Politinis Lietuvos žemėlapis pasikeitė – didieji miestai balsavo kitaip, nei tikėtasi

Po Seimo rinkimų antrojo turo paaiškėjo, kad didžiuosiuose miestuose politinė situacija pasikeitė. Klaipėdiečiai nusisuko nuo liberalų ir pasirinko konservatorius. Panevėžiečiai pasakė "sudiev" konservatoriams, kuriuos ištikimai rinko metų metus . Tik Kaunas ir Šiauliai išliko didžiųjų partijų bastionais - viename rinkėjai balsavo už socialdemokratus, o kitame rinko konservatorius.

Po Seimo rinkimų antrojo turo paaiškėjo, kad didžiuosiuose miestuose politinė situacija pasikeitė.<br>R. Danisevičius
Po Seimo rinkimų antrojo turo paaiškėjo, kad didžiuosiuose miestuose politinė situacija pasikeitė.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė, Ričardas Vitkus

Oct 29, 2012, 1:14 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:50 PM

Klaipėda slysta iš liberalų glėbio

Ar Klaipėda liks liberalų miestu? Daugelį metų savo rankose valdžią laikiusių liberalų pozicijos po šių rinkimų gali smarkiai susvyruoti. Trijose iš keturių rinkimų apygardų jų atstovai iškopė į antrąjį turą, tačiau laimėjo tik vieną dvikovą – Marių apygardoje, kur pergalę švenčia Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis. 

Iš keturių Klaipėdos vienmandačių rinkimų apygardų dviejose pergalę švenčia konservatoriai. Danės rinkimų apygardoje užtikrintai, surinkęs daugiau nei pusę rinkėjų balsų, laimėjo dabartinis Seimo narys Naglis Puteikis. Jis nepaliko šansų į Seimą patekti buvusiam ilgamečiam Klaipėdos miesto merui, Klaipėdos pramonininkų asociacijos vadovui, Liberalų ir centro sąjungos atstovui Rimantui Taraškevičiui. N. Puteikio pergalė nebuvo tokia triuškinanti, kokios buvo galima tikėtis. Kai kuriose apylinkėse R. Taraškevičiui pavyko pelnyti kur kas daugiau rinkėjų balsų, tarp jų ir Jūreivių apylinkėje, kurioje balsavo pasaulio vandenyse plaukiojančių laivų įgulos.

Pajūrio rinkimų apygardoje, kuriai priskiriama ir Palanga bei Neringa, likus neaiškiems vos vienos apylinkės rezultatams, dar gana ryškiai pirmavo „darbietė“ Genoveita Krasauskienė. Tačiau jai patikėjus savo pergale, ją tiesiog iš rankų išplėšė buvęs Palangos meras, dabartinis Seimo narys Pranas Žeimys. Jis surinko kiek daugiau nei 47 proc. rinkėjų balsų ir vos daugiau nei puse procento laimėjo prieš savo varžovę. 

Liberalų sąjūdžio atstovą, miesto vicemerą Artūrą Šulcą įveikė Darbo partijos kandidatas Raimundas Paliukas. Šioje apygardoje kova buvo taip pat neprognozuojama. Iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, kuris politikas nugalės. Kurį laiką pirmavęs A. Šulcas galiausiai pralaimėjo savo varžovui vos puse procento balsų.

Panevėžiečiai konservatoriams atsuko nugaras

Jau po pirmojo rinkimų į Seimą turo pasidarė aišku, kad Panevėžio krašto nebebus galima vadinti vienu ištikimiausių konservatorių rėmėjų bastionu.

Į antrąjį rinkimų turą Panevėžyje pateko vos vienas konservatorius, režisierius Julius Dautartas. Dar vienam jo bendrapartiečiui – Antanui Matului, rinkėjų valia kautis antrajame ture teko Pasvalio-Panevėžio apygardoje.

Abiejų šių jau pasėdėjusių Seimo nario kėdėje politikų priešininkai – Darbo partijos nariai, didžiosios politikos naujokai. Antrą kartą į Seimą taikančio J. Dautarto oponentas – Panevėžio miesto vicemeras Petras Narkevičius, o tris kadencijas Seime jau praleidusiam A. Matului antrajame ture teko kautis su Panevėžio rajono tarybos nariu, žemės ūkio kooperatyvo „Ėriškių pienas“ direktoriumi Vytautu Liepa.

Tik pastarojoje dvikovoje Seimo nario mandatą nedidele balsų persvara laimėjo konservatorius A. Matulas. Už jį balsavo 52,09 proc. rinkėjų. Tuo tarpu J. Dautartą nugalėjo darbietis P. Narkevičius, surinkęs 52,95 proc. rinkėjų balsų.

Intrigą žadėjo ir antrojo rinkimų turo Panevėžio Vakarinėje apygardoje rezultatai. Čia rinkėjų valia susitiko pats savo kandidatūrą iškėlęs nepriklausomas kandidatas, buvęs STT Panevėžio apygardos valdybos viršininkas Povilas Urbšys ir darbietis, Panevėžio valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorius Alfonsas Petrauskas.

Per pirmąjį rinkimų turą P. Urbšys iš penkiolikos kandidatų surinko daugiausia – 31 procentą rinkėjų balsų. Už antroje vietoje likusį A. Petrauską balsavo žymiai mažiau, 12,14 procento rinkėjų.

Toje pačioje apygardoje balotiravosi ir visišką fiasko patyrė konservatorius Vitas Matuzas (už jį balsavus 5,06 procento rinkėjų šis politikas liko septintas ir į Seimą nepateko – Red.). V. Matuzas, kuriam pareikšti įtarimai korupcija ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi STT vykdomame ikiteisminiame tyrime, ne kartą viešai yra pareiškęs, kad yra tapęs sąmokslo, kurio vienas iš sumanytojų – į pensiją išėjęs P. Urbšys, auka.

Greičiausiai keršto P. Urbšiui genamas V. Matuzas prieš antrąjį rinkimų turą išplatino viešą laišką, kuriame dar kartą kritikuoja P. Urbšį ir giria bei linki sėkmės jo oponentui, darbiečiui A. Petrauskui. Tai gana keista žinant, kad kiekvienas antrajame ture į Seimą išrinktas darbo partijos atstovas vis labiau stumia konservatorius į opoziciją. Labai jau panašu į asmeninę V. Matuzo vendetą.

Tačiau panevėžiečiai aiškiai parodė, kad turi savo nuomonę apie J. Urbšį. Už jį balsavo rekordinis panevėžiečių skaičius –70,94 proc.

Be konservatorių šįkart vyko antrasis rinkimų turas ir Aukštaitijos rinkimų apygardoje. Čia darbietis, Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio teritorinio skyriaus vedėjas Rimantas Trota susigrūmė su socialdemokratu Domu Petruliu. Pastarasis, vienos bendrovės komercijos direktorius, savo oficialioje biografijoje, pateiktoje Vyriausios rinkimų komisijos tinklalapyje, be kitų savo pasiekimų mini 2010 metais Ramygaloje suorganizavęs ožkų paradą.

Nežinia, ar šis biografijos faktas sudomino rinkėjus, tačiau jų valia D. Petrulis keliaus dirbti rimtesnių darbų  į Seimą. Jis surinko 63,54 proc. rinkėjų balsų.

Šiauliai išliko socialdemokratų bastionu

Per praėjusius Seimo rinkimus pergalę Šiauliuose visose trijose vienmandatėsde rinkimų apygardose šventę socialdemokratų atstovai savo pozicijų neužleido ir per šiuos rinkimus.

Trečiąją kadenciją Seime pradės Aušros rinkimų apygardoje be didesnio vargo Darbo partijos atstovą Mindaugą Kiesą įveikęs socialdemokratas Edvardas Žakaris (surinko 70,64 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų).

Dainų rinkimų apygardoje vieną partijos Tvarka ir teisingumas lyderių Valentiną Mazuronį patiesęs Valerijus Simulik Seime pradės jau ketvirtąją kadenciją.

Kad aukštas pozicijas socialdemokratų partijos sąraše užimantys E . Žakaris ir V. Simulik liks Seime, tapo aišku jau po pirmojo rinkimų etapo - susumavus rezultatus daugiamandatėse rinkimų apygardose. E. Žakario bei V. Simulik pergalė vienmandatėse apygardose kelią į Seimą atvers už jų Socialdemokratų partijos sąraše esantiems kandidatams.

Kartu su E. Žakariu bei V. Simuliku į Seimą iš Šiaulių keliaus ir jų bendrapartietis Arvydas Mockus, kuris Saulės vienmandatėje apygardoje įveikė Šiaulių vicemerę, Darbo partijos atstovę Danguolę Martinkienę.

Prieš ketverius metus pergalę vienmandatėje Saulės rinkimų apygardoje šventė tuo metu socialdemokratų partijos nariu buvęs Andrius Šedžius. Šiemet pats save iškėlęs A. Šedžius per pirmąjį rinkimų turą vienmandatėje Saulės rinkimų apygardoje tesurinko 7,73 rinkėjų balsų ir užėmęs šeštąją vietą iš tolesnės kovos pasitraukė.

Šiauliečių aktyvumas per antrąjį rinkimų turą buvo nedidelis – balsuoti atėjo tik trečdalis piliečių. Per pirmąjį rinkimų turą Šiauliuose balsavo 54 procentai rinkėjų.

V. Gailius sės į Seimo nario kėdę

Savo pozicijas socialdemokratai išlaikė ir Radviliškyje. Vienmandatėje Radviliškio apygardoje Darbo partijos atstovę Zitą Žvikienę įveikęs socialdemokratas Algimantas Salamakinas Seime pradės jau šeštąją kadenciją.

Socialdemokratų atstovė triumfavo ir vienmandatėje Kelmės apygardoje. Čia socialdemokratė Alma Monkauskaitė įveikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą Izidorių Šimkų. Per praėjusius rinkimus šioje vienmandatėje rinkimų apygardoje pergalę šventęs konservatorius Kęstutis Masiulis šįkart iš kovos pasitraukė jau po pirmojo rinkimų turo, nes tesurinkęs 10,92 procento balsų užėmė penktąją vietą.

Seime liks dvi kadencijas jame išbuvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė, kuri Šiaulių kaimiškojoje rinkimų apygardoje įveikė agresyvią priešrinkiminę kampaniją vykdžiusį socialdemokratą Liną Andrulį.

Į Seimo nario kėdę atsisės buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos viršininkas Vitalijus Gailius. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui atstovaujantis V. Gailius vienmandatėje Pakruojo-Joniškio rinkimų apygardoje įveikė save iškėlusį Šiaulių universiteto docentą Stasį Tumėną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.