I. Šimonytė: „Efektyvioje kovoje su „vokeliais“ turi dalyvauti ir tie, kurie juos gauna“

Žiniasklaidoje pasirodžius

I. Šimonytė tvirtina, kad „vokelių“ istorija žiniasklaidoje ir VMI vaidmeniu joje domėjosi asmeniškai.<br>R. Danisevičius
I. Šimonytė tvirtina, kad „vokelių“ istorija žiniasklaidoje ir VMI vaidmeniu joje domėjosi asmeniškai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 25, 2012, 6:29 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:06 PM

Ministrė teigia drįstanti preliminariai spėti, kad žurnalistė, kuri kreipėsi į VMI, klaidingai tikėjosi, kad situaciją galima išspręsti be tolesnio „vokelius“ gaunančių darbuotojų dalyvavimo procese.

„Vokeliai“ - ir nesvarbu, ar leidyboje, ar kitur - tai neapskaitytų pinigų naudojimas atsiskaitymui, kuris nefiksuojamas jokiuose dokumentuose ir kuriame dalyvauja dvi pusės: duodančioji ir imančioji. Vadinasi, be imančiosios pusės bendradarbiavimo ir sutikimo liudyti įrodyti faktą yra sudėtinga. Nebent netyčia ar vykdant operatyvinę veiklą, kurios vykdyti VMI neturi teisės, pavyksta užklupti sukčiaujantį darbdavį mokėjimo momentu“, - pabrėžia finansų ministrė.

I. Šimonytė tvirtina, kad „vokelių“ istorija žiniasklaidoje ir VMI vaidmeniu joje domėjosi asmeniškai.

„Kadangi viena iš žurnalisčių prieš kelias dienas viešai teigė, kad Vilniaus apskrities VMI vadovas nereagavo į teikiamą informaciją ir nesiėmė jokių veiksmų galimai slepiamiems mokesčiams nustatyti - o tai rimtas kaltinimas - neabejotinai paprašiau paaiškinimų apie šią situaciją“ , - sakoma I. Šimonytės komentare.

„Preliminariai vertindama man pateiktą informaciją, drįstu spėti, kad galbūt kreipimosi metu buvo tikimasi, jog mokesčių bei darbo inspekcijos yra pajėgios išspręsti situaciją be įmonės darbuotojų dalyvavimo, kuris būtų apėmęs raštiškus šios informacijos patvirtinimus ir galbūt kreipimąsi į teisėsaugos institucijas, kurios turėtų galimybę fiksuoti nusikalstamas veikas specialiomis priemonėmis“, - sako I. Šimonytė.

Ministrė pabrėžia, kad jeigu žmonės įsivaizduos, kad užtenka anonimiškai informuoti atsakingas institucijas apie pinigus slepiančias įmones, ir šios jau sugebės susitvarkyti pačios, kova su „vokeliais“ nebus efektyvi, nes VMI pati vykdyti operatyvinės veiklos neturi teisės.

„Nuogąstauju, kad žmonės labiau linkę tikėtis, kad anoniminiai ir panašūs liudijimai pakeis situaciją be jų aktyvaus dalyvavimo, nes, kaip sakoma, „mums dar čia reikės dirbti“ ir „mums su jais reikės gyventi toliau“. Laikantis tokio požiūrio situacija gerės tik labai iš lėto, nes visus sukčiaujančius pagauti netyčia ar operatyvinėmis priemonėmis užtruks daug ilgiau, nei elgiantis pilietiškai ir įsisąmoninus, kad „vokeliai“ apvaginėja visų pirma patį dirbantįjį“, - pabrėžia ministrė.

I. Šimonytės teigimu, „Balsas.lt“ žiniasklaidos leidinių grupėje yra pradėtas patikrinimas, apie kurio rezultatus bus galima kalbėti jį pabaigus. Ji sako besitikinti, kad buvęs ekonomika.lt žurnalistas Marijus Širvinskas savo teiginių neatsisakys.

Finansų ministerija, nesikišdama į patį patikrinimą, nes tam ir neturi įgaliojimų, procesą neabejotinai stebės ir imsis priemonių, jeigu tai atrodys reikalinga, teigia I. Šimonytė.

Ministrė pažymi, kad pati Finansų ministerija negali kalbėti apie „vokelių“ naudojimą konkrečiose įmonėse, tačiau pats jų egzistavimo faktas jai nėra paslaptis.

„Finansų ministerija konkrečių mokesčių mokėtojų tikrinimų neatlieka, todėl neturi galimybių nei tvirtinti, nei neigti „vokelių“ naudojimo faktus konkrečiose įmonėse. Tačiau, žinoma, Finansų ministerijai jokia paslaptis, kad kai kurie darbdaviai, įskaitant ir darbdavius leidyboje, naudojo ir toliau bando naudoti įvairius būdus mokėtiniems mokesčiams minimizuoti“, - tvirtina I. Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.