Nuteistosios gąsdino seimūnus klausimais ir aktyviai balsavo

Vienos aktyviausių rinkėjų – Panevėžio pataisos namuose bausmę atliekančios moterys. Iš 330 nuteistųjų, turėjusių balsavimo teisę, antrajame rinkimų ture balsuoti nepanoro vos 7. Nenuostabu, nes pataisos namų gyventojos domisi politika ir ne vieną prieš rinkimus čia pasireklamuoti užsukusį kandidatą į Seimą savo klausimais privertė pasijusti nepatogiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-10-25 15:00, atnaujinta 2018-03-15 21:20

Šiuo metu Panevėžio pataisos namuose dienas leidžia 348 nuteistosios. Iš jų teisę balsuoti turėjo 330 moterų. Likusios aštuoniolika – nepilnametės, užsienio pilietės ar iš viso asmens dokumentų neturinčios nuteistosios. Iš balsavimo teisę turinčių Pataisos namų gyventojų prisidėti renkant naująjį Seimą nepanoro 7 moterys. Dar 12 moterų balsuoti negalėjo, nes rinkimų apygardose, kurių teritorijoje jos gyveno būdamos laisvėje, Seimo nariai buvo išrinkti per pirmąjį balsavimo turą.

Įkalinimo įstaigose bausmę atliekantys nuteistieji balsuoja išankstinio balsavimo dieną. Į Panevėžio pataisos namus trečiadienį atvyko 4 pašto darbuotojos su rinkimų biuleteniais. Balsuoti nuteistosios galėjo nuo 9 iki 17 val. Moterys balsavo už tos apygardos, kurioje yra jų deklaruota gyvenamoji vieta, kandidatus.

Pasak Panevėžio pataisos namų direktoriaus pavaduotojos Reginos Stankuvienės, nuteistosios visuomet aktyviai dalyvauja rinkimuose. Pavyzdžiui, ir pirmajame šių rinkimų ture iš 322 turinčių teisę balsuoti moterų tai daryti atsisakė vos septynios.

Tai, kad nuteistosios domisi politika ir Lietuvos gyvenimo realijomis, buvo netikėta ir ne vienam kandidatui į Seimą, prieš rinkimus apsilankiusiam Panevėžio pataisos namuose.

Iš viso per kelis pastaruosius mėnesius susitikti su už grotų laiką leidžiančiomis rinkėjomis panoro 11 kandidatų į Seimą. Tiesa, nuteistosios noriau ėjo į susitikimus tik su dabartiniais Seimo nariais, o kiti, ten dar nebuvę kandidatai sulaukdavo vos kelių moterų susidomėjimo.

Tačiau ir seimūnų, pamačiusių, kad į susitikimą su jais prisirinko pilna salė nuteistųjų, džiaugsmas trukdavo neilgai. Nuteistosios nesibaimindavo jiems užduoti nepatogių klausimų, drąsiai teiravosi, ką konkrečiai jie nuveikė per Seime praleistą kadenciją, išsakydavo kritikos naujajam Probacijos įstatymui bei kitiems teisės aktams, ypač susijusiems su įkalinimo įstaigų gyvenimu.

„Dažniausiai Seimo nariai teisinosi buvę opozicijoje, todėl mažai ką galėję nuveikti“, – pastebėjo R. Stankuvienė, stebėjusi šiuos susitikimus.

Nuteistosios šiltai sutiko tik vasaros pabaigoje Panevėžio pataisos namuose apsilankiusią Seimo narę Agnę Zuokienę. Ji nei žodžiu neužsiminė apie politiką, o į šią įkalinimo įstaigą atlydėjo rožinį krūties vėžio profilaktikai skirtą autobusiuką ir jo komandą. Medikai visas norinčias moteris patikrino. Per apžiūras kilo įtarimų dėl 8 nuteistųjų sveikatos būklės, todėl joms vėliau buvo atlikti išsamesni tyrimai, kai kurioms paskirtas gydymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.