Vilniečio laisvės rūmai - ankštas kemperis ant Vilnios kranto

Nuo birželio Vilniuje, Aukštaičių gatvėje, prie Vilnios sustojo kemperis su egzotiška šių laikų šeimyna.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 21, 2012, 3:11 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:27 PM

Tatuiruočių meistrui 39 metų G. Bardauskui su 33 žmona Vilija ir dviejomis dukromis - 2,5 metų Meile ir 12 metų Ema - nebuvo ankšta šešių kvadratų namelyje ant ratų. 

Policija nesikabinėjo

Keturi gultai, mažas šaldytuvas ir miniatiūrinė viryklė, stalas - tai ir visa "hipiuojančios" šeimynos buitis.

 "Vasarą mes atidarydavome kemperio sienas, pasiklodavome kilimą - visa Vilnios pakrantė buvo mūsų namai.  Kiekvieną savaitgalį kur nors važinėdavome.  Mūsų namai - visas pasaulis, o ne keturios daugiabučio narvelio sienos", - didžiuodamasis sakė Giedrius.

Namelyje ant ratų įrengtas autonominis šildymas.  Giedrius, nepaisydamas vėstančio oro, kasdien maudosi Vilnioje.  Savaitgaliais šeima išsikaitina pas draugus pirtyje.

Kemperio gyventojus keletą kartų aplankė policija, klausinėjo, ką čia šeima veikia.  Bet, neįžvelgę jokio įstatymų pažeidimo, klajūnus paliko ramybėje. 

Skurdas nesmaugia

Čigonišką gyvenimo būdą šeima pasirinko maždaug prieš metus.  Iki atsikraustydami į Paupį, vilniečiai stovyklavo Belvederyje, bet Giedriui ir Vilijai buvo neramu dėl mergaičių saugumo atokioje vietoje.

Klajokliais Bardauskai tapo ne iš skurdo.  Kaip įrodymas - lietuviai turi 4 hektarų raudonmedžių plantaciją Ekvadore, prie Ramiojo vandenyno pakrantės.  Prieš savaitę ten jau išskrido Vilija su dukromis.

"Pinigų aš turiu pakankamai, juk jų nereikia daug.  Ko žmogui iš tiesų reikia?  Paprasto ir šviežio maisto, paprastų švarių drabužių.  Tinka ir kemperio stogas virš galvos, jei tik ne kiauras ir lietus nepralyja. Man labai keista matyti prekybos centruose prikrautas lentynas daiktų, kurie žmogui iš tiesų nebūtini", - dėstė savo gyvenimo būdo sampratą vilnietis. 

Keliaus ir į Antarktidą

Po dviejų savaičių ir Giedrius išskris pas šeimą, į Ekvadorą.  Jau anksčiau išmaišęs Amazonės džiungles, jis rengiasi daug sunkesnei ir rizikingesnei kelionei. Su draugais G.Bardauskas rengia ekspediciją nuo pusiaujo, kuris juosia Ekvadorą, iki Pietų ašigalio.  Planuojama, kad ekspedicija prasidės po Naujųjų metų ir truks 4 mėnesius.

"Antarktidoje yra buvę lietuvių, bet mūsų trispalvė Pietų ašigalyje dar neplazdėjo.  Mūsų tikslas - ją ten įsmeigti.  Svarbiausia mums užmegzti ryšius su Antarktidoje įsikūrusia amerikiečių mokslininkų baze, kad jie padėtų gauti transportą nusigauti iš Antarktidos pakrantės į ašigalį", - savo planus dėstė drąsuolis.

Pirks sodybą Lietuvoje

G. Bardausko pasaulėžiūra - savotiškas Rytų filosofijos, praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio hipių filosofijos ir asketiškos gyvensenos mišinys.

Tiesa, išoriškai Giedrius nepanašus į hipį - nusiskutęs plikai.  Jis paaiškino savo plaukus sudeginantis - taip esą duodantis žinią Aukštčiausiajam apie savo mintis, nuveiktus darbus.

Savo situaciją G.Bardauskas vadina "buvimu kelyje".  Sėdęs prie namelio ant ratų vairo jis sakė pradėjęs ne šiaip klajones fizine prasme, bet ir dvasinę kelionę, kurios tikslas - sunaikinti savąjį "ego".

"Turiu atiduoti skolą civilizacijai.  Juk ji mane išaugino, baigiau mokslus, įgijau specialybę.  Noriu kuo greičiau atsiskaityti su įsipareigojimais pasauliui, įsigyti sodybą Lietuvoje, ramioje vietoje ir gyventi santarvėje su gamta, pagal jos dėsnius.  O pagrindinis gamtos įstatymas - laisvė", - dėstė G. Bardauskas. 

Išminties semiasi iš knygos

G.Bardauskas savęs nelepina nuo vaikystės.  Būtent todėl jis ir pasirinko asketišką gyvenimo būdą, kad priprastų prie skurdžios buities, rūsčios aplinkos. Giedrius keliauti po pasaulį mintyse pradėjo jau nuo vaikystės, perskaitęs nuotykių knygas.  Dabar parankinė asketo knyga yra A. de Saint Exupery "Mažasis princas" iš kurios Giedrius pasisemia minčių, padedančių orientuotis savo vidiniame pasaulyje.

Net ir penktadienį ryte jis duris žurnalistams atvėrė rankiose laikydamas šią knygą.

Baigęs audiovizualinio meno studijas Šiaulių pedagoginiame universitete, G.Bardauskas įsikūrė Vilniuje, verčiasi tatuiruočių piešimu. Žmona Vilija užsiima makrame menu:  iš augalų sėklų veria papuošalus pagal Pietų Amerikos indėnų tradicijas.

Giedriui gaila, kad tatuiruotės tapo gryna komercija, virto kiču. "Iš tiesų tatuiruotės yra slaptas gyvenimo kodas.  Pietų Amerikos indėnai tiki, jog jų gyvenimą lemia piešiniai ant kūno.  Mane tatuiravo Amazonės indėnai, aš jiems išpiešiau veidus", - kalbėjo klajoklis.

Į nosį įkando smauglys

Į Pietų Ameriką G. Bardauskas pirąkart nuvyko 2007 metais.  Jis dalyvavo ne vienoje etnografų ekspedicijoje, kurių metu buvo tiriama Amazonės džiunglėse gyvenančių indėnų kultūra.

Džiunglėse G. Bardauskui teko patirti ir pavojingų nuotykių:  į nosį įkando smauglys.  Susidūrimą su didžiuliu ropliu iki šiol mena nedidelis randas.

"Tiesiog atsidūriau netinkamoje vietoje ir netinkamu laiku", - nenorėdamas leistis į smulkmenas paaiškino G. Bardauskas.

Ekvadoras primena rojų

 Kartą paragavęs laisvės ir kelionių skonio, G. Bardauskas jau negalėjo sustoti.  Vasarą padirbėjęs Lietuvoje, jis už sutaupytus pinigus įsigijo 4 hektarų raudonmedžio giraitę Ekvadore, Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Žemė ten pigi. "Ten tikras rojus, visada šilta, šildymo kainos tikrai nerūpi.  Bet viso gyvenimo praleisti Pietų Amerikoje neketinu.  Paklajosiu dar po pasaulį, sukaupsiu pinigų ir pirksiu žemės Lietuvoje", - planavo Giedrius.

Paklaustas, ar žmonai nebuvo sunku susitaikyti su asketiškomis gyvenimo sąlygomis namelyje ant ratų prie Vilnios, klajūnas šypsodamasis atsakė: "Iš pradžių murmėjo, bet greitai priprato.  Juk nepalyginsi gyvenimo kalėjimą primenančiame daugiabutyje su gyvenimu čia, kur gali vaikščioti nuogas, klausytis garsios muzikos, apskritai daryti ką tik nori, nepažeisdamas įstatymų. Pagaliau, pagyvenęs spartietiškai, įvertini ir jaukias baltas namines šlepetes".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.