Prokurorai deda tašką kraujo skandale

Vilniaus apylinkės prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo ligoniams perpilant donorų kraują. Vadinamasis kraujo skandalas įsiplieskė pernai vasarą, kai pasklido žinia, jog VšĮ „Nacionalinis kraujas centras“ ligoninėms tiekia galbūt prastos kokybės kraują. Pradėti ikiteisminį tyrimą prokurorai ryžosi tik tada, kai problemą ėmėsi aiškintis Seimo Antikorupcijos komisija. Sausį tyrimas jau kartą nutrauktas neradus įrodymų, kad kraujas buvo skiedžiamas. Tačiau tokį sprendimą apskundė parlamentarai, sužinoję, kad pagrindiniai galimo sukčiavimo įrodymai - kraujo mėginiai nesudomino tyrėjų ir sugedo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės šaldytuve.

Nors tyrimas ir baigtas, prokurorai taip ir neatsakė į klausimą, ar Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo perpilamas kokybiškas kraujas.<br>T. Bauras
Nors tyrimas ir baigtas, prokurorai taip ir neatsakė į klausimą, ar Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo perpilamas kokybiškas kraujas.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Oct 23, 2012, 6:06 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:12 PM

Ikiteisminis tyrimas nutrauktas antrąkart ir greičiausiai nebebus atnaujintas. Pernai vasarą paskelbus, kad Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei (RVUL) buvo tiekiamas kraujas su mažesniu nei reikalaujama hemoglobino kiekiu, donorų gretos ėmė retėti. Netrukus tai pajuto didžiosios šalies ligoninės, atliekančios daugiausiai operacijų ir sunaudojančios po pusšimtį kraujo komponentų maišelių per parą. Jų šaldytuvai su retesnių grupių kraujo atsargomis grėsmingai ištuštėjo.

Pareikalavus Seimo Antikorupcijos komisijai sveikatos apsaugos ministro sudaryta komisija ėmėsi rengti ligoninėms tiekiamo kraujo kokybės patikrinimus įvairiose šalies gydymo įstaigose ir kraujo centruose. Ministerija tvirtino, jog nekokybiško kraujo mėginiuose nebuvo rasta.

Generalinė prokuratūra jau daugiau kaip trejus metus tebevykdo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neteisėtos „Nacionalinio kraujo centro“ veiklos išvežant donorų kraujo plazmą į užsienį. Juodas šešėlis krito ir ant pagrindinio šios įstaigos konkurento – UAB „Kraujo donorystės centro“, kurio vadovui vasarį Specialiųjų tyrimų tarnyba pareiškė įtarimus piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir neteisėtu vertimusi ūkine, komercine veikla.

Įtariama, kad, pažeidžiant teisės aktuose nustatytą tvarką ir neturint reikiamų leidimų parduoti kraujo plazmą, 2007–2009 m. buvo organizuotas neteisėtas iš donorų surinktos šaldytos kraujo plazmos išvežimas į Austriją.

Pareigūnų duomenimis, versdamasis šia veikla UAB „Kraujo donorystės centras“ gavo beveik 6 mln. litų pajamų. Bendrovės vadovas Artūras Jonas Venslauskas jam mestus kaltinimus neigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.