N. Venckienei pavyko nušalinti jos nusikalstamas veikas tiriančius Panevėžio prokurorus

Buvusi Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė dar kartą įrodė, jog yra puiki bylų vilkinimo specialistė. Raseinių rajono apylinkės teismas patenkino jos nušalinimą Panevėžio apygardos prokurorams. Su N. Venckiene susijusių bylų tyrimas iš jų paimtas, Generalinė prokuratūra turės ieškoti kitos prokuratūros, galėsiančios ištirti netrukus Seimo nare tapsiančiai moteriai metamus įtarimus.

N. Venckienė yra įtariama šešių nusikalstamų veikų padarymu.<br>J. Stacevičius
N. Venckienė yra įtariama šešių nusikalstamų veikų padarymu.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 25, 2012, 1:08 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:24 PM

N. Venckienė yra įtariama šešių nusikalstamų veikų padarymu – trukdymu antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimu policijos pareigūnams, nežymaus sveikatos sutrikdymo, teismo sprendimo nevykdymu, piktnaudžiavimu globėjos pareigomis bei teismo įžeidimu.

Būtent ši nusikalstama veika ir tapo pagrindine priežastimi nušalinti Panevėžio apygardos prokuratūrą nuo ikiteisminio tyrimo. 2010 m. lapkričio 11 d. Panevėžio miesto apylinkės teismas nusprendė nutraukti Andriui Ūsui iškeltą baudžiamąją bylą, nes Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimu įtariamasis yra miręs.

Toks teismo sprendimas nepatiko N. Venckienei ir jos motinai Laimutei Kedienei.

„Čia ne pabaiga. Aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs, jūs pamatysite, praeis dveji, treji, penkeri metai ir viskas išlįs. Tegul jie negalvoja, kad jie čia dabar užgesino viską būdami korumpuoti, kyšininkai ir iškrypėlių klaną dengdami, čia taip nebus“, - tuomet pareiškė N. Venckienė.

Užgauliais žodžiais svaidėsi ir L. Kedienė. Ji už savo žodžius jau užsidirbo baudžiamąją bylą ir 2,6 tūkst. litų baudą, tačiau ją apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Tyrimas dėl Panevėžio apylinkės teismo teisėjų įžeidimo buvo pradėtas ir N. Venckienei. Ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydami kreiptis į Seimą dėl tuomet dar teisėjos teisinės neliečiamybės panaikinimo, tačiau jų prašymas iki šių metų gegužės vidurio taip ir pragulėjo generalinio prokuroro stalčiuje.

D. Valys į Seimą kreipėsi tik gegužės 23 d., kai kaltinimai N. Venckienei nuo vieno padaugėjo iki šešių.

Šis tyrimas ilgą laiką buvo atliekamas Vilniaus prokuratūroje, tačiau vėliau sujungtas su kitais ir perduotas Panevėžio prokurorams.

N. Venckienės nušalinimą patenkinęs Raseinių rajono apylinkės teismas konstatavo, kad Panevėžio prokurorai negali atlikti šio tyrimo, nes proceso šalims apskundus jų veiksmus, skundą turėtų nagrinėti tas pats teismas dėl kurio teisėjų įžeidimo yra atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Teismas taip pat pabrėžė, kad Panevėžio miesto apylinkės ir apygardos teismai jau du kartus yra nusišalinę nuo N. Venckienės skundų susijusių su jos dukterėčia nagrinėjimo, todėl norint, jog neliktų abejonių prokuratūros ir teismų priimtais sprendimais, ikiteisminį tyrimą turėtų atlikti kitos apygardos prokurorai. Panevėžio apygardos prokurorai N. Venckienę į apklausas bandė prisikviesti nuo šių metų liepos 3 d.. Apklausos išvakarėse, prieš tai sostinėje pristačiusi savo būsimus partiečius, buvusi teisėja atsigulė į Ukmergės ligoninę, kur jai buvo atlikta mokama kojos operacija.

Nuo tada N. Venckienė vis sirgo, o po kiek laiko dar kartą toje pačioje ligoninėje operavo tą pačią koją.

Rugsėjo 14 d., tapusi kandidate į Seimo narius ir įgijusi teisinę neliečiamybę, N. Venckienė netikėtai pasveiko. Prokurorai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydami panaikinti jos imunitetą ir tokį leidimą gavo.

Į Seimą susiruošusi N. Venckienė pas jos bylą tiriančius prokurorus sugebėjo pasirodyti tik spalio 10 d. Tačiau užuot išgirdę jos paaiškinimus dėl jai inkriminuojamų veikų, prokurorai sulaukė nušalinimo.

Tą pačią dieną buvusi L. Stankūnaitės dukters globėja įteikė ir nušalinimus abiems Panevėžio teismams, kurie pagal įstatymus turėjo nagrinėti jos nušalinimą prokurorams.

Abiem teismams nusišalinus, Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad Panevėžio apygardos prokurorams pareikštą N. Venckienės nušalinimą turės nagrinėti Raseinių apylinkės teismas. N. Venckienei tapus Seimo nare, jos bylas tiriantiems prokurorams teks kreiptis į Seimą, kad šie dar kartą panaikintų buvusios teisėjos imunitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.