Rinkimų biuleteniai - nepadirbinėjami, bet ir nesaugomi

Valstybės dokumentų technologinės

Biuletenių daugiamandatei, vienmandatėms apygardoms bei referendumui buvo atspausdinta 2,5-2,7 mln. vienetų.<br>ELTA
Biuletenių daugiamandatei, vienmandatėms apygardoms bei referendumui buvo atspausdinta 2,5-2,7 mln. vienetų.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2012, 4:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:53 PM

„Jei yra pasiruošta, per kelias valandas galima prispausdint“, - sakė V. Juknevičius, Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje pirmadienį paklaustas, ar rinkimų dieną slapta išsinešus iš apylinkės biuletenį būtų spėta jį padirbti.

„Biuleteniai šiuo metu yra nesaugomi, nes tam, kad juos saugotų, VRK turėtų kreiptis į komisiją, kuri priskiria dokumentus lygiui ir polygiui, ir gavę konkretų lygį ir polygį mes darom dokumentą, šiuo metu VRK nesikreipė dėl biuletenių. Aš suvokiu, kodėl, nes yra per trumpas tarpas ir juos pagamint kaip saugų dokumentą yra sudėtinga laike“, - komisijos posėdyje kalbėjo V. Juknevičius.

Jis tvirtino, jog siekiant labiau apsaugoti biuletenius, t.y. spausdinant su vandens ženklais, imantis kitokių saugiklių, jų gaminimas užtruktų apie dvi savaites ilgiau ir kainuotų brangiau.

Tuo pačiu pirmadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavęs V. Juknevičius sakė, jog iki šiol nėra fiksuota atvejų, kad balsadėžėse būtų rasta padirbtų biuletenių.

Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtino, jog padirbti biuletenį nebūtų paprasta.

„Popierius yra plonas, specialus, sąlyginai retas, yra „tinklelis“, kurio su kopijavimo aparatu padaryti praktiškai negalima, biuletenių šaknelės turi unikalų numerį“, - komisijos posėdyje sakė Z. Vaigauskas.

VRK vadovas taip pat pateikė informaciją, kad šiuo metu biuletenio kaina yra 1,9-2,7 cento, o spausdinant jų su apsaugos priemonėmis kaina galėtų kilti ir iki lito. Z. Vaigauskas pažymėjo ir tai, jog rinkimų komisijos vykdo biuletenių apskaitą ir būtų pastebėta, jei urnoje būtų įmesta daugiau biuletenių nei pažymėta atėjusių balsuoti rinkėjų.

„Iš pradžių yra atliekama gautų biuletenių apskaita, įrašoma į protokolą, visi biuleteniai pagal parašą ir atvykimo lapelius nustatoma, kiek išduota, po to nustatoma, kiek yra biuletenių likę, jie perskaičiuojami“, - sakė Z. Vaigauskas.

Seimo Antikorupcijos komisija pirmadienį surengė posėdį aiškintis Seimo rinkimų biuletenių spausdinimo klausimams. Komisija domėjosi, koks skaičius biuletenių atspausdintas, ar nebuvo galimybės jų padirbinėti.

Biuletenių daugiamandatei, vienmandatėms apygardoms bei referendumui buvo atspausdinta 2,5-2,7 mln. vienetų.

Sprendimą gins teisme

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad komisijos sprendimą panaikinti Seimo rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje teks ginti teisme.

„Nutarta anuliuoti rezultatus vienoje apygardoje, čia yra kolegialus sprendimas, be abejonės, jį dar reikės ginti teisme“, - pirmadienį žurnalistams sakė Z. Vaigauskas, komentuodamas partijos Tvarka ir teisingumas ketinimus kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą.

VRK pirmininko asmenine nuomone, rinkėjams reikėjo sudaryti galimybę dar kartą išreikšti savo nuomonę ir Šilutės-Pagėgių, Vilniaus-Trakų rinkimų apygardose. Z. Vaigauskas taip pat linkęs manyti, kad dėl techninių dalykų buvo problemų nustatant rinkimų rezultatus Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje.

Paklaustas, ar yra galimybių panaikinti vieno kandidato ir vienos partijos rinkimų rezultatus, Z. Vaigauskas tvirtino, kad tokios galimybės nėra.

„Galbūt įstatymo leidėjas dėl to susimąstys, kad galima tokia situacija, kad turima problemų su vienos partijos arba su vienos partijos kai kuriais atskirais kandidatais“, - sakė Z. Vaigauskas.

VRK sprendimą panaikinti rinkimų rezultatus Zarasuose „tvarkiečiai“ skųs teismui. Pasak partijos pirmininko pirmojo pavaduotojo Valentino Mazuronio, nelogiška ir neteisinga naikinti rinkimų rezultatus visoje apygardoje, jeigu įstatymams nusižengė vienas iš kandidatų.

„Kuo dėti kiti kandidatai, piliečiai, atėję į rinkimus ir laisva valia balsavę už konkretų savo pasirinktą asmenį, kuris sąžiningai dalyvavo rinkimų kovoje. Taip pažeidžiami ne tik kandidatų teisėti lūkesčiai, bet, naikinant rezultatus, paneigiamas teisėtas dalies visuomenės pasirinkimas“, - sakė V. Mazuronis.

Jo teigimu, nesuprantama, kodėl VRK mano, kad balsai pirkti tik vienmandatėje apygardoje, o daugiamandatėje jau balsuota sąžiningai.

„Nesuprantu, kodėl baudžiamas mūsų partijos kandidatas Algimantas Dumbrava, kuriam nėra jokių pretenzijų“, - piktinosi politikas.

Zarasų-Visagino vienmandatėje apygardoje už penkiolika kandidatų pirmame ture balsavo daugiau kaip 16 tūkstančių kandidatų. Daugiausiai, beveik penki tūkstančiai iš jų, pasisakė už partijos Tvarka ir teisingumas kandidatą A. Dumbravą.

Sekmadienį VRK sprendimu pripažintas šiurkščiai pažeidęs rinkimų įstatymą Darbo partijos kandidatas Rimvydas Podolskis surinko beveik tris tūkstančius balsų.

Prieš savaitę vykusiuose rinkimuose daugiausiai balsų - 19,82 proc. - ir 17 mandatų daugiamandatėje apygardoje gavo Darbo partija. Antri su 18,37 proc. balsų ir 15 mandatų liko socialdemokratai, o treti esantys konservatoriai su 15,08 proc. balsų gavo 13 mandatų.

Po septynis mandatus pasidalijo 8,57 proc. balsų gavęs Liberalų sąjūdis ir 7,99 proc. balsų surinkusi Drąsos kelio partija. Šešis mandatus su 7,31 proc. balsų gauna partija „Tvarka ir teisingumas“, penkis mandatus - 5,83 proc. balsų gavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Kitos partijos neperkopė 5 proc. barjero ir daugiamandatėje apygardoje mandatų dalybose nedalyvauja.

Iš rinkėjų sąraše įrašytų 2 mln. 584 tūkst. 481 rinkėjų eiliniuose rinkimuose į Seimą dalyvavo 52,9 proc. piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.