pažeidė rinkimų įstatymą. 

VRK nusprendė, kad dėl to, kad Zarasų-Visagino apygardoje rinkėjai buvo masiškai papirkinėjami, padarytas šiurkštus rinkimų įstatymo pažeidimas ir todėl rinkėjams šioje apygardoje turi būti suteikta teisė balsuoti iš naujo. 

Penktadienį VRK prokuroro Genadijaus Jefimovo prašymu panaikino R. Podolskio teisinį imunitetą. G. Jefimovas teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių teigti, kad R. Podolskis pirko balsus. 

Į antrą rinkimų turą kartu Zarasų-Visagino apygardoje buvo patekę "tvarkietis" Algimantas Dumbrava ir R. Podolskis. A. Dumbrava surinko 28,82 proc. balsų, R. Podolskis – 17,25 proc. Trečioje vietoje likęs socialdemokratas Nikolajus Gusevas surinko 15,47 proc. balsų. 

Visose kitose vienmandatėse rinkimų apygardose rezultatai sekmadienį pripažinti galiojančiais. 

Pakartotiniai rinkimai Zarasų-Visagino apygardoje turėtų būti surengti maždaug po pusmečio. 

Daugiamandatės apygardos rezultatai turėtų būti tvirtinami po antrojo rinkimų turo. 

Trijose vienmandatėse apygardose, kur Seimo nariai išrinkti jau pirmajame rinkimų ture. Kėdainiuose „darbietė“ Virginija Baltraitienė surinko daugiau kaip pusę - 54,7 proc. - atėjusių rinkėjų balsų, Vilkaviškyje socialdemokratas Algirdas Butkevičius gavo 66,03 proc. balsų ir Vilniaus-Šalčininkų apygardoje Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonardas Talmontas - 61,21 proc. balsų.

VRK sprendimu, šie pirmajame ture daugiau nei pusę rinkėjų balsų surinkusieji kandidatai patvirtinti išrinktais į naujos kadencijos Seimą.

Iš rinkėjų sąraše įrašytų 2 mln. 584 tūkst. 481 rinkėjų praėjusį sekmadienį vykusiuose eiliniuose rinkimuose į Seimą dalyvavo 52,9 proc. piliečių.

70 Seimo narių Lietuvoje renkami daugiamandatėje apygardoje, 71 - vienmandatėje.

 Pirmiausia rezultatai patvirtinti Kėdainių, Vilniaus-Šalčininkų, Vilkaviškio, Naujamiesčio, Senamiesčio, Antakalnio, Fabijoniškių, Šeškinės, Justiniškių, Karoliniškių, Lazdynų rinkimų apygardose. 

Didesnių diskusijų kilo tik tvirtinant rezultatus Vilniaus-Šalčininkų rinkimų apygardoje, kur vienoje rinkimų apylinkėje paštu balsavusiųjų biuleteniai iš vokų buvo išimti per anksti, dar nesibaigus balsavimui rinkimų dieną. 

Nuspręsta, kad nors tai ir buvo procedūrinis pažeidimas, balsai buvo suskaičiuoti teisingai ir rinkimų rezultatų paveikti negalėjo. 

Dar kelių apygardų - Šeškinės, Karoliniškių - gauti skundai buvo apsvarstyti, bet nuspręsta, kad į juos buvo atsižvelgta ir kad rinkimų rezultatams jie įtakos neturėjo 

Visose apygardose rezultatai patvirtinti bendru sutarimu. 

Vėliau Vyriausioji rinkimų komisija sekmadienį Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatus „problemine“ vadintoje Naujosios Vilnios rinkimų apygardoje. 

Naujojoje Vilniuje rinkimus laimėjo Darbo partija (18,33 proc. balsų), o į antrą turą pateko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas Tadeušas Andžejevskis (19,83 proc.)bei Darbo partijos atstovas Sergejus Ursulis (13,14 proc.).. 

VRK buvo gavusi kelių partijų atstovų skundus, kuriuose buvo nurodomi pažeidimai daryti balsavimo dieną. Vienas jų - organizuotas romų tautybės žmonių balsavimas Kirtimų rinkimų apylinkėje. 

Skundus tikrinusi VRK darbo grupė nustatė, jog įvertinus įvairius neatitikimus galbūt papirkti buvo 76 balsai Kirtimų apylinkėje, tačiau šis skaičius esminės įtakos visos Naujosios Vilnios apygardos rezultatui neturėjo. Todėl balsų dauguma VRK nusprendė patvirtinti rinkimų rezultatus šioje apygardoje, nepaisant nustatytų pažeidimų. 

VRK pirmininkas Z. Vaigauskas jau patvirtinus rezultatus apygardoje siūlė nustatytus pažeidimus Kirtimų apylinkėje pripažinti šiurkščiais. 

„Kas iš to? Jei pripažinsime, kad buvo padaryta šiurkščių pažeidimų, mes turėsime daugiau pagrindo vertinti pažeidimus, jei ir antrame rinkimų rate pasikartos situacijos, turėsime pagrindo naikint rezultatus antrame ture, jei vėl bus pasikartojančių pažeidimų“, - aiškino Z. Vaigauskas. 

Tačiau didesnioji dalis VRK narių šiam siūlymui prieštaravo, teigdami, jog nėra aišku, kas konkrečiai padarė pažeidimus. 

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, rinkimai gali būti pripažinti negaliojančiais, jei esminės įtakos rinkimų rezultatams turėjo viena iš šių aplinkybių - dokumentų suklastojimas, dokumentų praradimas, šiurkštūs įstatymų pažeidimai perkant rinkėjų balsus, dovanomis ar kitais būdais skatinant rinkėjus. 

VRK taip pat pažymėjo, kad net ir pašalinus Kirtimų apylinkės balsus iš Naujosios Vilnios apygardos balsų, S. Uršulo persvara prieš A. Paleckį liktų pakankamai akivaizdi. 

Vėliau VRK patvirtino pirmojo rato rezultatus ir Biržų-Kupiškio apygardoje. Už tokį sprendimą balsavo 10 VRK narių, prieš – 5. 

Biržų-Kupiškio apygardoje abejonių dėl rinkimų rezultatų kilo dėl didelio Kaštonų apylinkėje dingusių biuletenių skaičiaus, kuris buvo didesnis, negu balsų skirtumas tarp vienmandatės apygardos kandidatų. Taip pat šioje apylinkėje sugadintų biuletenių skaičius daugiamandatėje ir vienmandatėje apygardose skyrėsi itin reikšmingai. 

Be to, šios apylinkės komisija pati nesugebėjo suskaičiuoti balsų – tai už ją padarė apygardos komisijos nariai, iš jos paėmę biuletenius. 

Šeštadienį VRK pati perskaičiavo Kaštonų apylinkės balsus. Skaičiuodama balsus VRK rado neatitikimų, apylinkės komisijos nariams pildant dokumentus, tačiau, anot VRK narių, perskaičiavusių balsus, pačiame balsų skaičiavime esminių klaidų nebuvo padaryta. 

Vėliau VRK patvirtino rezultatus Trakų-Elektrėnų apygardoje. Čia rinkimų pirmojo turo rezultatai buvo patvirtinti vienbalsiai ir be ilgų diskusijų, pripažinus, kad skundas, prašantis jų nepatvirtinti dėl neva Darbo partijos apygardoje pirktų balsų, nėra pagrįstas. 

Po ilgų diskusijų VRK patvirtino rinkimų rezultatus ir Vilniaus-Trakų apygardoje. Šioje apygardoje dėl rinkėjų papirkinėjimo ikiteisminių tyrimų nebuvo pradėta, tačiau daug rinkimų stebėtojų užfiksavo pažeidimus, apie kuriuos duomenis vėliau pateikė VRK. 

Po ilgos diskusijos surengus balsavimą, ar paskelbti rinkimų rezultatus Vilniaus-Trakų apygardoje negaliojančiais, už tai balsavo 6 VRK nariai, prieš – 9. 

Pasak rinkimų stebėtojų, Vilniaus-Trakų apygardoje įvairiose apylinkėse netoli balsavimo vietų buvo perkami balsai, balsuoti masiškai buvo vežami asocialūs asmenys, kurie balsuoti ateidavo su partijos lankstinuku ir nurodymais už ką balsuoti, dažniausiai jiems būdavo sakoma balsuoti už Darbo partiją. Policija į pažeidimus reagavo lėtai, o rinkimų komisijos buvo apatiškos.

Antrasis rinkimų turas vyks spalio 28 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.