Teisėsauga atlieka 18 ikiteisminių įvykių, susijusių su rinkimais

Dėl galimų pažeidimų Seimo

Nuo trečiadienio iki sekmadienio visoje šalyje dirba sustiprintos policijos pajėgos.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Nuo trečiadienio iki sekmadienio visoje šalyje dirba sustiprintos policijos pajėgos.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-10-24 11:13, atnaujinta 2018-03-15 21:59

Policijos departamento teigimu, nuo spalio 10-osios iki spalio 24-osios policija gavo 305 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais į Seimą ar referendumu dėl naujos atominės elektrinės statybos.

Daugiausia pranešimų gauta iš Vilniaus apskrities - 134, iš Kauno apskrities - 37, iš Alytaus apskrities - 25.

16 ikiteisminių tyrimų pradėta dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise, vienas - dėl šmeižimo ir vienas - dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Daugiausia ikiteisminių tyrimų pradėta Vilniaus apskrityje - šeši, po tris tyrimus pradėta Klaipėdos ir Tauragės apskrityse, po du - Alytaus ir Utenos apskrityse, po vieną - Šiaulių ir Marijampolės apskrityse.

Iš 305 pirminių policijoje gautų pranešimų didžioji dalis buvo apie neteisėtą rinkimų agitaciją, kuomet rinkėjai buvo raginami balsuoti už tam tikras partijas pačią rinkimų dieną arba dieną prieš rinkimus, buvo pažeidžiamas nustatytas atstumas kabinant agitacinius plakatus ir pan. Nemažai pranešimų gauta apie galimus rinkėjų papirkinėjimų atvejus, kuomet už balsą buvo siūlomi pinigai, alkoholis ir pan. Taip pat policija gavo pranešimų apie galimus neteisėtus rinkėjų pavežimo atvejus į balsavimo vietas, atėjusius balsuoti neblaivius piliečius, apie trukdymą rinkimų stebėtojams, konfliktus tarp stebėtojų.

Trečiadienį prasideda išankstinis balsavimas Seimo rinkimų antrajame ture.

Jau nuo šios dienos iki sekmadienio visoje šalyje dirba sustiprintos policijos pajėgos, pareigūnai patruliuoja prie išankstinio balsavimo vietų, pagal atskirą planą dirba kriminalinė policija.

Policijos departamentas teigia, kad atsakomybės sulaukti gali ne tik rinkimuose perkantys balsus asmenys, bet ir juos parduodantys rinkėjai.

Policija primena kad, atsakomybė numatyta ir tiems, kurie sutinka perleisti savo balsą už pinigus ar kitokį atlygį.

„Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 1 iki 2 tūkst. litų“, - rašoma Policijos departamento pranešime.

Pareigūnai įspėja, kad nustačius atvejus, kuomet bus bandoma papirkti rinkėjus, šių asmenų atžvilgiu bus vykdomi atitinkami policijos veiksmai. Policija ragina žmones elgtis sąžiningai ir pilietiškai, nebandyti papirkinėti rinkėjų ar pardavinėti savo balsų.

Baudžiamojo kodekso 172 straipsnis numato, kad trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.