Kas nutylima apie skaitmeninę televiziją?

Apie skaitmeninę televiziją žiūrovams teikiama tik teigiama informacija – tereikia nusipirkti skaitmeninį televizinį signalą priimti galintį televizorių ar jo priedėlį ir televizoriaus ekrane bus galima mėgautis puikiu vaizdu.

Dėl televizijos progreso didelė dalis vartotojų dabar turimus televizorius į naujus užsigeis pasikeisti jau per artimiausius dvejus-trejus metus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Dėl televizijos progreso didelė dalis vartotojų dabar turimus televizorius į naujus užsigeis pasikeisti jau per artimiausius dvejus-trejus metus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 28, 2012, 8:13 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:05 PM

Deja, realybė yra kiek kitokia. Dėl pernelyg didelio vienu televiziniu kanalu perduodamų programų skaičiaus vaizdo kokybės pagerėjimo vartotojai gali ir nepajusti - ji gali netgi suprastėti.

Liūdna žinia ir tiems, kurie investavę į naujus televizorius ar jų priedėlius tikėjosi, kad ši investicija bus ilgalaikė.

Lietuvoje įdiegus tuo metu pažangią eteriu transliuojamos skaitmeninės televizijos sistemą, buvo sukurtos prielaidos perduoti išties puikų skaitmeninį televizinį signalą, žiūrovams džiaugtis didelės raiškos vaizdu, erdviniu garsu, plačiaekraniu vaizdo formatu, elektroniniu programų gidu, galimybe pasirinkti garso kalbą. Deja, tai ir liko tik galimybėmis.

Televizinė technika ir televizinio signalo sklaidos būdai tobulinami ir diegiami itin sparčiai, todėl jau po trejų-ketverių metų vartotojams gali vėl tekti ieškotis naujų televizorių ar jų priedėlių.

Ko vartotojams tikėtis iš skaitmeninės televizijos įvedimo Lietuvoje, kokį televizorių įsigyti norint išnaudoti visus skaitmeninės televizijos privalumus ir kaip šio televizoriaus beieškant nepasiklysti prekybos centrų ar interneto džiunglėse, portalas lrytas.lt pasiteiravo bendrovės „Šiaulių tauro televizoriai“ generalinio direktoriaus Rimanto Žukausko.

- Apie skaitmeninę televiziją kalbama tik teigiamai. Negi gali būti priešingai?

- Skaitmenizacijos vaizdas vartotojams yra piešiamas rožinėmis spalvomis. Pasakojama, kad mėgausimės gražiu ir raiškiu vaizdu, kurį garantuos eteriu transliuojamas skaitmeninės televizijos signalas. Tačiau realybė yra šiek tiek kitokia.

Analoginė televizija nuo transliuojamos Lietuvoje skaitmeninės, skiriasi savo signalo sandara, bet vaizdo kokybės prasme jos lygiavertės – priimamo vaizdo raiška yra ta pati, taip vadinama „standartinė raiška“. Todėl pradėjus naudotis skaitmenine televizija tikėtis detalesnio ir raiškesnio vaizdo nėra pagrindo.

Skaitmeninės televizijos privalumas – mažiau atspindžių, mažiau trikdžių, kurie būdingi analoginei televizijai. Bet jei antena yra kokybiška, tai kokybišką vaizdą pateiks ir analoginį signalą priimantis televizorius.

Neabejotina, kad skaitmeninė televizija yra techninis progresas, tačiau vien jos įvedimas geresnio vaizdo televizorių ekranuose žiūrovams negarantuos tol, kol signalo transliuotojai ribos plačias televizinio signalo galimybes, o dėl pernelyg daug vienu kanalu transliuojamų programų vaizdas gali netgi pablogėti.

- Kaip programų skaičius gali įtakoti vaizdo kokybę?

- Analoginėje televizijoje vienam televizijos kanalui yra skirtas tam tikras dažnio ruožas, kuris užima 8 MHz ruožą. Šiame ruože perduodama viena televizinė programa, televizijos signalo niekas neriboja.

Lietuvoje skaitmeninėje televizijoje tuo pačiu ruožu yra transliuojama dešimt televizijos programų. Šio ruožo pralaidumas DVB-T standartu siunčiamam signalui yra apie 25 Mbps.

Kad žiūrovas matytų normalų (nedegradavusį) vaizdą, vienai šiuo ruožu siunčiamai televizijos programai reikėtų 3-4 Mbps pralaidumo. Jei vienu kanalu yra transliuojama 10 programų, tai šio kanalo pralaidumas turi siekti ne 25, o 30-40 megabitų per sekundę.

Norint įsitekti ankštuose ruožo rėmuose, tam tikra juo transliuojamų programų duomenų dalis yra nuskurdinama. Todėl vartotojai negalės mėgautis tokiu vaizdu, kokį šiuolaikinis televizorius galėtų perteikti, ypač tai ženklu, naudojant didesniuosius televizorius.

Jei vienu kanalu butų transliuojamos 6-8, o ne dešimt programų, ši problema būtų išspręsta. Tada būtų galima tikėtis pakankamai kokybiško ir gero vaizdo, perduodamo net ir standartinės raiškos formatu. Tačiau regis taip neatsitiks. Yra paskelbti konkursai kanalams, kompanijos juos yra laimėjusios. Tokiu būdu vaikantis maksimalios naudos, televizininkų terminais šnekant televizorių ekranuose galima tikėtis išvysti „užmuilintą“ vaizdą.

- Kas dar kelia nepasitenkinimą skaitmenine televizija?

- Viena iš problemų yra transliuojamo vaizdo formatas. Analoginė televizija transliuojama 4:3 formatu. Skaitmeninės televizijos imtuvai paprastai turi 16:9 formato ekranus – jie yra labiau plačiaekraniai.

Lietuvoje didžioji dalis skaitmeninės televizijos programų tebetransliuojama 4:3 formatu, kuriuo žiūrint televizoriaus ekrano kairėje ir dešinėje pusėje išvysime du juodus vertikalius stulpus. Todėl norėdamas pamatyti didesnės apimties vaizdą žiūrovas turi keisti vaizdo formatą. Televizoriaus techninės galimybės leidžia tai padaryti, bet jei norėsime užpildyti visą ekraną, neišvengiamai bus iškraipoma vaizdo geometrija.

Televizijos iš tikrųjų turėtų pradėti transliuoti 16:9 formatu.

Dar viena blogybė, tai - elektroninio programų vedlio stoka arba jo primityvumas. Skaitmeninės televizijos diegimo programoje buvo numatyta, kad bus transliuojamas ir elektroninis programų vedlys. Bet vedlį šiuo metu transliuoja tik kai kurios programos.

Todėl vartotojai negali realizuoti visų įsigyto šiuolaikinio televizoriaus funkcijų. Dėl programos vedlio stokos vartotojas, tarkime, neturi galimybės užsiprogramuoti televizoriaus, kad jis įsijungtų ir įrašytų tam tikrą programą.

- Skaitmeninės televizijos įvedimas suteiks žiūrovams galimybę matyti daugiau programų.

- Šiuo metu skaitmenine televizija besinaudojantys vartotojai gali matyti 14 nemokamų televizijos programų. Tačiau dar ankstesnių vyriausybių patvirtintose skaitmeninės televizijos vystymosi programose buvo numatyta galimybė, kad nemokamų televizijų skaičius mažės.

Manau, kad nemokamų programų liks dvi-trys, kitos gi bus užkoduotos. Pastarąsias programas bus galima žiūrėti tik įsigijus ir naudojant dekodavimo korteles. Skaitmeninės televizijos transliavimo būdas ir televiziniai imtuvai leidžia be didesnio vargo atskiras programas paversti mokamomis, bet yra vienas „bet“.

Lietuvoje šiuo metu parduodami televizoriai, turi dekodavimo kortelės įrenginiui skirtą jungtį. Tačiau tai negarantuoja, kad televizorius sugebės veikti su bet kokia dekodavimo kortele ir įrenginiu. Europos rinkose vis labiau įsigali speciali programinė CI+ įranga, kuri įdiegiama į televizorių. Naudojant CI+ bendrąjį prievadą tarp mokamos dekodavimo kortelės ir televizoriaus procesoriaus yra vykdomas papildomas signalo kodavimas. Tai - apsauga nuo piratavimo.

Piratai „nulaužti“ tos sistemos negali. Televizorių su CI+ adapteriais jau prireikė kai kuriems Lietuvos kabelinės televizijos tinklams. Manau, kad perėjus prie mokamos televizijos, po dvejų-trejų metų eterinės skaitmeninės televizijos vartotojams teks keisti turimus televizorius į tokius, kurie turės CI+ adapterius.

- Tai vienintelė priežastis, dėl kurios gali tekti vėl keisti televizorių?

- Ne. Ne vienintelė. Dauguma žiūrovų jau turi televizorius ar priedėlius, kurie sugeba priimti Lietuvoje transliuojamą skaitmeninio signalo formatą (DVB-T ir MPEG-4). Kai Lietuva pradėjo naudoti šį standartą, jis iš tiesų buvo progresyvus. Tačiau dabar šis standartas jau yra sentelėjęs - Europoje jau diegiamas naujas skaitmeninės televizijos transliavimo būdas – DVB-T2.

Didžiojoje Britanijoje naudoti pradėtas DVB-T2 paplito Skandinavijos šalyse, Rusijoje, Ukrainoje ir netgi Afrikos šalyse. Jį diegti pradėjusiose šalyse prie šio standarto planuojama pereiti laipsniškai, per 3-4 metus.

DVB-T2 standartas leidžia transliuoti ir perduoti beveik 50 procentų didesnį duomenų srautą tame pačiame dažnių ruože. Tai leidžia arba transliuoti daugiau programų arba didesnės raiškos programas.

DVB-T2 standartas yra kelias, kuriuo pasuko pasaulis ir manau, kad jis taip pat bus imtas diegti ir Lietuvoje - jei žinoma bus norima palepinti žiūrovą iš tikrųjų kokybišku vaizdu.

Tačiau tuomet vartotojams vėlgi reikės pirkti naujus televizorius arba priedėlius prie dabartinių televizorių.

- Vadinasi dabar televizorių apsisprendę žmonės nauju pirkiniu galės džiaugtis vos kelerius metus?

- Televizorių įsigyti nusprendusiam žiūrovui nereikėtų pernelyg sukti galvos ir įsivaizduoti, kad jis perka daiktą, kuris namuose stovės 10-15 metų.

Jei sovietmečiu 61 centimetro įstrižainės televizorius parduotuvėje kainavo 755 rublius, inžinierius uždirbdavo 115 rublių, o darbininko alga siekė 200 rublių, tai televizoriui taupyti reikėdavo vos ne metus. Dabar norint įsigyti televizorių nebereikia taip stipriai taupyti, todėl jį perkant reikia galvoti ne apie tai, kas bus ateityje, o ko norisi dabar.

Per artimiausius 4-5 metus bus įdiegta daug naujovių, atsiras ir kitų televizijos sklaidos būdų, labiau įsigalės internetinės televizijos.

Prognozuojama, kad jau kitų metų antroje pusėje išaugs nebrangių televizorių pasiūla, kurie leistų žiūrėti ir internetinės televizijos programas, naršyti po internetą, bendrauti elektroninėje erdvėje.

Manau, kad daug vartotojų turimus televizorius pasikeisti į naujesnius užsigeis jau po dvejų-trejų metų.

- Į ką patartumėte atkreipti dėmesį dabar televizorių įsigyti nusprendusiam pirkėjui?

- Pastaruoju metu vis daugiau pirkėjų dairosi didesnės įstrižainės televizoriaus. Jei jau žmogus pasiryžo išleisti daugiau pinigų ir įsigyti didesnės įstrižainės televizorių, tai jam nereikėtų kreipti dėmesio į gražiai skambančius, tačiau nelabai ką pasakančius prierašus prie prekybinio ženklo (kaip antai Super, Turbo, Engin).

Didesnį televizorių įsigyti nusprendę pirkėjai dažniausiai ieško didelės raiškos (Full HD ) aparato.

Galiu pasakyti, kad žiūrovo akis nesugeba atskirti skirtumo tarp Full HD ir HD raiškos televizoriaus rodomo vaizdo. Skirtumo nepajusite žvelgdami ir į 32, 37, 39 bei 40 colių įstrižainės televizorių ekranus. Raiškos skirtumą galima pastebėti tik iš arčiau žvelgiant į 50 colių bei didesnės įstrižainės televizorius.

Renkantis didesnės įstrižainės televizorių taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į kadrų dažnį. LCD televizoriaus vaizdo formavimo principas yra kitoks nei kineskopinio televizoriaus. LCD vienas kardas yra žaibiškai keičiamas kitu kadru, todėl žmogaus gali įžvelgti vaizdo trūkčiojimą. Kad to neatsitiktų didesnės įstrižainės televizorius kadrų dažnis turėtų būti ne mažesnis nei 100 Hz.

Kad būtų galima matyti ir per eterinę, ir per kabelinę televiziją gaunamą vaizdą, reikia, kad televizorius turėtų galimybę priimti ne tik DVB-T, bet ir DVB-C vaizdo standartą.

Lietuvoje man neteko matyti televizorių su juose įdiegta CI+ programine įranga, bet jei pasitaikytų galimybė, tai siūlyčiau įsigyti šią programinę įrangą turintį televizorių.

Jei šeimos biudžetas leidžia, nepakenktų ir interneto prieigą turintis išmanusis televizorius. Siūlau rinktis tik tokį išmanųjį televizorių, kuris turi interneto naršyklę, nes kai kurie „išmaniaisiais“ įvardinti televizoriai teturi prieigą prie fiksuotų internetinių puslapių. Taipogi reiktų atkreipti dėmesį į valdymo pultelį, įsitikinti, kad juo yra patogu rašyti tekstą. Šiuolaikiniai valdymo pultai leidžia žymę ekrane lengvai ir greitai perstumti į norimą vietą bei aktyvuoti reikiamą funkciją.

Trimačio vaizdo gerbėjai turėtų žinoti, kad optimalus trimačio vaizdo pojūtis pasiekiamas, kai vaizdo aprėptis yra ne mažesnė nei 60-70 laipsnių, o tai reiškia, kad televizoriaus ekranas turėtų būti didelis arba teks žiūrėti iš arti. Optimalų atstumą nuo trimatį vaizdą rodančio televizoriaus nesunku apskaičiuoti televizoriaus įstrižainę matuojamą centimetrais padauginant iš 2.

Tai reiškia, kad 32 colių televizorius optimalų trimatį vaizdą rodys, kai žiūrovas nuo jo sėdės nutolęs maždaug 1,6 metro atstumu.

Todėl jei žmogus apsisprendė pirkti trimačio vaizdo televizorių, tai turėtų ieškoti ne mažesnio kaip 42 colių įstrižainės aparato. Trimačio vaizdo rinkoje vyksta arši kova tarp dviejų skirtingų technologinių ir konstrukcinių sprendimų. Vieni (LG) propaguoja su pasyviais akinukus, kiti (Samsung, Sony) - aktyvius akinius. Abi technologijos turi savo pliusų ir minusų.

-Kokias televizorių klases pagal jų kokybę ir techninį lygį galėtumėte išskirti?

- Paminėčiau bent jau tris televizorių kategorijas.

A kategorijai priskiriami tokių prekinių ženklų kaip „Samsung“, „Sony“, LG televizoriai. Tačiau kai kurios garsios kompanijos gamina ne tik aukštų techninių savybių aparatus, bet ir taip vadinamus „kainų kareivius“, kurie niekuo neišsiskiria iš standartinės klasės, garsaus vardo neturinčių televizorių.

B kategorijai priskirčiau tokių firmų kaip „Toshiba“, „Hitachi“ televizorius, kurių Lietuvos rinkoje rasti sunku.

O tokių firmų kaip „Thompson“, „Telefunken“, „Grundig“, „Schneide“r pagamintus televizorius reikėtų priskirti C kategorijai, ypač žinant, kad už šių kažkada garsių prekinių ženklų slypi arba Kinijos, arba Turkijos gamintojai. Nesakau, kad šie televizoriai yra labai prasti - jų techninės charakteristikos gali būti lyginamos su žymių firmų „kainų kareivių“ techninėmis charakteristikomis.

- Ką patartumėte tiems, kurie dar neturi skaitmeninio televizoriaus?

- Patarčiau nesukti galvos ir pirkti televizorių negalvojant, kad jie įsigyja daiktą, kurį paliks savo vaikams ar anūkams.

Juolab nevertėtų sukti galvos dėl prekinio ženklo, net ir pakankamai pigūs televizoriai, yra pagaminti taikant standartinius techninius sprendimus.

Šie sprendimai labiau priklauso ne nuo gamintojo, o nuo televizoriaus viduje esančio lusto. Tų techninių sprendimų pasaulyje yra kokie keturi – penki. Ir visi televizorių gamintojai naudoja vienokį, kitokį, ar trečiokį lustą. Visų jų parametrai ir kriterijai yra labai artimi, priekaištų dėl kokybės nėra. Skiriasi tik techninio sprendimo realizavimo būdas.

Kadangi rinkoje vyksta nuožmi konkurencinė kova, tai pavyzdžiui, kai kurie kinų gamintojai renkasi pačius pigiausius techninius sprendimus, taip nuskurdindami kai kurias televizoriaus funkcijas. Štai tarkime - į televizorius montuoja žemų dažnių diapazono neturinčius garsiakalbius. Todėl tokį televizorių nusipirkęs žiūrovas negalės mėgautis pilnaverčiu garsu.

Jei kalbėti apie rinką, tai, koks televizorius stovi prekybos centro lentynoje, lemia ne pirkėjas, o už prekių įsigijimą atsakingas prekybos tinklo vadybininkas. Prekybininkų pasirinkimą dažnai nulemia ne siūlomo televizoriaus techninės charakteristikos, o jo kaina. Puse dolerio pigiau kainuojantis televizorius ant prekystalio atsidurs kur kas greičiau, nei prekybininkams siūlomas techniškai pranašesnis, bet puse dolerio brangesnis televizorius.

Tie, kas dar neturi įsigiję televizoriaus, manau, rinksis pigesnį televizorių, o jie praktiškai yra panašaus techninio lygio.

- Vadinasi reikia žiūrėti į kainą, ne į firmos pavadinimą? Pigiai kainuojantis ir Sony, ir Samsung ir Telefunken bus analogiškų techninių charakteristikų?

- Apie Sony“ televizorius to nesakyčiau. O LG bei Samsung“ gamina ir išskirtinių savybių televizorius, kurie kainuoja brangiai, ir pigius televizorius. O pigiai kainuojantis televizorius niekuo neišsiskirs iš garsaus vardo neturinčio standartinės klasės televizoriaus.

- Kaip apibūdintumėte Jūsų vadovaujamos bendrovės „Šiaulių tauro televizoriai“ gaminius?

Mūsų televizoriai yra kitokie. Suvokdami, kad su pigių televizorių tiekėjais mes neįstengtumėme konkuruoti, pasistengėme savo televizorius suprojektuoti taip, kad jie būtų pranašesni už kitus daugeliu charakteristikų bei parametrų.

Iki šiol mes daugiausia orientavomės į mažesnių (iki 62 centimetrų) įstrižainių televizorių gamybą. Šie televizoriai pagal savo parametrus neturi sau lygių ne tik lyginant juos su Kinijoje, bet ir su Korėjoje bei Japonijoje pagamintais televizoriais. O kainuoja mūsų televizoriai tiek, kiek ir kitų mažai žinomų firmų televizoriai.

-Tuo, kad „Tauro“ televizorius gali būti pranašesnis už analogišką „Sony“, „Samsung“ ar LG gaminį, sunku patikėti.

Taip manė ir mūsų televizoriais prekiauti nepanorę vieno Lietuvos prekybos centro atstovai. Nusprendę įrodyti, kad jie klysta, nuvežėme savo gaminį ir pastatėme jį šalia analogiško Korėjoje pagaminto televizoriaus. Įjungus abu televizorius pakako trijų minučių, kad prekybininkams nebeliktų jokių abejonių, kuris televizorius yra geresnis.

Lietuvoje mūsų gaminiai pardavinėjami naudojant tris skirtingus prekinius ženklus, o užsienyje – net 15 prekybinių ženklų. Didžiausią populiarumą mums yra pelnęs „Saga“ prekybinis ženklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.